Her ryker tusenlappene

Du henter fram mobilen for å finne fram i den amerikanske storbyen, og vips er du raka fant.

Det er med smartmobiler som med så mye annet her i verden:

Gud ligger i detaljene.

Når jeg setter kursen mot New York for første gang denne høsten, blir det med en reiserute som er nøye planlagt i forhold til steder med gratis trådløst nett.

Med smartmobil og to mobile bredbånd, et for bærbar PC og et for mini-PC, er noe å annet å be om problemer. I USA ligger nemlig prisen på datatrafikk hos min teleleverandør på over 100 kroner per megabyte, og jeg vil nødig ende opp som en tidligere kollega:

Han pådro seg en sjokkregning på nærmere 20,000 fra Japan-oppholdet sitt etter å ha sendt videoopptak til arbeidsgiveren sin i Norge over mobilnettet.

Det er på ingen måte unikt. Senest i juni kunne vi lese om 16-åringen som fikk en sjokkregning på 40.000 etter å ha brukt musikktjenesten Spotify med norsk mobilabonnement i Israel.

Jeg kjenner også historier om folk som har dratt på ferie med jobbtelefonen, glemt å skru av GPRS’n, og vel hjemme igjen blitt kalt inn på teppet for å svare for regninger på over 5000kroner.

Riktignok er det nå lik makspris uansett operatør i alle EU/EØS land. Fra juli har EU også pålagt alle mobiloperatører i dette området å automatisk varsle kunder hvis databruken på mobiltelefon eller mobilt bredbånd overstiger en gitt grense.

Men fallgruvene er fremdeles mange, spesielt på reise utenfor EU/EØS-området. For vi klarer jo bare ikke å legge fra oss denne nye geni-innretningen: Smartmobilen gir oss altfor mye vi ikke visste vi hadde bruk for som vi nå ikke klarer å leve uten.

Den har tusenvis av nye funksjoner og spill å bli hektet på. Du tar deg i å bare måtte sjekke Facebook, NewsDesk og plasseringene på stjernehimmelen daglig, også mens du er på ferie. Og hvordan fant vi egentlig frem da vi ikke hadde Google maps på mobilen?

Problemet, i følge den amerikanske programmereren Paul Graham, er at verden er så mye mer avhengighetsskapende nå enn den var for 40 år siden.

Dessuten, med mindre formene for teknologisk nyvinning som skaper disse tingene er gjenstand for andre lover enn teknologisk utvikling generelt, vil verden bare bli enda mer avhengighetsskapende de neste 40 årene enn i de forrige 40.

Selv har han hverken iPhone eller Android. De fleste han kjenner, er nemlig avhenging av Internett og det siste han ønsker er at internettet skal følge ham også når han beveger seg bort fra datamaskinen.

For de av oss som hverken har disiplin eller ønske om å innføre et slikt skille mellom PC-tid og annen tid, gjenstår utfordringen om hvordan vi skal kunne bruke smartmobilen uten å ruinere oss. For min egen del har jeg fått mildt ubehagelige overraskelser fra å bruke e-post, Facebook og værtjenester i utlandet.

De er alle en type programmer som oppdaterer seg automatisk – hvis du ikke slår av automatiske oppdateringer på telefonen din. Slå også av dataroaming/mobilt nettverk for å hindre at telefonen kobler seg på dyre mobilnett.

Og hold deg unna YouTube, og Spotify/Wimp i online modus, hvis du ikke vil laste ned store mengder data. Med mindre du bruker gratis trådløst nett, er datanedlastning en av de tingene som koster mest i utlandet.

Klarer du deg ikke med bare trådløst nett, lønner det seg å laste ned egne apps som lar deg kontrollere forbruket ditt. Både Netcom og Telenor tilbyr det.Du finner også gode apps, som Wi-Fi finder, som lett lar deg plotte inn gratis trådløse nett på kartet.

Men finn for all del oversikten over gratis trådløse nett på bestemmelsesstedet før du plutselig står der på en fremmed flyplass, bare må sjekke e-posten og må ty til de ofte dyre nettløsningene på nevnte flyplass.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gjort nettopp dét. Men før den New York turen skal jeg for en gangs skyld sørge for å ha reiseruten i orden.

Først publisert i VG Helg lørdag 4. september 2010

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. [...] denne ukens spalte for VG Helg skrev jeg om hvor lett det er å opparbeide seg en ubehagelig stor regning hvis man ikke er [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ikke gå i mobilfella | Digital - 5. september, 2010 at 18:52
 2. trodde det var djevelen som lå i detaljene jeg. kanskje det bare er på engelsk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Homer - 6. september, 2010 at 02:12
 3. Både Gud og Djevelen er visst i detaljene. I følge den engelske idiomordboka mi er “God is in the detail” en tidligere utgave av “The Devil is in the details”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 6. september, 2010 at 06:18

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00