Ut i løypene med mobilen som guide

Gyldendals nye mobil-app for turer i Nordmarka, føyer seg inn i rekken av nyttige apps for turlystene.

Apps er i vinden som aldri før. Nå lanserer Gyldendal en ny interaktiv kart-, tur- og GPS-applikasjon for smarttelefoner.

Den er tenkt til trenings- og tursituasjoner for langrenn, jogging, sykling – eller bare en tur på skauen med bikkja.

Applikasjonen «Nordmarka» koster 67 kroner, dekker hele Oslo Nordmarka og er integrert med mobiltelefonens GPS. Til å begynne med bare tilgjengelig for iPhone og iPod. Fra før har Gyldendal en sopp-app ( 39 kroner) som kan være en nyttig guide til sikre sopper i soppsesongen.

Nordmarka

I «Nordmarka» ligger alle kartene lokalt sånn at du ikke trenger nett eller telefondekning for å bruke appen. Kartene som brukes er Nordecas (Ugland) turkart i 1:50.000, og du kan veksle mellom sommer- og vinterkart. Du kan spore alle turene dine og lagre dem i kartet, og dele turinformasjon på Facebook.

Applikasjonen kommer med en lagret serie ski-, fot- og sykkelturer fra alle områder i Nordmarka, med beskrivelser og koordinater i kartet. I tillegg er de mest populære utgangspunktene og turmålene beskrevet mer utførlig av Bjørn Revil, forfatteren av Gyldendals «Markaguiden».

- Vi ser at på nye digitale publiseringsplattformer er ikke innhold alene nok, forventingene i markedet krever i stadig større grad at man har knyttet innholdet til teknisk funksjonalitet. Dette gjelder spesielt på mobil, der mobiltypisk funksjonalitet som geolokasjon, sanntid og integrering med andre funksjoner på mobilen er viktig for å lage et fullverdig produkt, forteller Harald Ofstad Fougner, redaksjonssjef for digitale utgivelser i Gyldendal, når jeg spør om tankene bak den nye utgivelsen.

Selv synes jeg tanken bak å ha kart, turløyper og informasjon om løyper, turterreng og føre er forlokkende.  Men jeg blir ikke helt kvitt brosjyre-følelsen i flere av de guide-appene vi ser og har sett for det norske markedet.

Carl Thomas Aarum, VGs apps-anmelder, skrev om nyttig apps for skisesongen her før jul.

Siden den gang har Skiforeningens iMarka-app blitt oppdatert blant annet med værdata fra Yr.no, løypekart og smøretips . Den kommer nå i en betal-versjon som koster 21 kroner.

Alle kartene som brukes i disse applikasjonene har svakheter, men for mobil-formatet liker jeg Google Maps, som blant annet iMarka og Skisporet bruker, bedre enn det kartet Gyldendal benytter seg av for «Nordmarka».

iMarka

Men Google Maps krever nettilgang, det er et moment jeg ofte overser fordi jeg har mobilt bredebånd på mobilen min og sjelden har kommet over soner i friluft uten dekning. Gyldendal fremhever også at kartet de bruker benytter seg av et sti- og løypenettverk som Google Maps mangler.

Jeg synes allikevel at Gyldendals «Soppguide» fungerer bedre visuelt enn hva appen deres for Nordmarka gjør.

Min utfordring er selvsagt at jeg ikke har skiutstyr. Men med hund til låns lover denne type applikasjoner godt for fotturer, og eventuelt sykkelturer etter hvert som snøen smelter.

For min del vil jeg nok allikevel være mer tilbøyelig til å kjøpe «Soppguiden» enn «Nordmarka» fordi jeg synes førstnevnte rett og slett er en bedre app.

Soppguide

Sistnevnte gir meg litt for mye følelsen av innhold som er tilpasset mobilformatet heller enn utviklet spesielt med tanke på å utnytte dette formatet for hva det er verdt:

Litt for mye brosjyre, litt for lite app.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. Hei.

  Vi tar absolutt til oss tilbakemeldingene dine, vi er avhengig av gode tilbakemeldinger for å gjøre ting bedre. Men angående bruk av kart så vil jeg gjøre oppmerksom på at i marka er Google maps av svært begrenset verdi, og man savner hele sti/løype-nettverket som er i Uglands kart, en annen ting er at man ved bruk av Google Maps er avhengig av nettilgang, det har man ikke i store deler av marka, poenget med Ugland-kartene er at de i sin helhet ligger lokalt på mobilen, og alltid er tilgjengelig – kalibrert med GPS’en.

  Men vi skal se på hva vi kan gjøre enda bedre basert på denne og annen tilbakemelding.

  Harald Fougner,
  Gyldendal

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harald Fougner - 9. mars, 2011 at 12:06
 2. Takk, det er viktige momenter. Jeg har oppdatert saken slik at den tar det med i betraktningen. Jeg synes allikevel Uglands kart var mer knotete å manøvrere i enn Google Maps, jeg blir sittende med følelsen av at førstnevnte er et papirkart som bare er lagt inn i mobilen, men det kan også være en vanesak.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 9. mars, 2011 at 12:37

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00