Piratbevegelsen er død, lenge leve piratbevegelsen

Ny rettssak mot The Pirate Bay-bakmenn i dag.

Når ankesaken om det svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay starter i dag er oppslutningen om  landets “piratbevegelse” på et lavmål.

Tankesmien Piratbyrån, som promoterte mange av ideene The Pirate Bay ble et symbol for, er nedlagt.

Rekordlav oppslutning

Piratpartiet, som fikk en overraskende valgoppslutning på hele 7,1 prosent ved det svenske EU-valget i juni 2009, og med det en representant i EU-parlamentet, fikk bare 0,65 prosent av stemmene i det svenske valget sist uke.

Dette tas av enkelte som bevis for at ingen vil lee et øyenbryn om dommen mot Carl Lundström, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde blir oppretthold også i denne rettsinnstansen.

Bildet viser logoen til nettstedet The Pirate Bay PHOTO: AFP

Bildet viser logoen til nettstedet The Pirate Bay PHOTO: AFP

De fire Pirate Bay-bakmennene ble dømt til å sone ett års fengsel  og betale 30 millioner i erstatning i 2009. Begge parter, både Pirate Bay og motparten, anket  - og naturlig nok hevder begge parter seg sikre på å vinne i ankesaken som innledes i dag.

Mediene på bærtur

“Piratbyrån er lagt ned og mediene forøker å lage et slags bilde av at piratspørsmålene er gått av mote. Det lurer jeg på. Dels kommer vel  The Pirate Bay-rettsaken til å vekke en viss interesse.  Og dels virker det en smule innskrenket å tro at debatten om opphavsrett og kultur i en oppkoblet verden med hyperdistribusjon skulle være over. Jeg er ganske sikkert at den knapt nok har begynt,” skriver Henrik Alexandersson, som jobber for Piratpartiet i Brüssel, på bloggen sin.

Alexandersson har et godt poeng.

Piratpartiets skjebne betyr ikke at problemstillingene det målbærer er blitt borte – vi lever forsatt i en oppkoblet verden med hyperdistribusjon hvor utfordringene rundt opphavsrett på ingen måte er løst – men de har endret noe karakter.

Forbrukermakt og pengemakt

Apples suksess med å lage populære nettkioskløsninger i form av iTunes og AppStore har vist at folk betaler villig vekk når de får en enkel mulighet til å betale for seg. Musikktjenester som iTunes, Wimp og Spotify har også vist at det går an for artister å tjene gode penger i dette nye landskapet.

Men utfordringene for plateselskapene er de samme.

De må forsatt forholde seg til en nettrevolusjon som lar forbrukerne fritt velge låt for låt heller enn å tvinge dem til å kjøpe hele album. En revolusjon som også gir artistene mulighet henvende seg direkte til sine fan uten å måtte gå veien om et plateselskap.

Vil ha nye tiltak for å straffeforfølge pirater

Nå prøver jeg på ingen måte å si at dette er ting vi har sett utelukkende i etterkant av siste Pirate Bay-rettsak, men vi har sett de få momentum på en helt annen måte siden da og har et klarere bilde av inntjeningsmulighetene.

Derfor er det forstemmende at så mange i innholdsbransjen er mer opptatt av å få gjennomslag for fullmakter til å overvåke og straffeforfølge folk – og får makthaverne med seg på det –  enn å gjøre innholdet enklest mulig å betale for.

Senest forrige uke vedtok EU-parlamentet å oppfordre EU-kommisjonen om å styrke mulighetene til å straffeforfølge brudd på opphavsretten.

Når det gjelder straff, vil et sentralt spørsmål i ankesaken som starter i dag være om The Pirate Bay skal regnes som en tjenesteleverandør eller ikke. I henhold til svensk lov har en tjenesteleverandør ikke ansvar for hva kundene deres gjør på nettet.

“Straffes for å lenke”

Alexandersson og andre med ham viser her til at ikke noe opphavsrettsbeskyttet materiale har ligget på The Pirate Bay, men bare lenker til de torrents som kan brukes til å laste ned musikk og film fra en tredjepart. Det får Alexandersson til å spørre om man skal kunne risikere fengsel og bøter for noe man lenker til.

Akkurat den argumentasjonen kjøpte ikke den svenske retten i forrige instans da de mente det The Pirate Bay også hadde et klart kommersielt formål.

Men problemstillingen om hvorvidt man kan straffes for å lenke til ulovlig innhold har vært oppe i svenske domstoler før, og selv om det ikke finnes en klar praksis her er det en urovekkende tendens om staten skal kunne straffeforfølge privatpersoner for dette.

Men å argumentere for at The Pirate Bay-grunnleggerene er privatpersoner i denne sammenhengen vil uansett være vanskelig.

Om Piratbevegelsen er død, lever problemstillingene

På mange måter er de symbolbærere for internettkulturens kollisjon med det tradisjonelle og tungrodde. Den politiske piratbevegelsen i Sverige er kanskje død, men problemstillingene den har satt på agendaen vil dukke opp igjen og igjen i nye manifestasjoner.

Derfor tror ikke jeg at vi knapt vil lee på øyenbrynet om dommen skulle bli opprettholdt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

62 kommentarer

 1. Å legge opp til lenker som igjen bidrar til krenkelser av opphavsrett, er etter min mening å medvirke til skade.
  Betingelseslæren kommer til anvendelse her, dvs. at dersom A ikke hadde skjedd, ville følgelig B heller ikke skjedd.
  Det bør ikke være tvil om det her er årsaksammenheng mellom Pirate bay`s handling og den forvoldte skade.
  Medvirkningen er også forsettelig. Den er gjort med hensikt til å krenke opphavrettigheter. Begrepet “tjenesteleverandør” bør tolkes snevert, slik at ikke enhver lovbryter på nett, kan påperope seg å være tjenesteleverandør.
  Forøvrig bør straffeforfølgelsene skje parralelt med den lovlige produktutviklingen. Det ene er ikke til hinder for det andre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henning Hoel - 28. september, 2010 at 13:52
 2. Det har blitt gjort nok undersøkelser for å finne løsninger som vil gjøre ulovlig nedlasting en fordums ting.
  Derimot er jo det umulig å bli enig om en standard og ikke minst en total enighet om distribusjon som ikke er påvirket av markedets ønske til å konrollere hvem og hvor materialet eksisterer. Med dette mener jeg serier som man må vente gjerne ett år før man får sett de nyeste episodene.

  Hvorfor vi ikke “orker” å ventehar jo mye med vår intense leseinteresse om seriene vi favoriserer. Og når norske nettaviser hyper en serie som ikke kommer før om noen måneder blir det bare frustrerende.

  Det er tydelig at bransjen ikke er klar for den forandringen siden dette tydelig vil gå i tap.

  Ser du en episode på tv vil du også få med deg tre reklamepauser som gir en ganske kurrant ekstrainntekt du ikke kan gi på nettet med betalingstjenester siden grunnen til at man betaler er for å unngå reklamen.

  Men om det hadde vært mulig å få streamet serier, filmer og musikk på en tjeneste med en fast månedsavgift hadde det vært fantastisk. Men da måtte alt vært tilgjengelig og ikke slik som med dagens VOD tjenester som aldri har det du ønsker.

  En positiv side med denne trenden er at vi har blitt mer fleksible på å eksperimentere med nye impulser som gir uavhengige filmer og artister en mulighet som ikke eksisterte før.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  musings - 28. september, 2010 at 14:15
 3. hurra for PIRATE BAY!!!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  snublefot - 28. september, 2010 at 14:21
 4. Pirate bay åpnet bare dørene for 1000 andre aktører =) pirat virksomheten dør alldrig, den har såvidt begynt! :)

  lenge leve gratis råvare :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  JenseMannen - 28. september, 2010 at 14:29
 5. “Musikktjenester som Wimp og Spotify har også vist at det går an for artister å tjene gode penger i dette nye landskapet.”

  Det er vel akkurat det disse to tjenestene IKKE har vist….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bill S - 28. september, 2010 at 14:48
 6. Problemet er ikke å finne løsninger å sperre nede piratvirksomhet.

  Problemet er at musikk/filmgigantene nøyer seg ikke med en pen slump penger, de vil ha mer! mye mer!

  Sett ned prisene så vil fler være villige til å betale.

  Men vil det noen gang skje? Neh! more money for thoose who already have billions! :)

  P.S Undergrund ville aldri blitt kjent hadde det ikke vært for fildeling. Siden butikker idag tar inn det kommersielle og det som er hottest på markede.

  Lenge leve fildeling!
  Lenge leve TPB!

  Skip o håi!!!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alex - 28. september, 2010 at 14:55
 7. Kommentar til Henning Hoel:
  Det må så være at årsakssammenheng er korrekt å henvise til i denne saken. Skal ikke argumentere mot det.
  Men jeg spør da: Hva med det å selge våpen? Norge er en av verdens største produsenter av våpen gjennom Kongsberg Gruppen. Skal vi stille de for retten for medvirkning til de drap som diverse væpnede styrker utfører også?

  Dessuten finnes det ingen empiriske beviser for at musikkbransjen (og/eller filmbransjen) taper penger som en direkte følge av at deres produkter er tilgjengelige via hyperdistribusjon. Alt er synsing og antagelser. Og da kan man like gjerne synse andre veien og anta: Hvis det ikke hadde vært for den store grad av tilgjengelighet på opphavsrettsbeskyttet materiale via hypermedier, så ville aldri hverken film- eller musikk-bransje fått det nivå av eksponering av sine produkter som de idag opplever.
  Ergo kan vi igjen dra inn årsakssammenheng og si at dersom A ikke er tilfelle, så vil ikke B skje. Men denne gang står A for “tilgjengelighet via hypermedier”, mens B står for “salg av plater/filmer”.

  Alt i alt så handler dette om at ingen distributør av opphavsrettsbeskyttet materiale har klart å følge den teknologiske evolusjonen, og at debatten i verste tilfelle bør tjene til å utvikle nye og bedre måter å la folk få med seg sin favorittmusikk og sine favorittfilmer. For som bloggeren henviser til, så er folk villige til å betale, hvis det finnes systemer for det.
  Og da kan jeg ikke forstå annet enn at man graver sin egen grav som bransje ved å fokusere så mye tid og ressurser på å straffeforfølge privatpersoner, tjenestetilbydere og andre, istedet for å bruke den samme tiden og de samme ressursene på å faktisk få til et bærekraftig system for å distribuere film og musikk på lovlig vis, til en fornuftig sum.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  paddeflat - 28. september, 2010 at 14:58
 8. Grådige jœvler. Plateselskap og korupte politikere som støtter dem. Ikke tro at vi ikke vet hva som foregår, vi følger med og med internett som vår fremste våpen har “THE BIG BROTHER” lyst å styre hva vi holder på med så de kan tjene enda mer penger på oss. Men våkn opp og lukt på kaffen :) Vi er ikke dum lengre! LENGE LEVE PIRATENE, Lenge leve frihet!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  wikileaks - 28. september, 2010 at 15:01
 9. PIRATEBAY We Want Yaaahhh!!!!!!
  We All Want Pirte Bay u are our last Hope please dont go :C

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  UnKnown - 28. september, 2010 at 15:05
 10. Folket, og da spesielt internttfolket, vokser mye raskere enn politikken. Internett er ikke lengre et “fenomen,” det er en så solid del av vår hverdag, at man har begynt å se på om tilgang skal anses som en menneskerett.

  Denne delen av vår hverdag har spiller en så sentral rolle i våre liv, at det er bare deltakerene som klarer å henge med; politikken klarer det ikke.

  Politikken prøver å sloss for hvordan ting var, den gang når, og taper stadig større områder til internett.

  Eksempelet med tvserier er bra, men også kun en liten del av “problemstillingen.” Man kan ikke vente ett år før man får se neste sesong? Hva om Norge aldri kommer til å vise serien?

  Skal vi bare med bøyd hode godta at vi ikke skal se denne serien? Hvorfor? Den ligger jo rett der – på internett – en halvtime unna.

  Det vil aldri hjelpe å kriminalisere dette. Det eneste som kommer til å fungere er tilgang – på nettet. Politikken må heller prøve å følge med enn å bruke masse tid på å begrense.

  Spotify, Wimp, Hulu, Voddler – her har man en potensiell modell på å følge internett, i stedet for å jobbe mot det.

  Det er HER feilen ligger.

  Politikken klarer ikke å henge med.
  Da kommer den ikke til å tape;
  den Har tapt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henry L. - 28. september, 2010 at 15:07
 11. ‎”There Will Come a Day.
  When Our Flag Will Sway.
  Everyone Will Say….
  We’re all The Pirate Bay
  We`re all The Pirate Bay”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristian Pontus - 28. september, 2010 at 15:08
 12. helt enig med “musings”. her er det barnsjen som har feilet. forbrukermønsteret er helt annerledes, men bransjen insisterer på å opprettholde sine gamle inntektsstrømmer. ta feks apple store. seriene er jo ikke tilgjengelig andre plasser enn usa og uk, og til og med der kommer de først samtidig med dvd-utgivelsen. er det vår feil at vi laster ned da? hvis det var en tjeneste som lot deg streame alt av tv-serier og filmer ville jeg glatt betalt 1.000 kr måneden for å abonnere. er feks gått over spotify fordi det er så enkelt å bruke – betaler heller 1.200 i året enn å kaste vekk tid på å laste ned låter gratis. noe slikt må det jo være mulig å få til med filmer/serier også. la oss si 200 millioner mennesker abbonerer på tjenseten (3 prosent av jordas befolkning). det gir jo 30 milliarder USD per måned i tillegg til kinoinntekter (noe som tilsvarer budsjettet til 120 avatar-filmer!). seriøst, når skal de få ut fingeren?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  manofthemidnight - 28. september, 2010 at 15:21
 13. Tror folk virkelig at Torrents kan stoppes?
  Piratebay er ikke engang i nærheten av den største siden som tilbyr nedlasting av torrents

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mats - 28. september, 2010 at 15:25
 14. Der finnest en million måter og skaffe seg Filmer og Musikk fra internett på.. Det er ikke mulig og stoppe dette!

  Der en kun type Spotify program som er et godt nok forsøk på å få ting gjort lovlig.

  Å gå til rettsak mot Piratebay er latterlig! hva med de hundre andre torrentsidene da? Og tjener ikke Musikk og Film bransjen nok penger fra før?

  Så lenge der er fysisk mulig vil jeg alltid ver en nettpirat!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marius - 28. september, 2010 at 15:29
 15. Jeg har tidligere brukt forholdsvis store summer på film og plateindustrien. Når de nå saksøker sine kunder i øst og vest, så har jeg bestemt meg for at de ikke lenger skal få en kr. av meg.

  Jeg laster nå ned allt jeg forbruker av film og musikk, og kommer til å lære mine barn, til å gjøre det samme.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kalle - 28. september, 2010 at 16:01
 16. Berre å skrive så mye der vil om Piratebay. Dess mer dritt som blir slengt deres vei, dess mer gratis PR er det. Det eneste folk har oppnådd med denne rettsaken er at flere personer som før ikke visste noe om piratebay, er begynt å bruke det. Godt jobbet. Dere skøyt dere selv i leggen. GOOD JOB!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Camilla Margrethe - 28. september, 2010 at 16:17
 17. Det er meningsløst å prøve å diskutere juss eller moral med en nettpirat. De kommer alltid til å rettferdiggjøre seg selv.

  Det bandet har banken full allerede, de trenger ikke mer penger, så jeg kan laste ned uten å betale en krone.

  Det bandet er ukjent, men de får eksponering hvis jeg laster de ned uten å betale en krone.

  Selskapene prøver bare å tjene penger på jobben, så jeg kan bare laste ned uten å betale en krone.

  Streamingsiden på nettet leverer ikke innholdet på nøyaktig mine premisser, så jeg har ikke tenkt å betale en krone.

  Streamingsiden er ikke komplett, den inneholder ikke absolutt alt innhold som produseres i verden, så jeg betaler ikke en krone.

  Nå betaler jeg ingenting, og jeg innbiller meg at jeg kommer til å slippe unna med det for all tid.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bon - 28. september, 2010 at 17:03
 18. Hadde vært moro å høre hvilke artister som har tjent “gode penger” på Spotify.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Roffe - 28. september, 2010 at 17:18
 19. Lenge leve pirate bay, piratene seirer alltid!!!!!!!

  laster ned ny film nå :D

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  espen - 28. september, 2010 at 17:48
 20. Man kan snakke så mye tull man vil om de som laster ned mye – men realitet er, som jeg har erfart selv og lest tidligere (fant dessverre ikke link) er at pirater er også de som handler mest musikk og film. De bruker mer penger på det enn den vanlige lovlydige mannen i gata.

  Meg selv inkludert :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tini - 28. september, 2010 at 18:24
 21. fant :)

  - Musikkpiratene kjøper ti ganger mer musikk enn de som aldri laster ned gratis, viser BI-undersøkelse.

  http://www.aftenposten.no/kul_und/musikk/article3034488.ece

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tini - 28. september, 2010 at 18:27
 22. Det er jo villledende å si at Pirat bevegelsen er død. Til og med det gamle edonkey nettverket lever jo i beste vellgående, selv om det en gang ble stoppet.
  Jeg bruker derimot ikke fildeling til å laste ned musikk lengre. Har ikke kjøpt ei plate på 5 år. Alt ligger jo ute på youtube, så jeg hører bare på datamaskinen med ekstra høytalere. Youtube vant jo i retten i USA, så det fortsetter jo. Ja, og så har man jo Spotify om det skulle stoppe. I forhold til musikk, så er kanskje torrent bruken synkende. Når det gjelder filmer og Tv serier derimot, så har de ennå stor betydning. I USA er jo Netflix med deres enorme utvalg av DVD’er og streaming filmer blitt svært populært. I tillegg kommer jo Itunes. I fremtiden kommer bok og forlegger bransjen til å gå gjennom de samme problemene som plate bransjen. Økt båndvidde betyr at hele bokhøsten idag kan lastes ned i ebok form på 15 minutter. Jeg ser allerede flere ebøker tilgjengelig på pirate bay, og i oktober har jeg tenkt å anskaffe meg en Kindle DX til å lese pdf filene på. Jeg tror nok det beste er en kjepp og gulrot tilnærming. Man lager gode lovlige alternativer samtidig som man truer litt. Per idag truer man jo mest og forsømmer den andre delen, i tro om at folk skal vende tilbake til de gammeldagse plateforretningene og bokhandlerne. Det er også mulig at man kan gjøre som bibliotek bransjen og leie ut filmer og bøker til lavere priser, men at kopiene har en tidsbegresning.
  Jeg tror også at man etterhvert vil få utviklet fildelingsformater som er vanskeligere å spore. Mange bruker jo proxy’er idag. Vi har jo allerede Tor tjenesten for de litt mer paranoide, men jo tror dette bare er forsmaken på det som kommer. Usenet er jo dessuten fortsatt relativt uberørt av fildelingsdebatten. Litt tungvint er det, og ikke helt gratis, men utvalget er relativt bra der.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Michael - 28. september, 2010 at 18:37
 23. Ingen vil noensinne klare å bli kvitt fildelingen, den vil bare anta nye former der det dukker opp fartsdumper.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rob Onez - 28. september, 2010 at 20:26
 24. Kommentar til paddeflat:

  Kvifor skal krenking av opphavsrett vere mindre kriminellt enn andre former for steling/kriminalitet?

  Berre fordi det har utvikla seg ein (u)kultur som er vanskelig å stoppe tyder ikkje at det er noko meir legitimt av den grunn.

  “Dessuten finnes det ingen empiriske beviser for at musikkbransjen (og/eller filmbransjen) taper penger som en direkte følge av at deres produkter er tilgjengelige via hyperdistribusjon. Alt er synsing og antagelser.”

  Meiner du seriøst dette? Heile bransjen er jo i fritt fall, platesalget er meir enn halvert og synkande, og fleire artistar uttaler at inntektene stuper.

  Å piratkopiere er å fjerne livsgrunnlaget for komponisten og musikaren, som då må finne seg noko anna å gjere, eller å musisere på fritida. Mindre tid til å jobbe med musikk= dårligare kvalitet på musikken

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars Martin - 28. september, 2010 at 21:21
 25. Til lars martin
  Nå er det få av plateselskapene som ikkje har til salt i grøten, Og av artistene er det ikkje så mange som er multi miliarderer, men de har en grei inntekt i forhold til en industriarbeider lønn i landet de jobber i, og skulle ikkje det holde. Hvorfor i alle dager skal en artistene ha noen kroner i kassen hver gang låten hans spilles på radio det som om en forfatter fikk noen kroner hver gang noen lånte boka hans på biblioteket. Når det gjelder nedgangen i antall solgte cder og oppgangen i antall nedlastinger via itunes o.l. Lovlige fildelere. Er det en klar sammenheng mellom artister som gir ut en “god hitt” på cd vil få solgt en del cder og ha en sky høy inntekt. Nå vil samme artist få solgt en sang tilsvarende like mange ganger noe som bare gir en god inntekt. Det er alle disse dårlige låtene som du før fikk med en cd og som nå ikke lastes ned pågrunnav nettopp sine musikalske kvaliteter som platebransjen i dag kaller tap og nedgang.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sedai - 28. september, 2010 at 22:07
 26. hm….

  skal staten kunne trekke Google også til retten??? denne linker da til meget ulovelig ting den også…..
  Det er på samme måtte. Man søker man finner en link…. Obs så har man lastet ned det man trenger….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  AAng - 28. september, 2010 at 22:32
 27. En ting jeg stusser litt ved er at folk ofte trekker alle media over en kam. Rent personlig er jeg imot piratkopiering av spill og film, mens jeg på musikkfronten er en smule mer liberal.

  Det har den enkle forklaring i at for å fremstille en helaftens spillefilm, så kreves det langt større ressurser enn om en broiler med store mugger skal stå å gaule i ett lydisolert rom med EN kis på miksebordet på andre siden av glasset.
  Kostnadene rundt å lage filmer og spill kontra det å spille inn ett album er rimelig forskjellige.

  Filmer krever alt fra skuespillere, til kunstnere, makeupartister, elektrikere, spesialeffektcrew, pyroteknisk, rekvisitter, key-grip, best boy og alskens mulig tral i tillegg til at skuespillere skal ha sine enormt høye lønninger. Alt dette for å fremstille EN film.

  Det samme med spill, du trenger promotører, kunstnere til å designe opplegget, komponister til bakgrunnsmusikken osv. Alt for å fremstille ETT spill.

  Så kommer man til platebransjen. Der har man ETT band som kan skrive en låt på alt fra en halvtime til en halv måned. Dette gjør bandet helt på egenhånd. Så øver de inn dette i egne øvingslokaler, før de reiser til studio og spiller inn demoer. I studio har man gjerne bandet, EN lydtekninker, og muligens renholdspersonale. Alt utstyret i gitt studio er allerede innbetalt pga svimlende summer for studiotid. Ofte drives disse studioene av den samme kisen som skjøtter miksebordet. Så alle bandets utgifter i produksjonsfasen går stort sett i en lomme.
  Merkelig nok er det musikkbransjen jeg hører syter mest, og paradoksalt nok er det musikkbransjen som har minst å tape på piratvirksomhet.

  Piratvirksomhet som påvirker summene en film spiller inn får direkte konsekvenser for den neste filmen den regissøren skal lage. Jo mer en regissør taper, jo vanskeligere blir det å finne sponsorer, og jo vanskeligere blir det å få budsjett til alt man trenger. Det fungerer på samme måten på spillmarkedet.

  Musikkbransjen derimot er ikke på langt nær like avhengig av samme type apparat for å komme ut på markedet. Musikk godt nok for massene kan spilles inn nesten kostnadsfritt i forhold til det det koster å lage, samt distribuere en film eller ett spill.

  Så jeg synes musikkbransjen kan bevege seg mot streamingtjenester som spotify o.l. og samtidig synes jeg at såkalte nettpirater bør (om de ikke allerede gjør det) gjøre sitt for at film, serie, og spillmarkedet fortsatt får ha budsjettene sine i fred.

  Igjen… film og spillbransjen er avhengige av gode budsjetter i langt større grad enn en musiker er. En musiker kan yte sitt med ett instrument og en mikrofon, og ett miksebord. En musiker kan lage noe med en blyant og noen ark til under 12 kroner. Kjøpe en gitar til kanskje 2000 spenn. Dermed skrive en hitlåt. Betale en grådig studiokis 3000. for å spille inn en singel og deretter kommer utgifter til platepresseriet.
  Skal man sammenligne en hit-låt hos en musiker med noe tilsvarnde i filmbransjen så kan man ikke bruke ett mindre eksempel enn en hel film.
  Og de som vet hva film koster og lage vet at hele budsjettet en musiker bruker på å spille inn en låt og å produsere og distribuere den, gjerne forsvinner i løpet av den første eksplosjonen på filmen.

  Så å sammenligne disse bransjene å dra de over en kam blir feil synes jeg. Film og spillbransjen TRENGER store pengesummer. Musikkbransjen kan fint overleve med en brøkdel av hva de krever idag.

  Jeg synes dette burde være ett poeng i debatten også.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gyrm - 28. september, 2010 at 22:33
 28. asso henning hoel.. din idiot, tenk litt før du skriver noe så dumt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  sturla - 29. september, 2010 at 01:33
 29. henning: betingelseslære kommer ikke til anvedelse her da følgende er fakta. det er ikke ulovlig å lage et system som kan brukes til noe lovlig selv om enkelte missbruker det til å gjøre noe ulovelig. ref. DJ-Jon sakene.
  med andre ord. The pirate bay er et system for å deler filer. det er ikke ulovlig å dele filer. Jeg kan dele mine filer med hvem jeg vil sp leneg jeg ikke bryter noen opphavsrett. Og selv med opphavsrett kan jeg, ifølge NORSK lov deler mine filer med venner og familie. det vi også må huske er at det er ikke artistene som taper å dette. Altså ikke de som eier opphavsretten. For dem er dette beviselig markedsføring. de som taper på dette derimot er “haiene” som svømmer imellom og som i en årrekke har tjent store penger på at artistene og de kreative menneskene ikke har hatt noen direkte markedsførings link til kundene sine. Eller fansen. Og alle vet at å spare ledd i “produksjonskjeden” sparer penger for både forbruker og produsent. det er distributørene som taper på dette og det er i hovedsak de som kjemper kampen. Eller for å si det på en annen måte; En dinosaurs siste krampetrekninger!
  det so er synd er jo at de har fått myndighetene på sin side. Altså de som er satt der til å beskytte deg og meg har tatt til orde for å ta side mot oss i kampen mot denne dinosauren. det finnes et ord for dette også og dette ordet første til Romerikets fall; dekadens.
  Slipp kreative krefter fri og knus dekadensen, dinosaurene og Illuminate!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nicolai - 29. september, 2010 at 03:18
 30. “Meiner du seriøst dette? Heile bransjen er jo i fritt fall, platesalget er meir enn halvert og synkande, og fleire artistar uttaler at inntektene stuper.”
  tenk på følgende beviste fakta:
  -Næringslivet er i fritt fall.
  Underholdningsbransjen faller naturligvis også da.
  -”Piratkopierer” kjøper mer musikk og film enn andre folk.
  Altså markedsføring er lønnsomt.
  -Distribusjonsledets bortfall har alltid tjent forbrukerne og produsentene så fremt distribusjonsledet har utspilt sin rolle.
  Hvilken nytte gjør distribusjonsledet for en artist som kunne ha solgt musikken sin direkte via nettet?

  se elers mitt forrige innlegg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nicolai - 29. september, 2010 at 03:26
 31. til Bon:

  “Det bandet har banken full allerede, de trenger ikke mer penger, så jeg kan laste ned uten å betale en krone.”

  Tror du på det du selv skriver, eller følger du bare ikke med på fakta. Ikke mange artister som reeltsett er motstandere av fildeling. det er platebransjen som i sin tid varmotstandere av kassetene, CD-brennere og nå altså internett. Like håpløst som en mor som gråter når baran flytter hjemmefra og tror at livet er over. vel, for platebransjen sp er den det om de ikke legger om stilen. med programmer som J.Rover mediasenter kan man til og med laste ned alt som er på YouTube så kampen om kundene er tapt uansett hvis an ikke lager ordninger som er verdt å betale for. Artistene støtter jeg gjerne, f.eks gjennom en privat tono avgift knyttet til internett abonnementet. men, så kreative er ikke platebransjen eller fim distribusjonsselskapene. Disse vil leve somd e alltid har gjort. Sortere hvilek artister vi skal få høre på, hvem som skal spilles på radio og hvem som skal glemmes. la artistene og forbruekerne i felelskap lage landskapet videre. Dinosaurene trenger vi ikke lengre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nicolai - 29. september, 2010 at 03:34
 32. Henry L. hvem du enn er, om du lager politisk parti så støtter jeg deg fullt og helt ..! :)

  Sånn helt enkelt forklart for alle som ikke skjønner data:

  jeg er tørst og leter etter vann, og får vite hvor av en person –
  er jeg da kriminell for å drikke av elva ?

  Klart folk skal få betalt for arbeidet, men nå er det for mange mellomledd som ikke vet hvordan å distribuere.

  Tenker for mye profitt og for lite tilgjengelighet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  heartless - 29. september, 2010 at 05:05
 33. Kommentar til Lars Martin:

  Kommer du her og sier at jeg skal synes synd på at en artist, som tjener si f.eks. 10 mill, tjener 3-4 mill mindre?
  Tror ikke det du, jeg får ikke vondt en plass om jeg laster ned noe musikk her og der.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pompeø - 29. september, 2010 at 07:09
 34. Thepiratebay.org er bare en dråpe i havet av torrent siter. I tillegg har man alle de andre tusener av måter å skaffe seg gratis programvare, musikk, video og spill.

  At thepiratebay.org forsvinner betyr i realiteten niks og nada. :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - 29. september, 2010 at 08:05
 35. Spotify og YouTube er vel og bra det, men en stakkar som må ha musikk i bilen, hvor alt av bra sanger da må kjøpes en og en pr. cd. Nei, da er det bedre å laste ned og brenne ut til bilbruk, og heller kjøpe cd hvis artisten oppfyller forventningene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mia - 29. september, 2010 at 08:39
 36. vel, godt mulig at en gjennomsnitlig musikkpirat kjøper 10 ganger mere musikk, enn en som ikke er musikkpirat.

  men det gjør faktisk ikke at man kan si at det å piratkopiere nødvendigvis fremmer musikk-kjøp.

  totalt sett kan salget gå ned, ved at de som piratkopierer kjøper mindre enn de normalt ville ha gjort.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  hpsh - 29. september, 2010 at 08:55
 37. Lenge leve Pirater ! At de skal prøve og legge ned denne siden er bare latterlig , Vi er som et virus , dør en av oss kommer det 10 til ! Failblogg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anonym X - 29. september, 2010 at 09:03
 38. Her er et klart eksempel på at dersom TPB skal dømmes, må Google også dømmes:

  http://www.thepirategoogle.com/

  …og Yahoo, AOL, Kvasir, etc, etc…

  Når de norske plateselskapene trekker seg fra samarbeidet med Spotify, så bekrefter de samtidig at de ikke vil ha lovlige løsninger heller, så lenge de ikke er plateselskapene som tjener pengene!

  Jeg skulle gjerne sett en ny og lovlig løsning, hvor ALLE pengene går til artistene, og ingenting til plateselskapene. Da skjønner artistene hvor mye de har blitt LURT opp gjenom årene. Som forbrukere blir vi stadig fortalt at det er penger å tjene ved å være utro mot banken din, mot forsikringsselskapet. Synes man det er for dyrt, så bytt. Det samme gjelder vel for artistene? Vi trenger en WiMP/Spotify frontend for Myspace! Dvs fri musikk, med søkemotor (oops, blir jeg saksøkt nå?)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  henning - 29. september, 2010 at 09:26
 39. I gamle dager dager gikk jeg i platebutikken og hørte på nye plater Med hodetelefon. I dag 30 år seinere laster jeg ned sanger av artister jeg “lurer på”. Er ppata bra kjøper jeg den seinere på cd. De aller fleste av mine rundt 500 cd’er har jeg kjøpt på den måten.
  Med andre ord, hadde jeg ikke lastet ned en masse musikk, hadde jeg heller ikke kjøpt en masse av de platene jeg nå eier.
  Hva har platebransjen tapt på dette?
  Svar: Ingen ting, de har faktisk tjent penger på min nedlasting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tor K - 29. september, 2010 at 09:42
 40. Piratene vil leve så lenge det er Internet slik vi kjenner det i dag. Snart vil overvåkningen av nettet komme inn i en ny fase, og da vil alle entusiaster skygge banen. Det vil da ikke komme nye teknologier annet enn fra pornoindustrien, for det er de som er i forkant på streaming etc.

  Men hvis industrien vil at vanlige folk ikke skal ha tilgang til deres materiale, er det greit for meg. Jeg boikotter allerede alle DVD’er og CD’er på grunnlag av dårligere signal med kopisperrer. Har ikke kjøpt en CD siden 2002 da jeg så Kraftwerk med kopisperre-CD.

  Feilkorreksjonen i DVD og CD spillere setter i gang når de ser annet enn det som er signal = dårligere kvalitet = ikke det jeg betaler for !!!!!!!!!

  Det vil si mine damer og herrer, at jeg betaler for et produkt som IKKE er det jeg ser eller får, jeg får noe annet som begynner med cripple-X og norsk kjøpslov gjelder her og IKKE amerikansk rett !

  Jeg har > 5000 LP’er singler og maxier, > 950 CD’er, > 600 DVD’er og > 100 Blu-ray’s allerede.

  Har stoppet all videre kjøp til jeg ser dommen, og går den i feil retning vil jeg ikke gjenoppta videre kjøp.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arne Helland Dussen - 29. september, 2010 at 10:12
 41. ”There Will Come a Day.
  When Our Flag Will Sway.
  Everyone Will Say….
  We’re all The Pirate Bay
  We`re all The Pirate Bay”

  -Tromsø-

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Roger - 29. september, 2010 at 10:29
 42. haha, ThePirateBay ruler, de som vekker interesse til folk, hvis de vil ha noe :D

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  LerMegIhjel - 29. september, 2010 at 10:46
 43. Straffeforfølge gutta for linker de selv ikke har lastet opp? Å linke til filer kan ikke være straffbart. Det blir jo det samme som og straffeforfølge veivesenet for all smugling over grensene for at de har laget veien (linken) mellom landene.

  Når skal dere komme dere opp fra den firkanta lovboka og tenke som mennesker????

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  John - 29. september, 2010 at 11:51
 44. Ute på åpent hav, er jeg kjent som sabeltanns skygge
  Rikmenn med gull ombord, kan aldri føle seg trygge
  Som sjørøver har jeg min egen stil, flotte iper og et vennlig smil

  Langemann lurer alle, som en ulv i fåreklær
  Det gjelder å rappe penger og gull, før de skjønner hvor slu jeg er
  na, na, na, na,Piratbay, Piratbay, Piratbay na, na o.s.v.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kaptein Sabeltann - 29. september, 2010 at 12:09
 45. Pirate bay er for fattig folk, vi norske som har pæng burd klar å betal for ting. FLAUT

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jonas Johnsen - 29. september, 2010 at 12:32
 46. Er vel ikke snakk om vi har penger eller ikke, du får sett filmer 2 måneder før dem kommer till Norge, du hører på musikk som ikke er kommet till norske radiostasjoner.
  Jeg er en ivrig kjøper på itunes, musikken har en mye bedre kvalitet, men er jo greit å få lov å kjøpe det du ønsker av låter, jeg har loftet og kjeller fullt av cd plater, at dem ikke tjener penger på meg selv om jeg i ny å ne bruker piratbay er sprøjt.
  Dem må komme med nye kanaler, cd er ut datert.
  Jeg brukte like mye cash på kassetter og plater før cd kom, ja jeg er litt av den eldre generasjonen, ser ikke noen grunn til att jeg kommer bruke mindre penger på andre kanaler.

  Frem till jeg får brukbare tjenester foruten det jeg allerede bruker og BETALER for så bruker jeg piratbay, period.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kaptein Sabeltann - 29. september, 2010 at 13:25
 47. Til Sedai, som skriver: “Hvorfor i alle dager skal en artistene ha noen kroner i kassen hver gang låten hans spilles på radio det som om en forfatter fikk noen kroner hver gang noen lånte boka hans på biblioteket.”

  Artister og opphavsmenn har rett til, og bør ha rett til, vederlag når radio og TV spiller deres verk fordi radio- og TV-stasjonene bruker deres musikk til å tjene penger. Altså, hvis en radiostasjon tjener penger ved å tilby lyttere min musikk, skal jeg ha en del av kaka. Populære artister som Bjørn Eidsvåg etc. kan tjene en hel industriarbeiderårslønn bare på radiospilling (men vi skal ikke glemme at man som artist ofte har lange perioder uten arbeid som gir direkte inntekt, for eksempel skriveperioder).

  Når det gjelder forfattere så antyder du at det ville vært helt koko om forfattere fikk penger hver gang en bok lånes på biblioteket. Ja, men det er jo faktisk det som skjer! Ordningene er litt ulike i ulike land, men forfattere kompenseres enten for hvert enkelt utlån, eller som en fast sum per bok. I t.eks. 2006 brukte staten 77 millioner kr på slik kompensasjon i Norge. Det tilsvarte 1.71 kr per bok og kan for en forfatter utgjøre viktig inntekt når alle biblioteks utlån samles. Norge har verdens nest eldste bibliotekkompensasjonsordning.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Glenn - 29. september, 2010 at 15:10
 48. “Musikktjenester som Wimp og Spotify har også vist at det går an for artister å tjene gode penger i dette nye landskapet.”

  Huh? Tror du skal gjøre litt mer research på nøyaktig dette, før du sier noe sånt! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  asdfFF - 29. september, 2010 at 15:13
 49. Enig med Mia!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  MusicLover - 29. september, 2010 at 15:14
 50. Musikk kan jo en alltids laste ned gratis, er ikke så vansklig å gå inn på youtube å laste ned en sang via youtube downloader, tar litt ekstra tid, men er ikkje ulovlig

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rv - 29. september, 2010 at 16:41
 51. Jonas johnsen: hvis du tror at det å skaffe seg progranvare fra piratbay har med økonomi å gjøre må du tro om igjen. Fakta er jo, som flere har påpekt og også lenket til at folk som laster ned piratkopierte filmer og musikk er de som kjøper mest film og musikk.
  Føler du deg FLAU hvis det står en dame (kan også være en mann selvsagt) i lokalbutikken og deler ut smaksprlver på en ny ting han og ber deg ta en gratis smaksprøve? Eller når avisen sender deg en gratisutgave for å få deg til å abonnere?
  det vi snakker om her er en veldig god markedsføringskanal. problemmet er at det er i dette systemet artistene og kunstnerne som får belønning og ikke pampene på toppen av distirbusjonsledet. Legg merke til at det er disse pampene som klager.
  Harald Zwart: “Det er en ære å se at “Lange flate balller” ligger tilgjengelig på the priat bay!”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nicolai - 1. oktober, 2010 at 10:22
 52. Kommentar til Prompeø:

  “Kommer du her og sier at jeg skal synes synd på at en artist, som tjener si f.eks. 10 mill, tjener 3-4 mill mindre?
  Tror ikke det du, jeg får ikke vondt en plass om jeg laster ned noe musikk her og der. ”

  Det du seier er altså at fordi Rema-Reitan er rik, så er det legitimt å stjele frå Rema 1000…

  Poenget er at nokon eig den musikken du stel, det nyttar ikkje med argument med at dei er så rike frå før. Kva då med dei musikarane som ikkje er rike, som knapt nok klarer å overleve på musikken? Tenk deg om!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars Martin - 1. oktober, 2010 at 16:28
 53. Jeg må si det, at nedlasting kommer aldri til å dø ut.. Mange har selv satt seg inn i en situasjon der de FAKTISK kjøper en ræva film, og angrer seg i hel etterpå, kan tenke meg med sånne nedlastningssider får du en smaksprøve. Ja, er filmen god, så kjøper du filmen for ha den i en fast form. Er nettop slik mange som laster ned tenker. Derimot, et eksempel på hvordan ikke alle tenker er: “haha nå stjeler jeg en film, og ikke faen om jeg skal betale ei jevla krone for en slik nytelse” På en annen side har du jo et par av dem, men folk må faen meg ikke sitte med et stereotypisk bilde av at alle er SLIK.

  På en annen side, så kan vi jo se på den nytteløse kampen som platedistrubitørene kjemper mot fildelerne. Dette er jo en uvinnbar kamp, er jo nesten som krigen i Afghanistan jo! Styrkene jakter på en fiende som er sivilisert i samfunnet, og kan like greit skjule seg såpass godt i samfunnet at de aldri blir tatt.

  Nei, er enig med svært mange er som synes at platedistrubitørene er noen grådige jævler! De prøver bare å øke formuen, likevel når de har en megastor formue. Om jeg har 13 ferrarier, så GÅR jeg ikke DEN LANGE VEIEN for å FÅ en TIL!

  Nytteløs kamp.
  Skrev dette etter en 9.5timer kjøretur, og er rimelig trøtt. Skriveleif, unskyld det er det nok mange av! Dette innlegget mangler også vinkelen; å kunne se ting fra andre sider. Om jeg likevel skulle ha argumentert om denne saken, ville det vært bedre, men når det er en slik sak der “kapitalistiske jævler” går mot de mere liberale menneskene i verden, så gidder jeg ikke ass.

  Peace!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rhalla - 2. oktober, 2010 at 02:06
 54. [...] The Pirate Bay (TPB) er bare en dråpe i havet’  var det flere som sa i kommentarfeltet på bloggposten jeg skrev da rettsaken åpnet [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Det nye lenkepolitiet | Digital - 2. oktober, 2010 at 10:36
 55. Det er vel nok av nedlastningsplasser, så stenging av piratebay har vel bare en symbolsk handlingseffekt. Det er synd for musikerne som jobber gratis. Å være kreativ og lage noe unikt ut av sitt eget hode, er en vankelig jobb, og som alle andre jobber som blir gjort, fortjener man lønn for strevet. Og nå er det jo sånn i vår verdenat man trenger penger for å overleve. Og man trenger også en inntekt på det man gjør for å kunne fortsette med det. Så går det litt på musikkinteressen for motakeren. Om man er villig til å ofre en femtilapp på noe som kanskje har tatt artisten tre år av sitt liv å lage. Elller om man er så selvsentrert at man synes artisten skal være glad for å man gidder å høre påplata, mens man selv har betalt for en jobb man går til og gjør. Den andre tingen er at man trenger utøvende musikere som lever av virket sitt, slik at de bruke tid og krefter på dette og utvikle sin kunst. Eller om man er fornøyd med fremtid hvor alle er amatørmusikere på si og liksom spikker noen hobbylåter når man har ork og tid til det. For som sagt, det er krevende å være et skapende menneske. Å trykke på noen programmerte knapper dataen og laste ned kan vi alle gjøre. Det er bare snakk om penger, en femtilapp/en hundrelapp, for års jobbing for den som har lagd plata, og som du sikkert tjener inn på jobben i løpet av en halvtime selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Platekjøper - 3. oktober, 2010 at 03:58
 56. Hallo?!
  Er det greit å stjele musikk bare fordi den er billigere å lage?
  Og er det greit å stjele film bare fordi filmselskapene er “rike”?

  Så da er det vel greit å stjele billige varer på Expert også, så lenge man holder seg unna de dyre, som er dyrere å produsere?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Atte Atle - 3. oktober, 2010 at 17:55
 57. Jeg synes at de som bruker et program jevnlig bør også betale for det. Synes man programmet er godt så belønner man de som har laget det med penger til lønn osv, i tillegg til videre utvikling. Dette burde også gjelde såkalte gratisprogrammer slik som firefox. Et godt program som man bruker jevnlig, f.eks 200 kroner som et engangsbeløp og for bruke alle oppdateringer gratis.
  Programmene er jo egentlig basert på donasjon etter dette prinsippet. Kan gi en 100 lapp som engangsbeløp.

  Er programmet dårlig er det ikke noe problem, da bruker man det ikke.

  Er programmet for dyrt (OBS) så burde det være tillatt å piratkopiere det og kjøpe det når man får råd. Eller hvis man aldri får råd (enkelte programmer er så dyre at fattige ikke får kjøpt dem) så er det greit at kun DE bruker piratkopiert.
  Skal man bruke et program en eller to ganger burde firmaet heller tatt vesentlig mindre penger for engangsleie!

  Men dette systemet (som er etisk riktig og tillater piratkopiering til noen få) er avhengig av at den som kopierer kjøper det hvis de har penger til det.

  Piratkopiering i dag er ofte av folk som har råd til programmet, men som vil bruke pengene sine på andre ting.
  De har ikke de riktige etiske holdningene, og det går utover de som ikke har råd til programmene.

  Konklusjon: får noen få er det greit med piratkopiering, for flertallet burde de også betale de såkalte gratisprogrammene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nikolai - 4. oktober, 2010 at 17:36
 58. Dette gjelder forøvrig filmer og musikk også. Synes at det er greit for de som ikke har råd. Mens de rike sponser de fattige. Men det er vanskeligere for filmer og musikk.
  Men igjen så avhenger det at det er kun de fattige som kopierer, noe som det sannsynligvis ikke er eller kommer til å bli.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nikolai - 4. oktober, 2010 at 17:38
 59. Det man må glemme er at noen er rike og at det liksom skyldes meg og det jeg har kjøpt. La oss si at en plate selger ti millioner og artisten blir rik. Om du kjøpte et eksemplar, bidro du med cirka en tier i lomma på artisten, som igjen skal videre til medmusikanter. Det man heller kan prøve på, er å tenke at man gjerne vil bidra med det man kan, slik at artisten får noe igjen for den plata de har lagd og som du hører på. Ti kroner er ikke mye i forhold til hva artisten gir tilbake av timer med musikk i stua. Og jobben med å lage plata. Men det er det de rettmessig skal ha, copyright og greier. Tenk personlig, hva kan jeg gi, og glem generaliteter som tjokka rik på platesalg og fortjener derfor ingenting. Det er ikke platekjøpet ditt som utgjorde forskjellen. Det du derimot birdrar med er rettmessighet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Platekjøper - 4. oktober, 2010 at 17:55
 60. Platesalg er vel bare en liten del av inntektene til gode artister.. hovedinntektene kommer vel fra turneer og spillejobber.. Hvis man kommer over en artist man liker, så er d greit å kunne laste det ned gratis.. Slik at man oppdager den artisten og deretter får lyst til å dra på konsert..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  musikkelsker - 4. oktober, 2010 at 23:01
 61. Svar till Henning Hoel.
  Då räknar jag med att du menar att Google också bidrar till kränkningar eftersom de gör akkurat detsamma, lägger upp länkar till upphovsrättsskyddat material. Eller för att inte tala om alla länkar som du finner på Google som pekar på barnpornografiska sidor eller annat olagligt. Enligt ditt resonemang så medverkar alltså Google till kränkning av barn och till brott generellt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Solea - 5. oktober, 2010 at 15:07
 62. Kult at så mange interesserer seg, noe som beviser at piratbeveglesen ikke er død! Verden har endret seg, og den korrupte industrien som tjener massevis av penger må bite i det sure eple.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Milje - 5. oktober, 2010 at 20:48

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00