Rotete fra Aftenposten

«Tantas» nye iPad-utgave har et stykke igjen å gå.

I dag kom endelig Aftenposten med sin iPad-utgave, og førsteinntrykket er ikke uhildet positivt.

Det rart hvor fort nye vaner setter seg, men det første som slo meg var at jeg savnet oversikten og fokuset i medieapper som VG+, Journalisten, BoNytt Bad og Flipboard.

AftenpostenIpad

Aftenposten designvalg ser ut som en digital utgave av papiravisa, og jeg synes ikke det fungerer godt på iPad.

Jeg savner en mer fokusert forside og en ordentlig innholdsfortegnelse. iPad-utgaven er riktignok delt inn i tydelige seksjoner, og forsiden er  «roligere» og mer behaglig for øyet i breddevisning enn i høydevisning.

Nå kommer jeg helt sikkert til å lese Aftenposten på iPad de nærmeste dagene for å se hvordan den utvikler seg, men jeg vet av erfaring at jeg fort går lei om en nyhetsapp ikke ganske raskt viser seg å fylle et viktig behov eller har et ukurant format.

Til tross for at jeg har lastet ned veldig mange medieapplikasjoner for iPad må jeg innrømme at jeg bare bruker to av de til daglig. De leser jeg til gjengjeld både morgen og kveld.

Da det trådløs nettet vårt var nede søndag morgen var det en skikkelig gretten start på dagen.

Jeg har ikke tatt meg bryet med å anskaffe meg et 3G-abonnement til iPaden, og jeg tok meg selv i å tenke hvordan jeg skulle oppdatere meg på de viktigste nyhetene uten å måtte gjøre tungvinte ting.  Det vil si gå ned til bensinstasjonen og kjøpe en papiravis eller besøke alle de forskjellige nettsidene jeg har samlet i Flipboard.

For dagen er virkelig ikke den samme for meg uten VG + og Flipboard.

Det er kanskje litt forutsigbart at den ene favorittappen min er VG+. Men jeg liker formatet den er utviklet i, hvordan den gir meg en rask oversikt over det norske nyhetsbildet og jeg synes den stadig blir bedre.

Den har den umiddelbare oversiktligheten jeg savner i Aftenpostens iPad-utgave, og videre den delefunksjonalitet Aftenposten på iPad mangler.

Men jeg regner med at dette, muligheter til å dele artikler i sosiale nettverk Facebook og Twitter,  er funksjonalitet som vil komme etter hvert.

Mediene sliter med å finne et format som egner seg for nettbrett, og kritiseres jevnlig for manglende oppfinnsomhet og dårlig utnyttelse av formatet.

Det er jeg ofte enig i, men samtidig liker jeg også arbeidet som gjøres med en del norske magasin-apper.

Hjemmet Mortensens «BoNytt Bad» var en lekker app da den kom. «Mann» bød også på mye lekkert design og funksjonalitet, men var litt mer rotete, stedvis hadde de prøvd å presse inn for mye innhold og funksjonalitet på sidene.

Ofte er det enkleste som fungerer best, og i et relativt lite format som iPad blir totalinntrykket lett overlesset og rotete hvis man prøver å få plass til for mye.

Når det er sagt, liker jeg designet de individuelle artiklene har fått i Aftenpostens iPad-versjon, som forøvrig er veldig likt måten de presenteres på i VG+.

Men forsiden blir for rotete, selv om kveldsutgaven var noe bedre enn morgenutgaven.

Designmessig foretrekker jeg dessuten måten de mindre sakene presenters på, mens presentasjonen av hovedsakene har fått et format som ligner mer på papiravisa. De mindre sakene ligger i en vertikal rekke på samme måte som i VG+ i skjermbildet under hovedsakene.

Det betyr ikke at det ikke blir spennende å følge hvordan Aftenpostens iPad-utgave utvikler seg etter hvert, for jeg regner med dette bare er startskuddet for «Tantas» iPad-evolusjon…

Aftenpostens morgenutgave er tilgjengelig på Apples nettbrett klokka 05.00. En oppdatert kveldsutgave publiseres klokka 16.00, og applikasjonen er gratis i en prøveperiode.

Har du lastet ned Aftenposten på iPad? Hva synes du?

For ordens skyld: Journalisten er blant mine tidligere arbeidsgivere.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

29 kommentarer

 1. Venter fortsatt på at vg skal få orden på web. VG tv er dårlig utført, dårlig brukervennlighet.

  Mens designet på vg nett har jo nesten ikke forandret seg på de siste 10 årene.

  VG+ ser veldig bra ut.

  Morsomt at journalister snakker dritt om andre aviser når de er værre selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jonathan - 30. mars, 2011 at 17:30
 2. Enig i at iPad-aftenposten er litt uoversiklig. Imidlertid er det mer nyheter og artikler og også bilder enn på VG+. Og mer kulturstoff, men mye mindre kjendissladder!! Aftenposten fremstår som avis, ikke som sladreblad. Foreløpig er jeg villig til å betale for aftenposten på iPad, men ikke for VG+. Dette til tross for at VG+ er “lekrere” presentert.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  au - 30. mars, 2011 at 17:55
 3. Må bare si at jeg syntes Aftenposten har noe langt bedre på gang enn vg på iPad. På mobil er er det helt motsatt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andy - 30. mars, 2011 at 18:00
 4. Det skorter også mye på brukervennligheten.

  Allerede ved oppstarten, når du får opp en dialog hvor du skal skrive epostadressen din, feiler app’en. En slik dialog skal vise et spesialtastatur som inneholder krøllalfa, slik at man slipper å skifte til spesialtegn-tastaturet.

  Det burde også være helt unødvendig å ha en en ‘Lukk’ knapp i et artikkelvindu. Det enkleste er jo bare å trykke utenfor artikkelvinduet – da skulle vinduet lukket seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gunnar S - 30. mars, 2011 at 18:01
 5. Må si at du ikke skaper veldig stor troverdighet når du skriver fra VG sine sider og rakker ned på en konkurrent, samtidig som du roser VG+ opp i skyene..
  Søppel..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter - 30. mars, 2011 at 18:03
 6. Selvsagt ser den ikke like bra ut for en blogger fra VG. Var vel egentlig dette jeg regnet med :p
  VG+ ser bra ut, da.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  thomas - 30. mars, 2011 at 18:05
 7. Jonathan: Så fordi jeg skriver for VG, som har en iPad-utgave, kan jeg ikke mene noe om andre avisers iPad-utgaver?
  Nå har jeg ikke sagt noe om Aftenpostens journalistikk, der synes jeg de leverer mye bra, bare iPad-utgaven.

  Det er fordi jeg avventer hver ny iPad-app fra mediene med store forventninger men stortsett blir skuffet. Det er unntak, som BoNytt Bad som jeg nevner i bloggposten, men den bruker jeg ikke fordi den har liten praktisk nytteverdi for meg i hverdagen.

  Det er selvsagt også et element av nytteverdi med VG+ for meg i hverdagen ved å holde meg oppdatert på hva de dekker som evnt påvirker jobben min. Samtidig er det tydelig at ingen medier helt har funnet fasiten på iPad og det hender også ofte at iPad-utgavene blir bedre etter hvert. Det håper jeg også skjer med Aftenposten, så det er slett ikke sikkert at inntrykket mitt er den samme om et halvt år…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 30. mars, 2011 at 18:05
 8. au: Interessant. Det er jo den betalingsvilligheten alle medier drømmer om at de skal lokke frem på iPad.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 30. mars, 2011 at 18:10
 9. Disse appene er helt fine så lenge de er gratis, men med en gang de begynner å koste penger er jeg mer skeptisk. Jeg mener å huske at VG har sagt at VG+ skal på et tidspunkt ta penger for bruken or something. Da slettes den fra mange ipader er jeg redd for, i det minste min og de fleste jeg snakker med. Hvorfor ta penger for noe jeg får “gratis” via 3G?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bizzle - 30. mars, 2011 at 18:12
 10. Hele aftenposten i utgangspunktet er jo rotete, så kommer vel ikke som ett sjokk at ipad utgaven også er det!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  meg - 30. mars, 2011 at 18:15
 11. Nå er jo VG og Aftenposten i samme mediehus anywho, så det har jo pent lite å si om Løwe er troverdig eller ikke…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bizzle - 30. mars, 2011 at 18:16
 12. Kristine: Selvfølgelig skal du få mene hva du vil, men det framstår desverre ikke som veldig seriøst eller objektivt at en vg-blogger trekker ned på hovedkonkurrentens produkt, samt roser VG+ opp i skyene. Det hjelper heller ikke at denne artikkelen ligger ganske høyt opp på vg.nos nettsider.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Simon - 30. mars, 2011 at 18:22
 13. Den er i alle fall bedre enn VG+. Den funker ikke en gang. Får bare meldingen: “Det har oppstått en feil” hver gang jeg åpner appen

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ivar Borge Nore - 30. mars, 2011 at 18:30
 14. Når skal ap&co komme med en fullverdig app til iPhone med fullengdes artikler jeg kan lese i pauser, venter på avtaler og når jeg kjører kollektivt?! Det er da man faktisk kunne kommet seg igjennom litt nyheter, og ikke måtte sette av tid ila dagen. Er tross alt flere som har iPhone/smarttelefoner. Artikler blir kortere og iPad appene minner om pekebøker for voksne. Jeg hadde gledelig betalt for en slik tjeneste.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harald - 30. mars, 2011 at 18:38
 15. Simon: Jeg ser den, samtidig så skal jeg ikke påstå at VG+ er perfekt – bare at jeg liker og har blitt avhengig av den.

  Forøvrig er jo VG og Aftenposten eid av samme selskap. Og det er ikke det at jeg vil mislike Aftenpostens, eller noen mediers iPad-utgaver: Ingenting ville vært bedre enn å bli positivt overrasket, selv om det hadde vært erkekonkurrenten som stod for overraskelsen.

  Min desiderte favoritt app for medieinnhold er forøvrig Flipboard – fordi jeg selv kan legge inn akkurat det innholdet jeg vil ha i den og layouten fungerer så det suser. Flipboard har på mange måte erstattet RSS-leseren jeg brukte til å sette sammen min egen avis og følge fagmrådet mitt før. Zine er en lignende app som gir litt bedre filtreringsmuligheter, men så langt er Flipboard fortsatt favoritten – mulig det er en vanesak. Men skulle dette bli en trend – dvs at folk flest foretrekker apps hvor de kan sette sammen & velge og vrake i hva slags innhold de helst vil lese selv – så er det helt klart et tankekors og en utfordring for mediebransje.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 30. mars, 2011 at 18:40
 16. Omg.. Her setter “bloggeren” rekord i å skrive “Aftenpostens iPad-utgave flest mulig ganger i èn artikkel, for å komme høyest mulig på Google-treff når noen søker. VG betaler for denne artikkelserien. Dette er altså ingen blogg, men redaksjonelt innhold, som VG er ansvarlig for. Omtalen av “den gamle tanten”, som det respektløst skrives, er dermed uten troverdighet og verdi.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ellen - 30. mars, 2011 at 18:43
 17. Den har iallefall ikke alle skrivefeilene som vgs vg+ eller hva de kaller det: )

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anne - 30. mars, 2011 at 18:45
 18. Ellen: Jeg er tydeligvis mer utspekulert enn hva jeg selv var klar over. Det må i så fall være godt jobba av underbevisstheten min.

  Forøvrig har jeg ikke hatt noe kontakt med sjefen min før etter at denne saken ble publisert – jeg har selvsagt ingen føringer på hva jeg kan skrive og ikke skrive.

  Vi har vært innom dette argumentet før: Jeg vet at du mener at bloggere som får betalt for å skrive en blogg ikke er bloggere, men det finnes utallige bloggere verden over som gjør det – inkludert flere av verdens mest kjente. Det finnes til og med de som frykter at det i fremtiden vil finnes flere betalte bloggere enn betalte journalister, men det er en annen debatt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 30. mars, 2011 at 18:58
 19. Kjøp en utgave av Der Spiegel for iPad og se og lær hvordan proffene gjør det. Eventuelt Die Zeit.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harry Klein - 30. mars, 2011 at 19:41
 20. Enig med Løwe i at VG+ er hakket mer ryddig på design, men innholdsmessig synes jeg Aftenposten normalt er flere divisjoner over. Høyst sannsynlig er det Aftenposten jeg leser til frokost imorgen tidlig, og så får tiden vise hvem jeg ender opp med. Jeg bruker også Flipboard og Zine, men for meg kan ikke de erstatte avisen.

  Betalingsvilje? Vi får se, men jeg har en viss tro på at det kan funke. Jeg har brukt 15-20 minutter på VG+ hver morgen den siste måneden, og jeg er 90% sikker på at når disse tjenestene krever kroner så blir jeg abonnent hos en av dem. Jeg abonnerer ikke lenger på Aftenposten (ga meg for 2 år siden, da var jeg lei papiret etter 15 år som abonnent), VG kjøper jeg et par ganger i måneden. Skulle jeg brukt 15-20 minutter på enten VG.NO eller DB.NO hver morgen hadde jeg sannsynligvis rablet helt etter overdosen jallanyheter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans - 30. mars, 2011 at 19:43
 21. Her har VG+ fått en alvorlig konkurrent. Til å være første versjon lover løsningen til Aftenposten veldig bra. Langt mer lesestoff enn i VG+, godt og variert med video og bilder. BRA! På layout og brukervennligheten er det fortsatt mye å gjøre – forsiden bør også sees på. Alt i alt er dette bra Aftenposten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Idar Sambu - 30. mars, 2011 at 20:38
 22. Jeg liker spesielt at det er en fra VG som kritiserer Aftenpostens iPad-utgave. For det første er VGTV den mest irriterende mediespilleren og oser bare av reklame. I tillegg bør ikke VG lenger betraktes som Verdens Gang.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Withuran - 30. mars, 2011 at 20:56
 23. VG er utrolig redde for denne konkurenten “Aftenposten”. Jeg hadde også vært redd hvs jeg var VG, nå som Aftenposten inneholder bedre nyheter, mer video, mer bilder, og holder seg unna sladder.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magnus G. - 30. mars, 2011 at 21:22
 24. Erkekonkurrenten? Ikke samme liga, dessverre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  vrode - 30. mars, 2011 at 21:35
 25. Når man ikke klarer å gå i butikken for å kjøpe en avis, da vet du at du har tapt allerede.
  Er så glad hver juledag, for jeg har ikke nettfail, jeg mener failbrett, eee.. isad?
  Ipad var det ja.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  J - 30. mars, 2011 at 21:41
 26. Dere bør vurdere appene fra et pedagogisk synspunkt og hva som er innfridd til hvilket nivå. Mange av kommentarene her handler om preferanser og heller ikke en nyansering mellom hva som er nice to have og need to have i en app.

  Aftenposten sin Ipad kan heller ikke sammenlignes 100 % fordi brukerne er forskjellig. De fleste leserne av aftenposten er abonnenter, det er det ikke for VG.

  Applikasjonene er rimelige like mellom AP og VG – da er det innhold som bør avgjøre – og jeg håper og tror det blir Aftenposten sin App som vil få flest brukere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - 30. mars, 2011 at 22:22
 27. Det er egentlig veldig lite imponerende å se at de klarer å flytte artikler over til nok en digital flate. Sånn ca 15 år etter vi begynte med dette.

  Fullstendig mangel på kreativitet og utnyttelse av mediet. Selv noe så banalt som å klikke på journalistens epostadresse funket ikke. Skal jeg skrive den av? Hva med søk, lese mer, kommentere, like, kjøpe, tipse etc etc?

  Artig at jeg kan dreie på iPaden, men er det egentlig god design at alt brekkes om? Kan jeg få litt Star Wars-aktig perspektiv på teksten hvis jeg holder iPad i landscape og tilter den litt fra meg?

  Dette er en reproduksjon på papir. Dette er papirguttas hevn. Jeg henter dessuten papiravisen raskere i postkassen enn jeg får lastet ned denne. Brukeropplevelsen er jo overraskende lik.

  Nei, takke meg til the real thing, nettaviser.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andrew - 30. mars, 2011 at 22:28
 28. Hei.
  Jeg må si at jeg har testet ut begge apps fra både vg å aftenposten. Jeg kan starte med vg sin applikasjon hvor jeg synes ikke ser så veldig bra ut, den har mye nyheter men mangler at den er oversiktig, Vgtv er heller ikke noe å skryte over men håper det kommer seg ettervært. Ettersom det kom en ny apps fra aftenposten nå så måte jeg jo bare skjekke den ut, den er veldig pen å ryddig, men litt uoversiklig om du ikke tar deg tiden for å undersøke den litt ekstra, videovisningen på applikasjon var veldig pen å bra, men det med å lese nyhetene så liker jeg at jeg kan dobbel klikke på skjermen for så å få det i større størrelse på skriften, men for noen kan det jo være litt for stort eller for lite, så det å også kunne velge + å – er jo også veldig kjekkt for enkelte. En veldig pen applikasjon, men ikke en jeg kommer til å bruke så veldig mye i framtiden akkurat, ettersom at jeg leser ikke så veldig mye nyheter så. Men stå på vidre framover med utviklingen begge to vg å aftenposten. Takk :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alexander - 30. mars, 2011 at 23:36
 29. Hei du Løse (autocorrect, mente Løwe)

  Da har jeg sittet på min iPad å gått gjennom Aftenposten appen inngående.

  Må si en ting, er i bunn å grunn uenig med deg…

  Hvorfor?

  Fordi å lære å kjøre bil er ganske problematisk i begynnelsen, men når du har lært det kan du sitte å synge til radioen samtidig som du kjører. Når du derimot bytter bil må du tilpasse kjørestilen, men det går som oftest greit.

  Slik føles det med Vg+ og Aftenposten….

  Vg+ er en Opel astra der Aftenposten er en BMW. Vg får deg fra A til B på en enkel og behaglig måte, med mange ulike farger på lakken. Aftenposten derimot gir masse kraft, info, stil og design.

  Jeg tror at ved første øyekast kan vg være nok, men Aftenposten kommer til å sitte igjen som vinner av dette bilracet

  Der Vg+ er en Opel astra, er Aftenposten en BMW

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Chris - 31. mars, 2011 at 00:33

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00