Apple leder fortsatt suverent i «post-PC verdenen»

iPad 2 er ikke noe kvantesprang, men nok til at Apple fortsatt vil beholde ledertrøya i nettbrettmarkedet.

«Kult, nå har jeg en retroPad,» sa @hans_g på Twitter etter at Steve Jobs inntok scenen og lanserte iPad 2 i går.

For mange er det kanskje en av de  største gladnyhetene med iPad 2:

Nå kommer drøssevis med iPad 1 på bruktmarkedet til en billig penge, ettersom en del vil gå mann av huse for å skaffe seg iPad2.

Men vil mange nok gjøre det?

iPad 2:

* Samme pris som iPad * Tynnere (Fra 13,4 mm til 8,8 mm)* Lettere (veier nå 601 gram med wifi, 613 gram med 3G, mot den orginale iPad’ens 680 gram)* Samme lagringskapasitet (16, 32 og 64GB) og samme batterilevetid* WiFi og 3G eller bare WiFi.* Samme Gyroskop som iPhone og iPod.* Front og bak-kamera.* To-kjerne 1GHz A5 GPU/CPU.* Ni ganger raskere Gpu* iOS 4.3: 11. mars, iPad 2 til Norge 25. mars* PhotoBooth til iPad 2.* Apples FaceTime til iPad 2. *Magnetisk deksel for å beskytte skjermen.*Videoredigering med iMovie. *HDMI-utgang adapter og mulighet for å spille av 1080p HD-video over HDMI.

Er disse nye spesifikasjonene for iPad 2 nok både for de som allerede har en iPad til å investere i en ny, og for nettbrettnoviser å investere i en iPad 2 fremfor en av Apples konkurrenter?

I Norge, hvor Samsung Galaxy er den eneste reelle konkurrenten på markedet, burde svaret være åpenbart.

Engadget har en god sammenligning av spesifikasjonene for iPad 2 og nettbrettene som ønsker å ta opp konkurransen med Apple her.

Problemet er bare at, utover hvorvidt de kan konkurrere med iPad 2, er HP TouchPad og Blackberry Playbook langt unna lansering. Når det gjelder Motorola Xoom er det uvisst når den kommer til Norge.

iPad er dessuten den ubestridte markedslederen og et godt innarbeidet merkevare som så langt også ligger an bedre prismessig enn hva vi har sett fra konkurrentene.

En av de få åpenbare konkurransefordelene konkurrentene har per i dag, er 4G/LTE eller mulighet til å oppgradere til 4G/LTE – det som gjerne betegnes som 4. generasjons mobilnett – noe iPad 2 ikke har.

Støtte for Flash, multi-tasking og evnt størrelse kan være andre momenter som vil få enkelte til å velge noe annet enn iPad, men i den grad konkurrentene er så vanskelig tilgjengelig fra Norge, om overhodet lansert, tror jeg folk flest fortsatt vil velge iPad.

«Apps betyr alt: Ingen apps, ikke noe salg,» skrev den utrettelige teknologibloggeren Robert Scoble i går. Han henviste til hva Steve Jobs sa på gårsdagens pressekonferanse om at det nå er 65,000 apps spesialutviklet for iPad.

Et mindre app-univers som Blackberry World, eller HP, eller et app-univers hvor selv Android kan skilte med få apps spesialutviklet for nettbrett, kan ikke måle seg med iPad, påpekte han.

For en gangs skyld er jeg tilbøyelig til å være delvis enig med Scoble: Apps er viktig, selv om jeg ikke tror som Scoble at det betyr alt.

Men så spørs det om iPad 2 er nok til å oppgradere fra 1 til 2. PC PRO siterte i går en anonym Apple-ansatt som sa at de store endringene kommer først med iPad 3, som er ventet allerede til høsten.

Det koster å henge med på oppdateringskarusellen.

The Oatmeal har en fantastisk stripe om akkurat hvor dyrt det kan bli her.

Apple-produkter har også helt klart sine bakdeler.

The Guardians Charlie Brooker oppsummerte en del av disse strålende i begynnelsen av uken: «Apple-produkter får deg til å føle deg vel, helt til du prøver å gjøre noe de ikke vil at du skal gjøre,» skrev han.

Han konkluderte allikevel med at han ikke hater Apple-produkter lenger, men at han ikke er så naiv at han tror han eier dem: det er mer som om han leier dem fra en litt utilregnelig abonnmentjeneste.

For noen vil akkurat det være nok til at de alltid vil velge mer åpne løsninger som Android, selv om de ikke har den kuleste innpakningen eller de beste tekniske spesifikasjonene på markedet.

Hva synes du om iPad 2? Vurderer du å oppgradere til iPad 2, iPad 3, ikke oppgradere eller kjøpe noe helt annet?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

33 kommentarer

 1. Kvantesprang?
  Det er smått, det. Noe av det minste som fins! Et elektron legger seg annerledes i et atom.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pål - 3. mars, 2011 at 10:11
 2. Kommer helt klart til å kjøpe iPad 2. Ingen er i nærheten enda… ikke av Apple og ikke av iPad, men håper det kommer snart.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  SynAck - 3. mars, 2011 at 10:12
 3. Når man påtar seg jobben med å skrive blogg, er det en fordel å beherske språket. “Apple-produkter har også helt klart sine bakdeler”. En “bakdel” er en rumpe. Det er vel en ulempe du mener?

  For øvrig kunne vel hele denne bloggen erstattes av tre ord: Ikke kjøp iPad2

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jørn Andersen - 3. mars, 2011 at 10:20
 4. Hva med USB og HDMi utgang? Er jo sykt om iPad2 ennå ikke har fått det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Einar - 3. mars, 2011 at 10:22
 5. Post-pc?
  Hvorfor krever den at du kobler til iTunes først da?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tommy - 3. mars, 2011 at 10:25
 6. Einar: Ja, iPad 2 har fått HDMI-utgang, det glemte jeg (oppdaterer posten nå om et øyeblikk: takk). Men den har ikke fått USB-utgang

  Jørn: Bakdel er et synonym for ulempe. Interessant at du tolker bloggposten som en eneste stor advarsel mot å kjøpe iPad 2.

  Pål: I dagligtale brukes kvantesprang om et stort, brått og/eller diskontinuerlig sprang. I kvantefysikken er det et sprang mellom to forskjellige mengder

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. mars, 2011 at 10:29
 7. Tommy: :-) Godt poeng.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. mars, 2011 at 10:32
 8. Til forfatter: iPad har kun en utgang og det er Apple sin proprietære port. Alle adaptere koster skjorta, og den har USB via den kabelen som følger med.

  Du kan naturligvis ikke bruke den til noe annet enn iTunes.

  En elendig løsning som mange later til å tro at “må være sånn”. iPad har en HDMI-adapter – ikke en HDMI-utgang. La det være helt klart.

  Det er forøvrig noe andre såkalte “mobile devicer” har hatt i evigheter allerede.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  H. Nilsen - 3. mars, 2011 at 10:45
 9. “Støtte for Flash, multi-tasking og evnt størrelse kan være andre momenter…”

  iPad har multi-tasking….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tech - 3. mars, 2011 at 10:47
 10. Er det ingen som kommenterer at Ipad2 har langt bedre prosessor kjerne enn ipad1, dette holder iallefall for meg til å skaffe med den, mere fart = mindre irritasjon, selv om den kun kjører 3G, så skulle saferi bli dobbelt så rask sa de :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Daniel Hellesø - 3. mars, 2011 at 10:47
 11. Da iPad ble lansert i Norge, sa jeg til meg selv at jeg skulle gi det ett år før jeg kjøpte den. Jeg ender vel opp med en iPad 4 :) men gleder meg, syns den er helt rå, er helt frelst på Apples produkter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mami - 3. mars, 2011 at 10:51
 12. H. Nilsen: Du har helt rett ang HDMI, fikset. Tech: Det kommer jo litt an på grad av multi-tasking, Motorola Xoom er mye bedre på dette enn iPad – men jeg kunne nok ha formulert meg litt mer nøyaktig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. mars, 2011 at 10:52
 13. iPAD 2 frister ikke.
  * Jeg ville foretrukket lenger batterilevetid framfor tynnere brett, og mener at man må kreve 2 dager med intensiv bruk uten å måtte lade.
  * Antall apps er ikke svært viktig. Det som er viktig er kvaliteten på apps. Jeg bruker kun en håndfull apps på min iPhone.
  * For meg vil nytteverdi ligge i (1) web-surfing + e-post, (2) noe spill, men det er neppe veldig viktig, (3) mulighet til å abonnere på magasiner/tidsskrifter og aviser, (4) mulighet til å bruke brettet som bokleser. Andre ting/apps er bonus.
  * Er usikker på om valgt skjermteknologi er den beste for å lese bøker.
  * Stemmer det at Apple krever 30% av salgsprisen på bøker som skal leses på iPAD? Hvis ja, er det tilstrekkelig argument til å velge annet brett.
  * Må være mulighet f.eks. å velge Firefox browser.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bli - 3. mars, 2011 at 10:59
 14. Bra skrevet blogg!

  Kommer til å anskaffe iPad 2..

  iPad-1 var overtruffen på batterikapasitet.. Kan se to filmer og leke med den på flyturer over atlanteren uten at den går tom for strøm.

  At den blir lettere, er jo bare helt supert..

  Liker Apps’ene jeg.. :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Martin - 3. mars, 2011 at 11:23
 15. Når man ser bort fra mediafolk, kjendiser osv som alle omfavner Apple produkter. Blant den vanlige mannen i gata som jeg kjenner, er det gjerne de minst it kyndige som kjøper Apple produkter :-)

  Noen som har reflektert over det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nettgründer - 3. mars, 2011 at 11:28
 16. Bli: Apple krever ikke ekstra penger av deg personlig for å lese ebøker på iPad om det er det du er redd for. Du trenger ikke å laste ned ebøker gjennom iPad heller, går fint å overføre dem fra en PC / Laptop og inn i apps som for eksempel iBook.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Babb - 3. mars, 2011 at 11:39
 17. Suksessformelen til iPad2 er det du ikke ser!

  Apple har kommet med en lettere og tynnere iPad2 med ny funksjonalitet. Men det er ikke det som gjør iPad-en til en garantert suksess. Dette er hva konkurrentene til Apple ikke får til:
  http://www.mobizmag.no/2011/03/03/suksessformelen-til-ipad2-er-det-du-ikke-ser/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trond Heggelund - 3. mars, 2011 at 11:45
 18. På grunn av ordet kvantesprangs beslektskap med kvantefysikken, tror veldig mange feilaktig at der er galt å bruke ordet kvantesprang i dagligtalen. I tillegg er det mange som tror at et kvant er noe veldig lite, da kvantemekanikken er fysikken til elementærpartiklene som også er små. I virkeligheten betyr ordet kvant kun mengde og ikke at det er noe stort eller lite. F.eks. får man ofte kvantumsrabatt om man kjøper en mengde av noe i motsetning til et eksemplar.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Salamander - 3. mars, 2011 at 11:45
 19. De kan komme med hva de vil, ingen ting får lokket meg inn i noen av Apples overprisete piggtrådsinnhengninger.
  Når jeg skal ha meg “pad”, kanskje til neste jul, blir det nok på Android-plattform. Da kan jeg. f.eks. bruke den som kartplotter i båten med gratis kart fra Statens Kartverk, og mye annet bra uten at Apple skal bestemme hva jeg får lov til å bruke produktet jeg har kjøpt til, og kreve inn penger for både ditt og datt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pettern - 3. mars, 2011 at 11:53
 20. Salamander: Inntil nylig var jeg som alle andre ytterst forarget når jeg så folk skrev eller snakket om kvantesprang som noe stort – inntil jeg lærte som du skrivet at det et flere bruksområder for ordet. Så glad for alle nye ting jeg lærer, mindre å ergre seg over :-)

  Pettern: Er så enig med deg – Applefella skal jeg ikke inn i noen gang!

  Blogg-eier: er ellers veldig fornøyd med bloggen din, leser ofte her :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fru B-L - 3. mars, 2011 at 13:56
 21. Vel jeg lurer egentlig på, er om når jeg trenger ipad?
  Jeg har ikke sett behovet ennå og sliter med å finne et behov for en ipad, det virker jo mer som bare et dyrt leketøy, midt mellom laptop og smartphone, altså det dekker et ikke eksisterende marked, noe som på forretnings språk er bra, men hva trenger jeg ipaden til?
  Kan noen gi meg et ordentlig svar på dette, ikke bare at det er så fantastisk med ipaden og ingen forklaring hvorfor, og alle som jeg har snakket med så har ipad har og macbook og pc osv, så igjen hva trenger vi ipad til?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kyrre Idsøe - 3. mars, 2011 at 15:24
 22. “I dagligtale brukes kvantesprang om et stort, brått og/eller diskontinuerlig sprang.”

  det er ikke riktig, selv om veldig mange bruker det feilaktig.
  har du tenkt å bruke begrepet “lysår” i nærmeste fremtid?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Torbax - 3. mars, 2011 at 16:02
 23. For meg handler alt om brukervennlighet og enkelhet. At det er stabilt, intuitivt og godt for øyet.

  Jeg er blodfan av Apple. Jeg nyter produktene deres og ler når jeg tenker tilbake til Windows-tiden min. iPad 2 er et godt skritt i riktig retning. I min jobb som konsulent har den alt jeg trenger.

  Lykke!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Antinerd - 3. mars, 2011 at 16:31
 24. Torbax: dette er en så barnslig og unødvendig tåpelig bruk av plass at det er provoserende. uttrykket kvantesprang forståes i sammenheng med artikkelen, og da blir det så smålig.

  når det gjelder Ipad, så bruker jeg den til skolearbeid, når jeg ser resten av mine medstudenter kommer gående med store feite rapporter så kommer jeg lett henslengt med alle artiklene trygt forvart på min Ipad, har ikke noe imot android igrunn, men 7″ fra samsung er bare en kjip og stor mobil og er ubrukelig å lese på. jeg blir nok ikke å få neste generasjon. men den neste etter det kan være aktuelt, rett og slett på grunn av Ipadens brukervennlighet, jeg koser meg på nettet, mens jeg ser EPL på bussen med headsett. den har mye større bruksområde en jeg trodde. dama har skaffa seg Martha Stewart apps og solen skinner. holder BTW på å laste ned sjøkart nu… genialt igrunn!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - 3. mars, 2011 at 16:33
 25. Torbax: se f.eks Språkrådets definisjon av kvantesprang:
  http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=kvantesprang&begge=+

  Kanskje mer presist og si at det brukes om en stor eller brå endring, eller et diskontinuerlig sprang, men å bruke kvantesprang i denne betydningen er vanlig norsk språkbruk og støttes av Språkrådets definisjon.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. mars, 2011 at 16:35
 26. Hei, du linker til en nettside som blant annet viser specs på iPad 2, og der står det at ipad 2 veier 601 gram på wlan versjonen og ingen som veier 589 gram som du skriver, hvor har du fått det fra?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Daniel - 3. mars, 2011 at 17:34
 27. Daniel: Takk, det har du helt rett i. Jeg fikk 589 fra å konvertere 1.3 pounds, som var vekten som ble presentert for iPad 2 under pressekonferanse (1.3 pounds mot 1.5 pounds for iPad 1) til gram, men ser nå at det kom mer detaljert info i etterkant som er det Engadget viser til – korrigerer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 3. mars, 2011 at 17:44
 28. Kommer til å kjøpe iPad2 25.mars. Er så digg med ting som funker – hele tiden. Isolert sett har iPad konkurranse, men ikke når den sees i sammenheng med andre Apple-produkter og tjenester. Bruker selv mac, iPhone, airport express, apple tv2, time capsule og mobileme.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  caMi - 3. mars, 2011 at 19:48
 29. Ikke usb, ikke støtte for minnekort, hdmi kun via adapter….. Ord blir fattige……

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per - 3. mars, 2011 at 19:53
 30. Nettgründer: “Når man ser bort fra mediafolk, kjendiser osv som alle omfavner Apple produkter. Blant den vanlige mannen i gata som jeg kjenner, er det gjerne de minst it kyndige som kjøper Apple produkter :-)

  Noen som har reflektert over det?”

  Ja, for eksempel Apple som har gjort det til sin forretningsidé: “The computer for the rest of us”. At det er substans i det er grunnlaget for Apples vanvittige suksess.

  Men på den annen side er det også en myte. Utdannelsesnivået på Mac-brukere er neppe lavere enn andres. Noe markedsandelen i høyere utdannelse og forskning sier noe om.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Are Karlsen - 3. mars, 2011 at 20:16
 31. Er den nye iPad2 med 3G låst til de amerikanske operatørene dersom jeg kjøper en iPad2 i USA ved lansering slik iPhone er?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  eirik - 3. mars, 2011 at 20:26
 32. Hva med notion ink adam?

  Pixel QI
  Swivel kamera
  HDMI
  Usb
  Micro sd
  Mini usb
  Flash
  Multitasking (da mener jeg skikkelig multitasking)
  10inch
  Og hele den pakken.

  Dyreste versjon med moms, så og si den samme prisen som den billigste ipad.
  Kan oppdateres til android honeycomb når det kommer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cathrine - 3. mars, 2011 at 22:04
 33. [...] Apple leder fortsatt suverent i «post-PC verdenen» (03.03.2011) [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00