Google vil sensurere torrentsøk

Musikk- og filmbransjen applauderer nytt utspill fra Google.

Google har lansert nye betingelser for hvordan søkemotorgiganten vil forholde seg til rettighetsbeskyttet materiale.

De vil blant annet forhindre at Autocomplete, som fullfører ord automatisk når du googler noe, fungerer for ordene som brukes mest når folk søker etter piratkopierte filer.

Google

De vil videre svare kjappere på forespørsler om å fjerne materiale som krenker opphavsretten, og lover å handle på slike henvendelser innen 24 timer.

Men det skal også bli enklere å klage når en mener at eget materiale har blitt fjernet fra søkeresultatet på feil grunnlag. Les mer om endringene, som vil tre i kraft i løpet av de neste månedene, på Googles Public Policy blog.

TechEye melder at amerikanske interesseorganisasjoner for musikk- og filmbransjen applauderer nyheten, som kommer under en uke etter at dommen falt den siste rettsrunden i Pirate Bay-saken.

Grunnleggerne av fildelingsnettstedet ble som kjent dømt til å betale større erstatningssummer enn forrige gang saken var oppe for retten, men lovet å anke saken videre.

Flere, spesielt fra den svenske piratbevegelsen, henviste under sakens gang til at torrents, som The Pirate Bay (TPB) ble anklaget for å tilgjengeliggjøre, var tilgjengelig også fra Google.

Bildet viser logoen til nettstedet The Pirate Bay PHOTO: AFP

Bildet viser logoen til nettstedet The Pirate Bay PHOTO: AFP

Med de nye tiltakene Google har lovet å iverksette demonstrerer søkemotorgiganten en mer imøtekommende holdning til rettighethavernes krav, selv om det sikkert er nok av de som synes det lukter av  symbolpolitikk både i den en og den andre retningen.

Da jeg skrev om dommen i TPB ankesaken sist fredag avstedkom det en veldig god debatt i kommentarfeltet med interessante faktaopplysninger og sterke meninger. I en god allegori om Google og TPB skrev Thomas H:

“Man kan finne de samme torrentene begge steder, men som en uheldig bivirkning hos Google, mens TPB aktivt har lagt til rette for og skapt en møteplass for ulovlig fildeling, bl.a. gjennom indeksering av torrentfiler og topplister over det mest etterspurte.

“Så er det enkelte legalt distribuerte verk der også, men det er langt fra hovedaktiviteten. Google er som en jernvarehandel som uheldigvis selger brekkjern til innbruddstyver, mens hos TPB får de tips om hvilke de bør bruke og hva man trenger av finlandshetter og beskyttelsesklær for et vellykket innbrudd.”

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

28 kommentarer

 1. Hos TPB finner man det meste, fint det.
  Er ikke noe galt i det de driver med.
  Spyshop er jo lov. Toska handla jo masse der. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gamle Odin - 3. desember, 2010 at 17:18
 2. Jeg synes at hvis du ikke har fått tilattelse til å bruke bildet av The Pirate Bay-skuta, så bryter du lov om opphavsrett og åndsverk og er en kriminell og stjeler og burde bli puttet i fengsel og

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Leif - 3. desember, 2010 at 17:31
 3. Bare til orientering – ordet “torrentsøk” skrives sammenhengende i ett ord, slik man eksempelvis skriver dokumentsøk eller produktsøk. Alternativt kunne man skrive “søk etter torrents”, men å skrive “torrent søk” med to ord i overskriften, er dessverre feil språkbruk.

  Når det gjelder selve temaet, lever vi dessverre i en verden med atskillig mer sensur enn vi er klar over – noe man ser i Wikileaks-saken der man forsøker å stanse informasjonen på ulike måter – og dette er bare begynnelsen. Om utviklingen fortsetter, kommer Internett om noen år til å være så “familievennlig” og politisk korrekt er det blir til å gråte av – og Google er med på leken.

  Det er enkelt å snakke om sensur i Kina, men i praksis er det et stort press på å få den samme sensuren også i den vestlige verden; å søke etter “torrents” i U.S.A. blir snart like politisk ukorrekt som å søke etter “demokrati” i Kina, så før man kritiserer kineserne, bør man kanskje se seg selv i speilet først.

  Ha en fin helg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Åsmund - 3. desember, 2010 at 17:55
 4. Det er vel heller tvilsomt at den nye sensur taktikken til Google blir skuddet som senker piratebay skuta. Eller andre piratsteder for den del. I beste fall vil dette bidra til å begrense flyten av ulovlig materiale en liten smule, men til og med det virker ikke så veldig sannsynlig. Så kan man mene at det er trist eller ikke, men all erfaring så langt viser at underholdningsbransjens krigføring har gitt få resultater med tanke på å fjerne priatvirksomheten. Sensur fra Google kommer neppe til å endre noe på akkurat det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nils Petter Kittilsen - 3. desember, 2010 at 18:10
 5. [...] Kilde: vg [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Takk, Åsmund: det burde jeg ha sett selv, fikset nå. Veldig sant at vi lever i en verden med mer sensur enn vi ofte er klar over, men jeg håper inderlig at vi aldri vil måtte oppleve et internett som er som er så politisk korrekt som du beskriver.

  Jeg ser at det helt klart er mange tegn i tiden som peker i en slik retning. Jeg er veldig klar over at det er mange krefter som ønsker seg det – eller i det minste ikke er inneforstått med at det kan være resultatet av hva de jobber for – men jeg skal i det minste gjøre det jeg kan for at det ikke skal bli en realitet.

  Samtidig synes jeg jo ikke det er en god grunn til ikke å kritisere Kina eller andre samfunn med demokratisk underskudd. Men du har helt rett i at vi absolutt har en jobb å gjøre på hjemmebane også.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. desember, 2010 at 18:21
 7. Vil denne bloggen noe sted? Jeg synes den bare refererer til ting vi allerede vet. Det er et eller annet “statlig kampanje” over det hele, fra logo, bilde, til gjennomføring over det hele…Jeg har lest nesten alle artiklene, og lurer på hva denne delen av VG nett vil.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Posse - 3. desember, 2010 at 18:24
 8. Nesten positivt mener jeg. Dette vil bane vei for andre søkemotorer, som ikke sensurerer. Bra med konkurranse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kalle - 3. desember, 2010 at 18:30
 9. Rart at man finner disse streberene over alt.
  Finner jeg en fin film på nettet, går jeg og kjøper den på blu ray for å ha den i samlingen min.
  Også rart at de som tjener mest film+musikk er de som klager mest.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  k - 3. desember, 2010 at 18:34
 10. Tåplig tåplig. det viser bare hvor mye makt man har om man har penger og er sort firma.

  Men om google virkerlig starter sensur som det er så er det på tide at folk bytter søkemotor. og viser at man ikke tolerer slikt.

  og siste ting så er ikke torrenter ulovlig i seg selv. Det blir faktisk brukt for veldig mye lovlig materialer..

  Og det er slike ting som gjør folk mere og mere lei og igjen fører til mere ulovlig nedlasting.
  Men ser jo ut som dem idiotene i usa ikke skjønner dette.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Finn - 3. desember, 2010 at 18:37
 11. Da bruker vi bare BING til å finne torrents da ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magnus - 3. desember, 2010 at 19:20
 12. Så lenge jeg ikke har muligheten til å kjøpe ting fordi jeg bor i norge.. og så lenge jeg blir flådd med 2-3 ganger prisen på fordi jeg bor i norge, er det å IKKE piratkopiere uaktuellt.. 99% av det jeg henter ned blir bare liggende og eventuellt slettet.. det er rett og slett prinsippsak å laste ned og piratkopiere så mye som mulig (samt lære andre til å gjøre det samme) fordi jeg er lei av å bli behandlet så forbanna dårlig fordi jeg IKKE bor i USA.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Geir - 3. desember, 2010 at 19:30
 13. [...] This post was mentioned on Twitter by Thomas Moen and Sigurd Øfsti, Marius Rønnekleiv. Marius Rønnekleiv said: Google inn i kampen mot blant annet piratkopiering. Sensur av torrent-søk. http://bit.ly/gNJIk6 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. torrentz.com funker ganske bra da. Det er jo en søkemotor ;) Jo mer de stritter imot, jo vondere blir det i lengden for dette får de aldri bukt med. Å tro noe annet er naivt. At de vil gjøre det litt mer komplisert oppveier på ingen måte hvor lett det er å benytte seg av torrent- teknologi.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - 3. desember, 2010 at 20:53
 15. Virker som ikke alle faktisk leser hva som blir skrevet. Google vil ikke sensurere bort torrents fra søket sitt, kun fra autocomplete. Må altså ut med noen flere tastetrykk, men ellers så fungerer det som før. Uansett er sammenligningen med Google/TPB absurd, da Google ikke hoster noen torrents på sine servere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Geir - 3. desember, 2010 at 21:03
 16. Tja, hvis noen brøt seg inn i huset mitt, og kopierte alt jeg hadde av møbler og gardiner osv, og så stakk igjen uten å ha tatt noe bare magisk kopiert alt jeg hadde. Hadde jo jeg sagt at det var tyveri selvfølgelig. Selv om ingenting av det jeg har er borte på noen som helst måte.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marius - 3. desember, 2010 at 21:03
 17. Jeg bruker ikke google vanligvis, fordi de bruker min informasjon på en måte som jeg ikke vil. Jeg kjörer Firefox med et tillegg som heter Google sharing, som gjör at de ikke får noe informasjon om meg eller det jeg söker etter = ingen rettet reklame = mindre intekter til er multi-miljardfirma i Usa.
  Til torrentsaken….
  Å stoppe torrentsök er jo å gå film/musikkindustriens vei uten at disse gidder å skaffe en alternativ lösning.
  De tjener miljarder, men vill ha mer, uten å investere i et system som fungerer. se på Apple, efter 1 år måneder; 1 miljard nedladdninger av musikk á 10 kr (?), det er veien å gå. Men nej, vi skall klemme folk på 150 kroner for en cd med mer musikk enn de fleste vil ha.
  U got what u deserve…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andris - 3. desember, 2010 at 22:46
 18. Problemet her er vel egentlig at film og musikk bransjen lenge har vært i en unik situasjon uten ordentlig konkurranse.

  De har avtalt seg i mellom hva som skal være en pris på dvd eller en cd, og så kjører alle på denne prisen. Hadde det vært en reel konkurranse, hadde prisen på disse varene vært ekstremt billig: vi snakker produkter med faste kostnader up front og tilnærmet ingen variable kostnader. I de fleste bransjer ser vi at prisene på slike produkter synker kraftig, grunnet konkurranse.

  Hadde filmbransjen heller laget en skikkelig internettbutikk med digital distribusjon av varer til fair pris, vil du nok se at piratkopiering vil avta.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alex - 3. desember, 2010 at 23:35
 19. Helt latterlig sak..

  _HVEM_ GOOGLER ETTER TORRENTS??! (nei, Caps Lock har ikke hengt seg opp.. dette skal illustrere oppgitt skriking ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Martin - 4. desember, 2010 at 00:18
 20. ps. jeg havnet nok i et register i Usa pga dette….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andris - 4. desember, 2010 at 00:52
 21. Ingen problem folkens. Bruk torrentz.com. Det er en torrent side som samler alle torrent sider i ett. Uansett så har man andre søkemotorer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  NoProblem - 4. desember, 2010 at 07:17
 22. http://www.torrentz.com

  universalt torrents-søk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Morten - 4. desember, 2010 at 07:33
 23. Åndsverkbeskyttelse hører antageligvis fortiden til uansett.

  I fremtiden kommer skaperen av et åndsverk selv å måtte dekke sine kostnader for at andre ikke skal kunne tjene penger på hans verk.

  Det betyr at filmer på kino sendes i format som ikke kan filmes fra salen (rastrering o.a.), kopier av filmer kommer ikke til å finnes, det sendes derimot en torrent(!)versjon fra hundrevis av ulike servere til den aktuelle kinoen eller forbruker.

  Den rike Hollywoodstjernen blir litt mindre rik i fremtiden….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per - 4. desember, 2010 at 09:24
 24. Grunnen til at Google gjør dette er åpenbar slik jeg ser det, de ønsker å “komme på lag” med myndighetene. For Google driver med akkurat det samme selv i f.eks sitt bildesøk, de tilrettelegger brudd på opphavsretten som er akkurat det samme som PirateBay nå er dømt for.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bugge - 4. desember, 2010 at 11:19
 25. Jeg skjønner ikke hvorfor google vil sensurere torrent traffik. Google skal jo være neutral og skulle ikke tenke om noens interresser bortsett fra brukere sine. Autocomplete er ok, det påvirker oss ikke så mye, men la oss håpe det blir ikke verre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  synlighet i google - 4. desember, 2010 at 11:59
 26. Google gjør dette for penger ikke noe mer. tenk dere om hvorfor skulle de akuratt gjøre det nå, når de kunne ha gjort dette for lenge siden?

  Og du trenger ikke å søle på torrents @ google, hvis du søker på dette innpå google søk altså “Torrents” så betyr ikke det at man skal laste ned en torrent @ google det er bare å se på IP Adressen og så let er det.
  Husk ALLT! handler om penger nå

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magnus - 4. desember, 2010 at 12:52
 27. men som dere vet så så har de som lager spill nå CD-key osv
  de har funnet ut en måte folk ikke kan laste ned spill på og spille online bare singel player,

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magnus - 4. desember, 2010 at 12:57
 28. de får bare blokkere, fjerne og sensurere så mye de vil, jeg finner det jeg vil ha uansett.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  roy - 4. desember, 2010 at 14:00

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00