Frustrert over bloggstøtte-utdeling

Fritt Ords «milliondryss» over norske blogger vekker reaksjoner.

I dag kunngjorde Fritt Ord hvem som blir tildelt ytringsfrihetsinstitusjonens «bloggestipend».

16 prosjekter får nyte godt av stipendet, som deles ut for første gang i år og har som formål å «øke meningsbrytningen i Norge». Men Fritt Ord høster kritikk for kriteriene for «milliondrysset», som til sammen utgjør 2,5 millioner kroner.

- Legger feil kriterier til grunn

En av  landets mest profilerte bloggere, Ida Jackson ( aka Virrvarr), mener Fritt Ord må legge en haltende forståelse av mediet blogg til grunn for tildelingen.

- Mange i det etablerte bloggmiljøet er ganske frustrerte over at en del av prosjektene høres ut som små nettaviser. I utlysningsteksten sa Fritt Ord at de ville ha personlige blogger, så gir de pengene til journalistiske oppstartsprosjekter. Da tror jeg de må si fra starten av at de er ute etter noen som vil leke Huffington Post på norsk, forklarer hun når jeg ringer henne.

Amerikanske Huffington Post har gjort stor suksess med sitt bloggenettverk som samler mange, hovedsakelige venstreorienterte, bloggere på én og samme side.  Ida, som selv søkte om bloggestipend uten hell, legger til at hun har en følelse av at det er litt som å betale penger for at journalister skal lære seg å blogge og byr i den forbindelse på noen råd på veien her.

Nye prosjekter fikk mest

- Jeg kjenner mange mennesker som har søkt. Eller, det kan være at jeg tror det er veldig mange etablerte bloggere som har søkt fordi alle de som har søkt har fortalt det til meg.  Men det ser ut som ikke-etablerte prosjekter har blitt tillagt større vekt enn de allerede etablerte, sier hun med henvisning til at varslede nyetableringer har fått de største støttebeløpene.

Blant de som fikk de største stipendene var Afghanistan-journalist Anders Sømme Hammer, tidligere VG-journalist Elisabeth Breien Ellingsen, tidligere nyhetsredaktør i Dagbladet Morten Øverbye og utviklingssjef i Klikk Jan  Thoresen. Les hele listen over de som ble tildelt midler her.

Fra Fritt Ord-juryen side benektes det at det var mange etablerte blogger som søkte, men  det blir påpekt at de fikk veldig mange søknader – langt flere enn de hadde midler til å støtte.

Juryens utgangspunkt var å finne noen som kunne bruke bloggen som medium til å løfte den offentlige debatten.

Spørsmålet er hvem som er best egnet til å gjøre nettopp det? Hva synes du?

For ordens skyld: jeg kjenner flere både blant de som har søkt bloggstøtte uten å nå frem og de som har blitt tildelt midler.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

37 kommentarer

 1. Det er vel kanskje en grunn for at vi vanlig, dødlige bloggerne ikke søkte. Mest fordi vi, som i mange andre tilfeller, blir oversett til fordel for vg-journalister og politikere på “hedersplass”. Iallefall her i vgb-verden. Ikke personlig rettet mot deg, bare så det er sagt :-)
  Av oss vg-bloggerne er det ganske mange som kunne ha løftet den offentlige debatten gjennom bloggen, og for alt jeg vet har kanskje noen av de søkt. Men juryen mente kanskje at de som egnet seg best var tidligere journalister osv? De som allerede har hatt sine muligheter til å løfte debatten.
  Men hvis juryen mener det ikke var mange etablerte bloggere som søkte, blandt alle de som søkte, hvorfor er det da de som har blitt tildelt “bloggstipendet”??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nina Elisabeth - 5. oktober, 2010 at 20:46
 2. Ida stiller noen gode, poengterte spørsmål på sin blogg.

  Men likevel. Når det snakkes om det etablerte bloggmiljøet, blir jeg litt i stuss. Hva er det etablerte bloggmiljøet (og har det en indre kjerne på Østlandet)?

  Nettet bør være en plattform for mangfold. Nye stemmer og lav terskel for å bygge nye, banebrytende tjenester er noe av det som gjør internett til et ekstremt spennende sted å delta.

  Når etablerte bloggere argumenterer for at her skal det bli vanskelig å delta for nye stemmer, for her er inngangsterskelen høy, er det nesten som å høre de gamle eierne av trykkpresser.

  Nå oppfatter jeg Idas blogginnlegg som mer nyansert enn enkelte av sitatene hun er gjengitt med her.

  Sitatene illustrerer likevel godt at det er et behov for en arena som senker terskelen for å delta på internett.

  En blogg for de som ikke har en blogg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Morten Øverbye - 5. oktober, 2010 at 20:59
 3. Nina Elisabeth: Det er mulig at akkurat ordet bloggstipend er en journalistisk konstruksjon, men jeg vet betegnelsen “bloggstøtte” skal ha blitt brukt internt på et tidlig stadie av de som jobbet med dette. Jeg leser veldig mange gode blogger, og kommer stadig over nye, så jeg er helt enig i at det er mange bloggere som kunne gjort en veldig god jobb her.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 5. oktober, 2010 at 21:07
 4. Jeg tror forsåvidt også at Ida Jackson og andre kan ha falt som offer for et godt, gammeldags kulturkræsj her. På den ene siden den totalt uregulerte bloggosfæren, og på den annen side Fritt Ord, et av vår tids fremste symboler på etablert, borgerlig offentlighet.

  Den samme organisasjonen som støttet nye Morgenbladet, grunnla Litteraturhuset og ga penger for å redde Store Norske Leksikon fra skumle Wikipedia, har derfor en litt annen definisjon av “personlig blogg” enn Ida Jackson og undertegnede.

  Jeg leste setningen “Fritt Ord søker etter bloggere som har journalistiske og essayistiske innfallsvinkler” som et klart hint om at slike som meg ikke behøvde bry seg om å søke. Og søkte derfor ikke. Liksom jeg ikke kommer til å søke neste år. Ja, for uansett hvordan man vrir og vender på det, har juryen med årets liste sendt et krystallklart signal til den norske bloggosfæren…

  Når det er sagt, syns jeg en rekke av nysatsingene høres spennende ut. Og jeg håper virkelig at noen av dem unngår skjebnen til talløse offentlig støttede nettsteder før dem, og overlever forbi den første prosjektperioden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Eirik Newth - 5. oktober, 2010 at 23:18
 5. Kanskje rosabloggerne ikke skriver om noe som fortjener “fritt ord” stipend?

  Jeg vurderte å søke hvis jeg kom på et bra prosjekt å starte, men fant ut at jeg har nok med min personlige blogg og en blogg via jobben. Det grenser for hvor mange ord jeg klarer å skrive på en dag : )

  Men reagerer ikke på at journalister får pris, så lenge prosjektet er bra. Fritt Ord må jo satse på dem som de synes passer best til deres målsetting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Isdronningen - 5. oktober, 2010 at 23:20
 6. Jeg har også brukt noen timer på å skrive et innlegg om dette.
  Så ser jeg at det er det allerede er gjort.
  VG konkurrerer med oss vanlige bloggere, og ikke bare det, de gir sine egne betalte bloggere gratis reklame for å konkurrere med oss.

  Jeg legger innlegget mitt i skuffen og logger ut.

  Dig it all!
  U bet!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  cecilia - 6. oktober, 2010 at 02:46
 7. Jeg synes Ida ga mange nyttige tips i innlegget sitt, og kommer til å komme tilbake til det for tips senere.

  Men jeg kan ikke si jeg ser problemet med at Fritt Ord velger prosjekter som ligger tett opptil nettjournalistikk. Slik jeg leser utlysningen, var de vel ganske klare på dette fra begynnelsen av?

  Uansett: hvis Fritt Ord-støtten fører til at vi får flere profesjonelle bloggere i Norge, tror jeg ikke det går på bekostning av amatørene. Vi som ikke får betalt for å blogge kommer å fortsette fordi vi opplever det som meningsfullt, og alle vil vinne på at kvaliteten på nettjournalistikken heves.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristian - 6. oktober, 2010 at 03:27
 8. Jepp, etablerte norske bloggere som tjener tusener på reklame trenger virkelig ekstrastipend, slik at de kan si opp jobben på 7/11

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjarte - 6. oktober, 2010 at 03:57
 9. Blogging…hvorfor?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ståle Stokke-Nicolaisen - 6. oktober, 2010 at 04:55
 10. hvorfor blogger dere?
  hvem og hva skal dere absolutt ha ut til “folket” ?
  syns dere bloggere det er riktig at det gis støtte fra den norske stat, som er skattepengene til folk, til noen som bare sitter og skriver piss og egen synsing på internett?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Weblogg - 6. oktober, 2010 at 05:53
 11. Jeg reagerer på at man sløser bort offentlige penger på blogging. Det er unødvendig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øyvind - 6. oktober, 2010 at 07:18
 12. …visste ikke om denne utdelingen og jeg har en god ide til “nye” Huffington Post! Hook a sista UP! :O

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marie - 6. oktober, 2010 at 08:45
 13. Jeg ser ikke helt hvorfor noen skulle trenge et stipend for å drive en blogg.. Hva skal de forskjellige benytte disse pengene til? Domenehosting + webhotel koster ikke stort.

  Hvis de går for en ettablert blogg løsning og ikke betaler en utvikler for å lage en side, så koster ikke et ferdig tema stort heller.

  Dette må isåfall være ment som tillegslønn til disse bloggerene. Hvorfor skal en enkelperson trenge 220.000.- for å blogge fra Afganistan?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alex R - 6. oktober, 2010 at 08:57
 14. Så på listen. Ingen av bloggene eksisterer jo enda. “prosjekt”? Skal ikke en blogg være mer der og da? Det er jo ikke et prosjekt man planlegger et år og så “publiserer”. Da er det jo heller en webside.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kim - 6. oktober, 2010 at 09:04
 15. 2.5 mill formye :x

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kalle - 6. oktober, 2010 at 09:19
 16. Skrekkelig dårlig bruk av penger. Blogg? Wtf?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Freshrick - 6. oktober, 2010 at 09:32
 17. [...] Løve har også skrevet om saken, som du kan lese her, og jeg må bare si meg helt enig! De fleste som har fått støtte høres ut som små nettaviser, [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. Nå finnes det vel ikke et enkelt og samlet «etablert bloggmiljø» i Norge. Det er grupper, eller klynger, og de fleste kjennetegnes vel at nye kommer til og gamle faller fra. Gårsdagens profilerte blogger blir lett til gårsdagens glemte dinosaur.

  Innlegget til Virrvarr-Ida er nok lett preget av skuffelsen over å ikke være blant de heldige, og da er det viktig å huske på at pengesekken til Fritt Ord er såpass begrenset at det er rett og rimelig å ta med flaks som en av faktorene for å få tildelt midler.

  Det er vanskelig å mene for mye om de enkelte prosjektene som har fått midler ettersom vi kun har fått lese et sammendrag av en lengre søknad og slett ikke har sett budsjettene som alle søknader måtte ha. Vi vet ikke hvor stor del av beløpene det ble søkt om hver av de 16 har fått, eller hvordan den enkelte søker har planlagt å bruke pengene.

  For min egen del har jeg ikke sett noen grunn til å søke, men jeg har lest hele søknaden og budsjettet til et par av dem som har fått midler. Jeg var litt undrende til dette tiltaket fra Fritt Ord i starten, men etter å ha fulgt prosessen og sett hvem som fikk midler vil jeg påstå at tiltaket er positivt og at det høyst sannsynlig vil bære en del spennende frukter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håkon - 6. oktober, 2010 at 10:30
 19. Er det grunn til å tro at Norge er bedre en Sverige?
  Journalistskolan kallades för Kommunistskolan
  TV-personligheten Janne Josefsson:
  Journalistskolan kallades för Kommunistskolan när Janne Josefsson sökte sig dit. 68-andan var levande och studenterna hade inte sällan politiska bevekelsegrunder för sitt yrkesval, enligt Josefsson. Jag jobbade på Sveriges Radio från mitten av 70-talet och det var fantastiskt. Men jag var med om att man svartlistade folk. De som ville föra ett resonemang om flyktingmottagning var rasister. Var man emot dagis var man en fascist. Det var skrämmande, berättar han.

  Jag tillhör en yrkesgrupp som förskönat det riktigt ordentligt och hållit inne med och dolt väldigt mycket. Det är ett av de värsta sveken vi journalister gjort oss skyldiga till under åren jag jobbat i alla fall.
  http://www.youtube.com/watch?v=TtIsnktYyFA&feature=player_embedded
  Sjekkliste for journalistisk arbeid i det flerkulturelle Norge:
  http://www.nj.no/Journalistikk/Minoritet/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1312

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rene - 6. oktober, 2010 at 10:43
 20. Er glad for at jeg ikke søkte. Hadde garantert gått rett i søppeldunken. “Mannen i gata” sin blogg var neppe regnet med i dette “prosjektet” til Fritt Ord.
  Fritt ord er blitt en politisk korrekt stiftelse. At Norge holder på å opphøre som nasjon p.g.a innvandring, er det viktigste
  en blogger kan skrive om i dag. Nå har venstresiden i det norske blogg miljøet fått ennå et talerør. Og nasjonen Norge vipper på kanten av stupet. Og Fritt Ord har vært med på galskapen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  toby jaco - 6. oktober, 2010 at 10:45
 21. [...] teknologi. Hun har skrevet om Fritt Ords tildeling av 2,5 millioner til bloggprosjekter. Les posten her. . Aftenposten har skrevet en mer generell artikkel om tildelingen. Kategori(er): Kort sagt, [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Reaksjoner mot Fritt Ord : Liberaleren - 6. oktober, 2010 at 10:53
 22. Fuck Fritt Ord!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nada - 6. oktober, 2010 at 11:29
 23. Wtf? Hive penger paa en gjeng mer eller mindre lavpanna bedrevitere som kaller seg Bloggere?!? DET er bortkasta penger det. Vaar tids tagging. Var vel ingen som vurderte aa gi taggerne penger til aa kjøpe flere spraybokser med paa 80-tallet heller…??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  _Human_ - 6. oktober, 2010 at 11:40
 24. litt mere
  http://www.nrc.nl/international/article2468489.ece/Anti-Semitism_on_the_rise_in_Amsterdam

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rene - 6. oktober, 2010 at 12:16
 25. Overstående er feil det skulle være denne
  http://www.journalisten.se/artikel/1350/stoersta-moejliga-tystnad-redaktioner-moerkar-egna-affaerer

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rene - 6. oktober, 2010 at 12:17
 26. Håkon: Sant, det er interessant å følge med på hvordan dette landskapet endrer seg. For en reportasje jeg skrev for VG Helg en stund tilbake sa en programmerer jeg snakket med, Else Nordhagen, at utviklingen i IT-bransjen de siste tiårene er litt som et fly: de som betrakter det fra utsiden ser det fly forbi i overveldende fart, de på innsiden ser bare folk bytte plass inne i flyet. Jeg synes forsåvidt det bildet passer litt på bloggesfæren også.

  Cecilia: Synd at du la det blogginnlegget i skuffen. Jeg er sikker på at det kommer til å skrives en god del om dette nå og i dagene som kommer. En sak er ikke tatt ut bare fordi én person skriver om det. Du kan alltid bidra med dine perspektiver som kanskje er helt andre, eller vil nå helt andre lesere, enn noe jeg eller andre skriver. For min del er jeg i alle fall interessert i å høre hva flere mener om dette.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 6. oktober, 2010 at 13:06
 27. Jeg har ikke fått noe statsstøtte. Men kanskje neste år?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Askild Hagen - 6. oktober, 2010 at 13:16
 28. Siden vi tross alt lever i et demokrati, ville det vært svært riktig at samfunnsorienterte bloggere også ble sponset av Fritt Ord. Det finnes flere bloggere som med kritisk blikk setter viktige spørsmål ved politikk osv. Dessverre når disse sjelden førstesiden – ei heller på f.eks. vg blogg. VG moderator plukker ut stoff som passer til tabloidavisens førsteside med dertil innhold. De samme bloggerne går igjen på førstesiden. Slikt skaper hverken interesse eller mangfold. Med sponsing kunne dette kanskje bli annerledes.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  floffeloffe2 - 6. oktober, 2010 at 16:50
 29. [...] ordens skyld: jeg kjenner, som nevnt i forrig bloggpost om Fritt Ords bloggstøtte, flere både blant de som har søkt om dette uten å nå frem og de som har blitt tildelt midler. [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Norske bloggere uten makt? | Digital - 6. oktober, 2010 at 17:29
 30. [...] Kristine Løwe om kritikk mot utdelingen [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 31. Jeg er dypt rystet over tildelingen og den er nok et bevis på den fullstendige ensrettingen som det norske samfunn opplever. Dagens journaliststand burde skamme seg, de er fullstendig integrert med den herskende eliten og slik det ser ut nå skal de ved hjelp av statsmidler prøve å få overta bloggverden også. Norske dyktigste journalist Hans Rustad &co i document.no fikk selvsagt ikke tildelt noe fordi de representerer den eneste oppisjon til den herskende eliten og deres løpegutter innen journaliststanden. Jeg vil oppfordre alle som kjemper for et fritt og anstendig samfunn til å gi penger til document.no.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjetil Johansen - 7. oktober, 2010 at 07:22
 32. Journalister burde ikke fått bloggstipend. De har jo allerede lønn fra avisen eller kringkastingsselskapet de jobber for.

  Kulturrådet gir jo økonomiske støtte til politisk korrekt propaganda. Nå er det på tide at de politisk ukorrekte får støtte. Og de som kan avsløre skitten og usannhetene i media, avsløre korrupsjon og maktmisbruk, står for menneskerettigheter. Og de som bidrar mer til mangfold av ytringer!

  Her er ingen krav til regnskap for hvordan man bruker pengene. Ikke krav om at de skal kun brukes til reiser, kjøp av tilgang på nyhetskilder, kjøp av digitale bilder osv. Merkelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Skyggen - 7. oktober, 2010 at 08:05
 33. Alle vi “godegamle” her på VGB som har vært med fra før omleggingen og før vi ble forsøkt skvisa ut av VG-journalistbloggene visste at dette bloggstipendet ikke kom til å gå til en vanlig grasrotblogger. Når en ser hvor mange timer en normal dødelig kan legge i en blogg som ikke engang har annen agenda enn å spre glede på ymse vis, skjønner man hvor lite man er verdsatt i bloggelandet VG – når man attpåtil må betale 10 kroner i halvåret for å få spre det man lager. Å vinne stipend? Yeah, right…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  BurnieBerit - 7. oktober, 2010 at 11:20
 34. Huff hvorfor pokker skal man dele ut penger til bloggere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter - 7. oktober, 2010 at 12:16
 35. [...] skapte store reaksjoner da Fritt Ord kunngjorde hvem som hadde fått midler fra det nye bloggstipendet, som skal bidra til [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 36. [...] skapte store reaksjoner da Fritt Ord kunngjorde hvem som hadde fått midler fra det nye bloggstipendet, som skal bidra til [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 37. [...] Utdelingen var kontroversiell blant annet fordi en del av prosjektene som fikk støtte lignet mer på små nettaviser en de personlige redigerte bloggene Fritt Ord skrev de ville støtte i utlysningsteksten. [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hurra for pasientaktivistene | Digital - 10. november, 2011 at 11:52

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00