Dagens pirater er fremtidens kunder

Warner Bros vurderer piratmarkedet som ny markedsføringskanal. Det er sannelig på tide.

Filmselskapet Warner Bros har begynt å kartlegge ulovlig fildeling i håp om å gjøre fildelerne om til kunder, meldte PaidContent like før helgen.

Endelig: hvorfor tok det selskapet så lang tid å finne det ut, det er jo det vi har sagt i mange år, skrev teknologibloggen Techdirt (via @andreasl ).  Da er det bare å håpe at andre innholdsprodusenter, som forlag og plateselskaper, etter hvert følger Warner Bros’ eksempel.

HarryPotter

«Interne salgsrapporter distribuert til Warner Bros’ sjefer er nå komplett med statistikk om hvordan et spesifikt program gjør det på nettets sorte marked,” kunne PaidContent rapportere. De la til at selv om datamaterialet var fattig på tall, beskrev det flere interessante trender.

Deriblant at de fleste som lastet ned innhold, som filmer og TV-serier, ulovlig også kjøpte en del innhold, og at den del av piratkopieringen var et resultat av selskapet ikke oversatte nylanseringer fort nok. Les hele artikkelen her.

Ikke overraskende gjør kartleggingen at Warner Bros lærer nye ting om kundene sine, og det spekuleres i at scener fra den nye Harry Potter filmen ble lekket på nett før premiere i markedsføringsøyemed på bakgrunn av det.

Det er en strategi som passer som hånd i hanske med forretningsmodellen mange nettselskaper har basert seg på lenge.

Freemium-modellen er bygget på tanken om å gi bort deler innholdet eller tjenestene dine gratis for å gjøre flest mulig kjent med det, med andre ord som en form for reklame, og ta seg betalt for en annen del av det.  Da jeg var på en prisutdeling i regi av europeiske Techcrunch nylig, sa alle nett- og mobil selskapene jeg snakket med at de baserte seg på denne modellen.

Interessant nok målbærer, Christian Berntsen som står frem som bokpirat i lørdagens Dagens Næringsliv (DN) (ikke på nett), mye av de samme tankene når han sier om ulovlig nedlastning:

- Det er en slags gratisreklame. Hvis 1000 stykker laster end ned vår bok vil kanskje 100 kjøpe den, i stedet for at bare 200 har hørt om den og ti kjøper den.

DN drøfter oppsvingen i piratvirksomhet på bokmarkedet, og peker ut dette markedet som det neste i rekken, etter film- og musikkmarkedet, som offer for piratene.

Det demonstrerer bare at bokmarkedet, om noen ikke skulle ha fått det med seg, er minst like akterutseilte på teknologifronten som musikk- og filmbransjen. De trenger bedre betalingsløsninger og bedre måter å gjøre innholdet sitt tilgjengelig på.  Publiseringsmonopolenes tid er forbi.

Men ser de litt nærmer på hvorfor folk laster ned bøkene deres ulovlig kan kanskje de også lære ett og annet om hvilke markedsbehov de ikke møter…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

13 kommentarer

 1. jeg har aldri lastet ned en film (men lastet ned noe musikk før noen i det hele tatt fant på at det skulle være ulovlig), men vet om en som av og til gjør det. Og ingen kjøper flere filmer enn han der. Nedlastere består ikke bare av en ensartet gruppe som “reiser gratis” eller “stjeler”.
  På tide det begynner å gå noen lys opp for film- og musikkbransjen.
  Husker jeg en gang for flere år siden kom til å laste ned en sang av en rockegruppe jeg aldri hadde hørt om. Det resulterte i kjøp av 2 cder av dem. På toppen av det hele var det ikke mulig å få de cdene i byen jeg bor i,-jeg måtte dra til en større by.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jada - 13. desember, 2010 at 16:28
 2. Angående E-bøker synes jeg først og fremst det er altfor dyrt. I og med at produsentene sparer mye penger på trykking og frakt, så synes jeg mesteparten av det beløpet skulle kommet kunden til gode. Men slik jeg ser det nå er e-bøker nesten like dyre som vanlige bøker.

  Om musikk må jeg si at jeg tidligere har lastet ned alt jeg har hørt på, jeg har dog gått på konserter når det har vært noen jeg har vært interessert i. Men nå bruker jeg spotify(premium), og laster så og si ikke ned.

  Serier har ekstremt dårlig lanseringsdatoer i Norge, så i stedet for å vente i et halvt år før de kommer på tv, så laster jeg de ned og ser de der i stedet. Filmer ser jeg ikke så ofte, men laster de ned i blant også.

  Så alt i alt går det hovedsaklig på tilgjengelighet, og delvis pris for min del.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henrik - 13. desember, 2010 at 17:24
 3. Problemet er at nye filmer kommer alt for sent på kino og dvd i norge. Jeg betaler gladelig kinobilett om jeg da kan laste ned nye filmer lovelig. Mange som ikke har tid til og dra på kino så ofte, men ønsker å se film hjemme.

  Hvorfor kan ikke alt legges direkte ut på nett som lovelig nedlasting som jeg kan betale for? Jeg vil gjerne betale for meg?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harley - 13. desember, 2010 at 18:39
 4. “Warner Bros vurdere piratmarkedet som ny markedsføringskanal. Det er sannlig på tide.” “Hvis 1000 stykker laster end vår bok ” “Interne salgsrapporter distribuert til Warner Bros’ sjefer er nå komplett med statistikk på hvordan et spesifikt program” “Men ser de litt nærmer på hvorfor folk laster ned bøkene deres ulovlig kan kanskje de også lære ett og annet om hvilke markedsbehov de ikke møter…


  Vurderer. Sannelig. Ned. Om. Nærmere. Et.

  Bortsett fra det, fint! VG Rett, her er det mat.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Posse - 13. desember, 2010 at 18:50
 5. Takk, Posse. Fikset.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 13. desember, 2010 at 19:48
 6. [...] This post was mentioned on Twitter by Andreas H. Lunde, leif. leif said: Piratene er dine kunder, utrolig bra artikkel http://digital.vgb.no/2010/12/13/dagens-pirater-er-fremtidens-kunder/ [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Maken til selvrettferdiggjørende tyver har jeg knapt sett:
  Jeg betaler noen ganger, så da må det være greit at jeg stjeler?
  Jeg synes produktene er litt dyre og da er det greit å stjele.
  De har sikkert nye penger de jeg stjeler fra.
  Produsentene kan ha en viss nytte av tyver så da er det bra å stjele.

  Da er det bra å stjele i butikkene også. Og hjemme hos folk. Forsikringsselskapene dekker “tapene”. Jo mer vi stjeler jo mer får produsentene solgt. Stjeling bør bli den nye samfunnsnormen. Funker sikkert dritbra!

  Tyveri er tyveri. Ikke lær barna til å stjele. Slutt selv også. Det blir ikke noe greit her med tyver overalt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fantomet - 13. desember, 2010 at 20:16
 8. Mine erfaringer med nedlasting er delte. Da jeg var ca 22 år, etter jeg fikk mitt første selveide hjem, var økonomien mild sagt begredelig. SÅ begredelig at jeg ikke fant det værdt å ha eller betale for tv og lisens. jeg ville gjerne sett en film i ny og ne, men med prisen for lisensen bare for å ha tv’n, plus kostnad til video spiller/dvd, og så leie av film – Nei det ble for mye. Droppet det, og klarte meg fint uten dette i 7-8 år.

  SÅ fikk jeg pc fra jobben med internett. Smått om sen kom det noen filmklipp på pc’n, og etter en god stund en hel film. Dette ble populært, og ble etter en stund koblet til en større pc skjerm som ble satt i bokhyllen, og tilslutt til en tv som kjæresten tok med inn i huset. Gradvis ble det kjøpt inn noen dvd’er som ble avspilt på pc’n, og etter lang tid ble en frittstående dvd spiller innkjøpt. I dag eier vi mer en 250-300 innkjøpte dvd’er. Dette hadde aldrig skjedd dersom ikke det hadde vært en muliget til å gjøre dette gradvis. Prisen var for høy, og ærlig talt, man klarer seg fint uten tv og dvd. Blir mer tid til fysiske aktiviteter da.

  Når man snakker om å “møte markedsbehov” har jeg et gpodt eksempel på at det ikke alltid fungerer. Det var en jul for 2-3 år siden, og jeg hadde for en gangs skyld litt penger mellom hendene, og ville gjerne kjøpe inn noen cd’er til meg selv til å spille av i bilen, og hadde blinket meg ut en norsk artistgruppe. SÅ jg dro ned til platebutikken på Kongsberg, for så å få vite at de var utsolgt. Ikke kunne de bestille/skaffe heller. Slukøret dro jeg hjem, og tenkte jeg kunne sikkert kjøpe sangene elektronisk som jeg hadde gjort noen ganger før. Men på tross av at dette bandet hadde en nettside, var det ikke mulig å kjøpe sangene der. Ei heller på itunes, amazon, eller noe annet sted jeg kunne finne. Plateselskapet hadde det heller ikke elekrtronisk for salg. Irritert bestemte jeg meg for ikke å gi opp, tenkte denne gangs SKAL jeg ha en skikkelig orginal cd, og dro til Drammen. Utsolgt, utsolgt, utsolg. Fant det ikke noe sted. Mektig irritert dro jeg hjem, etter å ha brukt mer enn urimelig lang tid på å finne produktet til salgs, og konkluderte med at den eneste løsningen var å laste det ned gratis.

  Idiotisk egentlig! Selv om man er villig til å betale, gjør de det umulig å skaffe. I en digital tidsalder aksepterer jeg ikke at en digital fil er “utsolgt”. Hva er det for noe sprøyt? Hvorfor kunne ikke platesjappa tilbudt en digital fil som alternativ når cd’en er utsolgt? Bruker de fortsatt skrivemaskin til å bestille varene der?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kenauen - 13. desember, 2010 at 20:19
 9. Poenget er jo at innføring av privat pc i de fleste hjem, på -90/ 2000 tallet var drevet nettopp av muligheten til tilgang på gratis/billig musikk og film. Det spørs om pc i de private hjem samt internett hadde fått et så stort og raskt omfang uten det.

  Dermed er jo infrastrukturen for digital handel på plass, bekostet av folk selv. (I motsetning til et nettverk av plate/film butikker som ble investert av selskapene.) Etter dette er det jo bare opp til medieselskapene å utnytte dette, skape løsninger folk liker og som møter de ønskene og behovene folk har.

  Istedenfor skyter de seg selv i foten ved å stritte imot salg digitalt, samt å sette prisen like høy, eller høyere for en digital fil, som atpåtil blir ugyldig om man bytter pc.

  Det blir like urimelig for meg som kunde, som om en bok jeg kjøper blir uleselig om jeg bytter til ny bokhylle.

  Selv moren min er ikke så dum at hun ikke skjønner at hun blir lurt da. For det er jo hun som må kjøpe cd brenneren, samt opptaks cd’ene for å brenne ut de musikk filene hun har kjøpt. Og det at man da går utenom platebutikken skulle jo tilsi billigere vare. Man sparer jo selskapene for mye penger, ergo noe av det burde tilfalle kunden som jo er den som er drivkraftenn bak det digitale handelen i utgangspunktet.

  Forøvrig var ikke nedlasting av digitale filer i Norge ulovlig. Ergo, ifølge straffeloven ble det ikke karakterisert som “stjeling”. Distribusjon derimot, det ble ulovlig.

  Nå er ikke tilstanden den samme lenger, musikk er billigere og mer tilgjengelig, men da plateselskapene har brukt så lang tid på å stritte imot, har de litt å ta igjen før de kan regne med å få de aller fleste til å betale for dette igjen.

  Med nye løsninger som netflix (60kr/mnd ubegrenset antall filmer), og spotify er det egentlig ikke lenger mye poeng i å laste ned ulovlig, men det vil bare ta litt tid før dette blir omfavnet i skikkelig grad, og DET er dessværre bransjens egen feil. Fildeling kom jo ikke over natten, det har tatt over 10 år før det fikk det omfanget det har i dag. Og det vil ta litt tid før de fleste abonnerer på nye løsninger.

  Såfremt man da ikke innfører nye urimelige fil restriksjonen som jo er drivkraften bak de mindre restriktive nedlastede filene. Folk ønsker frie filer. Når tilgjengeligheten og prisen er god nok, er det ikke mange som gidder bryderiet med å skaffe det ulovlig.

  Og prisen trenger ikke være høy om man kutter ut alle mellomleddene. Det skjønner alle kundene. Men skjønner bransjen at kunden skjønner det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kenauen - 13. desember, 2010 at 21:52
 10. Jeg tror faktisk ikke de aller fleste trenger å piratkopiere.
  Mange gjør det bare ut av vane og latskap.

  Det er på tide at mediebransjen våker opp og innser at de må distrubere på nye måter.

  Å vente 6 måneder på en film i norge er uaktuellt.
  Å betale 100.- for å se en film på kino er uaktuellt(alt for dyrt).
  Cd’er er for dyrt + man blir stuck med et fysisk medie som er uaktuellt.

  Bøker kjøper jeg ganske mye av i papirform, men de har sin egen sjarm. Burde vel bevege meg over til e-books før eller siden.

  Bra de endelig tenker nytt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alex R - 13. desember, 2010 at 22:15
 11. Har i det siste lyttet til noen låter på Youtube. Det endte med at jeg hadde bestemt meg for å kjøpe dem. I går skulle jeg åpne samme låt igjen og ser at Sony har vært ute og blokkert/fjernet disse. Dette irriterer meg såpass sterkt at jeg skal definitivt ikke kjøper en eneste plate fra Sony. Dersom Warner begynner med en fornuftig politikk, slik det blir nevnt over, kan det hende jeg kjøper en film. Av prinsipp legger jeg ikke igjen en krone hos disse firmaene som legger all sjel i å forfølge sine kunder istedet for å lage gode og tilgjengelige løsninger til en anstendig pris.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  A_Bear - 14. desember, 2010 at 00:36
 12. Se på Baen forlag i Usa, de har en egen del for gratis bøker å laste ned, der ligger gjerne de første bøkene i serier og eldre bøker. De har også gidd ut endel cder som følger med bøker en kjøper der en blir oppfordret til å dele dem med venner.
  Jeg har lasta ned alle bøkene der , og jeg har kjøpt de fleste som papirutgave også.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Xriz - 14. desember, 2010 at 00:55
 13. laster ned gratis stoff lovligt sådant. Musikk er jeg sluttet å kjøpe pga bransjens idiotiske hysteri om pirater. Ikke ville jeg kjøpt eller mottatt ulovlig vare heller. Jeg har vel spart snart hundretusen på å la dem ha musikken sin og mer blir det nok spart fremover. Kanskje dette synes å være et stort beløp, men med den interessen og det forbruket er det ikke så rart. Hvor lang tid bruker du om du spenner 10- 12 000 på et år?
  Så inntil bransjen kvitter seg med hysteriet blir det ikke penger fra meg og nå regner jeg ikke med hva som gikk til film og div stereo. Hva om det i dette landet alene er 20 stykker som har tenkt som meg. Da blir det ganske store summer av det og bransjen har kanskje fått noe å tenke på .

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Polle - 14. desember, 2010 at 01:09

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00