Ikke skyld på Facebook

Når skal vi slutte å skylde på ny teknologi for alt fra konsentrasjonsvansker til samlivsproblemer?

Facebook  tar over livene våre.

Internett og mobiltelefoner skaper sommerfuglhjerner som ikke klarer å fullføre en tanke uten å sjekke mobilen for ny e-post.

Twitter lokker frem djevelske kommentarer fra de beste blant oss.

Dette er bare et par av konklusjonene man kan trekke fra den sist tids overskrifter om det skumle Internettet og dets onde stebarn sosiale medier.

Da jeg vokste opp på 80/90-tallet skapte kontakttelefonen, en betaltjeneste hvor du kunne ringe inn og snakke med fremmede,  mange av de samme overskriftene som Facebook gjør i dag.

Kontakttelefonen og tilsvarende betaltjenester avfødte regelmessig overskrifter om avhengighet, om unge jenter som ble forført av gamle menn, om skilsmisser, samlivsproblemer og telefonregninger fra helvete.

Det er alltid et eller annet.

Akkurat nå er det Facebook,  Twitter og smartmobilen som er i søkelyset.

Før det var det var det telefonen, TV’n og bøker.

Disse innretningene har i løpet av tidens gang alle blitt beskyldt for å gjøre oss asosiale, dumme, avhengige, mindre raffinerte. De har fått skylda for samlivsbrudd, adferdsvansker og samfunnsproblemer.

I kjølvannet får vi gjerne velmente forslag om å forby TV-titting, forby Facebook eller skru av nettet.

Det er litt som de som på død og liv vil forby kniver fordi det går an til bruke dem til voldelige og brutale handlinger.

Gid det var så lett å forklare, eller løse alt som går galt her i verden.

Dessverre gjør knivforbud sjelden at man blir kvitt vold og brutalitet – de som ønsker å begå slikt finner bare andre våpen.

Denne uka kunne vi for eksempel lese at Jonathan Freedland i britiske The Guardian roste nettet for rollen det spilte og spiller i opprørerne Tunisia, Egypt og Libya, men kom med et hjertesukk om hvordan det gjør alle oss andre til avhengige sommerfuglhjerner.

Som om Internett i seg selv kan skape revolusjoner eller konsentrasjonsvansker, og menneskene som berøres av dette ikke kan tilskrivers verken ansvar eller valgfrihet.

Som Maureen Dowd i New York Times noen dager tidligere viser han til Nicholas Carrs tanker om hvordan Internett korrumperer hjernene våre.

Andre populære nettdystoper som gjerne trekkes frem i slike sammenhenger er  Douglas Ruskoff, Evgeny Morozov og Malcolm Gladwell – og gjerne alle på en gang.

Så om vi bare skrur av nettet, dere:

Ja, da blir nok at så mye bedre.

Så kan vi more oss til døde med TV’n istedenfor.

Eller for å sitere Web 2.0-veteran Stowe Boyd:

«Å skru av nettet fordi du ikke liker det du ser er litt som å knuse et speil fordi du ikke liker ditt eget speilbilde. Det er oss selv vi stirrer på i det speilet på nettet: og det er vi selv som ser ut av det også.»

10 tegn på Facebookavhengighet

(bytt evnt Facebook i teksten nedenfor med det som passer)

10. Du sjekker antall Facebookfølgere OFTE. Av og til står du opp midt på natta for å ta en titt.

9. Kjæresten din mistenker at du har en affære med Facebook. Selv når du er alene med din utvalgte tar du deg selv i å tenke på hva som skjer på Facebook akkurat nå…

8. Du “mental-skriver Facebook-oppdateringer” mens du kjører eller sitter på toget, og av og til når du er alene i dusjen.

7. Du filtrerer alt gjennom hvordan det vil se ut på Facebook. Du kan ikke se på en film, et teaterstykke, lese en artikkel eller dele et fint øyeblikk med barnet ditt uten å tenke på om det er Facebook-verdig.

6. Du lider av “Facebook-misunnelse” når en annen poster om noe saftig før du gjør det på Facebook. Du lider av ”dele-misunnelse” når nevnte Facebook venns post blir delt et stort antall ganger – den dusten!

5. Du “masseoppdaterer” og skriver 10 eller flere Facebook-oppdateringer på rappen — bare for å føle deg skyldig og tom etterpå.

4. Du droppet alle de virkelige vennene dine for Facebookvenner, fordi, vel, “de forstår.”

3. Du tenker, “Jeg kan slutte når som helst.”

2. Lunsjtimen din har blir Facebooktimen. Du har et par Facebookmeldinger i bakhånda i tilfelle du trenger dem i løpet av dagen.

1. Fem minutter etter at du har møtt en interessant person, spør du, “Så – er du på Facebook?”

Denne tipunktslista er min lettere omskrevede versjon a denne bloggposten fra den legendariske bloggen Bloggers Anonymous, som la inn årene for en fem års tid siden.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

15 kommentarer

 1. I den store ironi har eg delt link til denne bloggen på Facebook :)
  Syns den tar opp ett viktig tema, spesielt den delen med ansvarstilskrivelse (eller mangel på det).

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars Nilsen - 24. februar, 2011 at 18:53
 2. Det er bare hyggelig. Posten var jo ikke ment som noe angrep på Facebook: bare på ansvarsfraskrivelsen i det å skylde på symptomene, på det vi enn måtte bruke til å flykte fra hverdagen vår, når vi skal forklare mer grunnleggende problemer. Eller å tro at teknologi gjør oss til bedre mennesker enn det vi er.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 24. februar, 2011 at 19:07
 3. [...] This post was mentioned on Twitter by Thomas Moen, Audun Sæther and Thomas Katralen, Anders Evjen Jørstad. Anders Evjen Jørstad said: Mest lyst hadde jeg til å poste denne til mine FB-venner, men turte ikke… Ti tegn for at du er avhengig av FB: http://bit.ly/emKMfp [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Ikke veldig objektivt innlegg. Selvfølgelig er en skribent av digitalbloggen imot å “skylde på ny teknologi”.

  Akkurat som når hardcore gamere kontant avviser at voldelige spill kan ha innvirkning på barn og unges atferd.

  Subjektive meninger!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole - 24. februar, 2011 at 19:16
 5. Man har jo et problem i seg selv, dersom man er med på Facebook. Hva skal man med dette fjaset?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Steve - 24. februar, 2011 at 19:31
 6. Om man setter pris på frihet, vel da bør man ikke ha facebook.. Har du lest avtalen du skriver under på? ALT du skriver og legger inn eier facebook. Om du ber dem slette dette, blir det slette fra offentligheten, Men Mark har det og kan bruke det om han trenger. No er det nok ikke så mange som har så mye og frykte. Men hva man blir når man blir stor, vet man aldri. Og med dagens totalt-mangel-på-internett-vett kommer mange til å bli straffet på/pga facebook.

  Peak oil er nådd forresten<:)
  Have a nice day, sweety

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Josef - 24. februar, 2011 at 20:51
 7. For mange er sosiale medier (som blogger) en måte å få oppmerksomhet på, utover det de egentlig fortjener.

  Det tar opp mye plass i huet på dem, og de som ikke har samme problemet ser de på som tullinger som frykter ny teknologi.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  commiesoft - 24. februar, 2011 at 21:05
 8. Internett kan ikke umiddelbart sammenlignes med kniver som du gjør ovenfor, da disse to tingene er helt forskjellige i både brukskapasitet og i form av egenskaper. Internett er av flere grunner -mye- mer avhengighetsskapende – fordi det virker belønnende for oss, og er med på å forsterke vår internettsøkende atferd som resultat.

  Flere sosiale medier utnytter dette via smarte marketdsføringprinsipper (det gjelder også andre nettsider). Så, ja internett er avhengighetsskapende, og det går an å skylde på facebook til den grad folk ikke er bevisst på hvordan disse nettsidene, og andre uendelige nettsider på nettet er avhengighetsskapende ved positiv forsterkning. Det er faktisk kommet til den grad, at flere kjente forskere innenfor psykiatri er i ferd med å etablere diagnoser relatert til avhengighet av internettforbruk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ramtin Daghighi - 24. februar, 2011 at 21:31
 9. Det er jo veldig svart hvit og satt på spissen det du skriver. TV har jo hatt en påviselig negativ effekt på befolkningen, vi blir sittende forran sofaen, blir fete og til dels fordummet om vi konsumerer for mye av søplet som er der, men der jo ikke snakk om å forby tv. Det vi må gjøre er å være bevisste på hva som kan være skadelig for oss og prøve å være balanserte iforhold til forbruk. Dette gjelder jo alt, også internet, mobil og facebook. Selv om ikke forbud av kniver forhindrer mord så forhindrer det mange affekt drap som kunne skjedd om man gikk med dem på f.eks. diskotek.
  Men det er et viktig tema du er inne på, for teknologien påvirker oss og det er i vår interesse å finne ut hva som er skadelig og hva som er bra. Jeg liker f.eks. ikke sms fordi det å tvære en samtale over minutter når den kunne vært unnagjort på sekunder føles som bortkastet tid. Det avbryter mine tankerekker når jeg prøver å konsentrere meg. Min avresjon mot facebook og sms blir av enkelte betraktet som en viss arroganse og det er trist når det er blitt slik at den som velger å stå utenfor blir sett på med skepsis. På spøk var det en som sa jeg skulle hatt juling, og da var det fordi jeg ikke hadde facebook konto. Jeg velger å ta sjangsen på å leve uten. Det virker som vi er blitt to leire og at begge parter er bombastiske i sine meninger for eller mot facebook. Svart hvitt. Trist. Når jeg leste avhengighets listen fikk jeg inntrykk av at facebook er et dataspill. Kanskje derfor jeg ikke er interessert. Jeg spiller ikke spill- av noe slag- untatt munnspill. Som vises er jeg på internet og her finner jeg mye flott. Det er et fantastisk medium og det er da ingen tvil om at det er et gode, men det finnes slanger i paradiset og det er farer vi må passe oss for. Vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ola Sola - 24. februar, 2011 at 21:37
 10. Ramtim: Poenget mitt var bare at akkurat som kniver er sosiale medier verktøy som ikke er iboende gode, onde eller noe annet. Det er de som bruker de som velger å bruke de til gode eller dårlige formål. Selvsagt er det mulig å bli avhengig av Internett, av Facebook eller Twitter, akkurat som det er mulig å bli avhengig av TV eller av å ta tatoveringer. Men det så fryktelig lett å si at det er det man er avhengig av som har skylda, at det må forbys eller innskrenkes, istedenfor å forholde seg til hvorfor man har behov for virkelighetsflukten det man blir avhengig av byr på i utgangspunktet. Dessuten er det også grader av avhengighet, fra ganske uskyldig til hvor det har ganske store, alvorlige konsekvenser. Når vi snakker i store bokstaver om samlivs- og samfunnsproblemer er det også lett å glemme både at folk før oss har spådd de samme problemene med tidligere kommunikasjonsteknologier uten at det nødvendigvis slo til og at forbindelsen kanskje er spuriøs, mao den egentlig speiler et annet underliggende problem

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 24. februar, 2011 at 22:43
 11. Du har et veldig godt poeng her. Alltid er det noen som må hate det de fleste liker. Det finnes mange paranoide sjeler der ute som av natur frykter det de fleste liker.
  Likte lista over facebookavhengighet som du presentere her. Selv kunne jeg byttet ut “facebook” med “blogging”, og det meste hadde stemt. ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Emerald Raptor - 25. februar, 2011 at 00:55
 12. Hei Kristine.

  Som alltid veldig god post.

  Det tristeste eksempelet på facebook-avhengighetspanikken var å lese i fvn: http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/article835807.ece tidligere i uken. Der det kanskje kommer vel så godt frem at enkelte bør skånes for egen åpenhet.

  I grunnen er det rart at vi har så kort hukommelse når det gjelder slike moralske- / mediepanikker. Ovenenvnte er jo en blåkopi av artikler omhandlende wow for et knapt 10år siden, og videovolddebatten på 80tallet. Flere studier har også vist, at i den grad slik avhengighet, eller andre skrekkscenarior, forkningsbegrunnes er forskningen i beste fall spuriøs, men sansynligvis fraværende.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Aslaugok. - 25. februar, 2011 at 12:33
 13. No har det gått fleire timar sidan Apple lanserte Ipad 2, og du har enno ikkje bedrive tekstuell tilbeding av Steve Jobs og gjeve langtekkjelege forteljingar om kor fantastisk Ipad er og at dette utan tvil er framtida som vi om kort tid vil basere eksistensen vår på. Er Apple-fangirl-genet i ferd med å døy?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ROBBERT - 2. mars, 2011 at 21:42
 14. Robbert: :-) Jeg kan nok ikke påberope meg noe Apple-fangirl-gen. Maskinparken min er en god blanding av iOS, Android, Windows XP og Ubuntu. Alt til sitt formål, og ikke minst avhengig av hvem som gjør jobben best på det området jeg trenger produktet til i øyeblikket.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. mars, 2011 at 10:10
 15. [...] Som jeg skrev tidligere i år kan Anonyme Alkoholikere (AAs) ti tegn på at du er avhengig av alkohol like godt brukes om Facebook, blogger eller Twitter (Sjekk om disse ti tegnene på Facebook-avhengighet stemmer på deg her) [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hekta på nett | Digital - 26. juni, 2011 at 13:11

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00