Tungrodd norsk ebok-butikk

Denne bruker du bare om du må ha norske ebøker for enhver pris.

I dag kom endelig norsk bokbransjes store eboksatsning Bokskya, over et år etter planen.

Det er mulig den gjør en håpløs situasjon litt bedre, men med mindre du bare må ha norske ebøker er Amazons ebok-butikk Kindle fortsatt uovertruffen.

BokskyaFaksmile

Bokskya er et samarbeid mellom Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm og skal være «et  leveransesystem hvor nettbokhandelen kobler seg til distribusjonsløsningen for å selge ebøker».

For kunder betyr løsningen at de kan knytte  sine ebokkjøp fra de åtte norske ebokhandlerne som samarbeider med Bokskya til en og samme konto, og lese alle kjøpene via Bokskya på nettbrett, smartmobil eller PC.

I teorien er det en glimrende ide, i praksis er det fryktelig tungrodd.

Det er mulig at vi en gang i tiden, før Apples og Amazons «kjøp-med-et-klikk» ville sett på dette som et fremskritt.

Men siden «kjøp-med-et-klikk» har blitt standarden for alle som bruker disse løsningene fremstår Bokskya som et ubehagelig minne fra den gang da alt tok så fryktelig mye lengre tid.

HAckers

Det er riktignok ikke Bokskyas skyld.

Den bygger en bro mellom åtte forskjellige ebokbutikker med varierende utvalg av ebøker – til tider til halvveis fornuftige priser.

Men i hver og en av disse butikkene må du navigere deres individuelle registreringsløsninger.

Det ser ut som om ingen av de åtte har villet gi slipp på muligheten til å skaffe seg verdifulle kundedata – og resultatet er så tungrodd, så tungrodd.

Det tok meg en hel time å finne en bok jeg faktisk hadde lyst til å kjøpe, registrere meg hos utvalgte bokbutikk i  tillegg til hos Bokskya, og laste ned nødvendig programvare for å lese eboka jeg kjøpte.

Da Bokskya ble lansert klokken 10:00 i dag hadde hverken Ark eller Bokkilden noen ebøker tilgjengelig.

Jeg fant en bok jeg halvveis hadde lyst på hos Bokklubben, men der måtte jeg selvsagt bli medlem for å få lov til å kjøpe boka. Ikke sjans i havet.

Hos Libris så det ut til at jeg måtte være registrert som kunde for å få lov til i det hele tatt å se hvilke ebøker de hadde tilgjengelig – det var heller ikke aktuelt

Hos de to akademiske bokhandlerne på lista fant jeg dyre fagbøker jeg har liten interesse av, så til slutt endte jeg hos Norli.

Aller helst skulle jeg kjøpt den nye boka til Elin Ørjasæter eller «Sannheten om Wikileaks» – jeg kjøper mest fagbøker til nettbrettlesing – men ingen av de to var tilgjengelig som ebøker.

Engelske bøker kjøper jeg av prinsipp aldri i norsk oversettelse, så etter mye leting endte jeg med en roman som hadde «Voltaire» i tittelen.

Voltaire hadde mye bra for seg, til forskjell fra strabasene som fulgte da jeg ville kjøpe boka.

Først måtte jeg registrere meg som kunde hos Norli – Ok.

Så laste ned Adobe Digital Editions til PCen og registrere meg som Adobe-kunde slik at jeg kunne lese en DRM-beskyttet bok – argh.

Alt dette før jeg kunne laste boka over på iPaden.

Betalingsløsningen til Norli krever nemlig at jeg bruker Bank-ID, og Bank-ID fungerer ikke på iPad. Nu vel.

Bokskya er uansett bygget i en HTML5-løsning som skal gjøre det mulig å lese boka via nettleseren slik at man unngår Apples krav om 30 prosent av inntektene salg som gjøres via iPad-applikasjoner.

Men da jeg prøvde å åpne den nye boka mi på iPaden foreslo Apple å åpne den i ikke-kompatible Elements, og da jeg prøvde å gå inn på Bokskyen.no i Safari for iPad ble jeg bare møtt med en beskjed om at Bokskya lanseres 4.april og at jeg kan lese mer på bloggen.

Så mye for det.

Det er mulig jeg har oversett noe i farta, men på dette stadiet har jeg brukt altfor mye tid på Bokskya som det er.

Bokbransjens store utfording, og potensielle mulighet, er at løsninger som Apples App Store og Amazons Kindle har tatt impulskjøp til et nytt nivå.

Aldri har det vært lettere å impulshandle.

For min egen del må jeg innrømme at jeg var altfor flink til å impulshandle bøker selv før disse løsningene kom på banen. I etterkant har det selvsagt bare blitt enda lettere å gi etter for den tilbøyeligheten.

Men økonomien min har i så fall lite å frykte fra Bokskya.

Til det er løsningen altfor tungvint. Det er faktisk lettere å gå inn i en fysisk butikk å svi av for mange penger, enn det er å gjøre det i Bokskya.

Dessuten er det mye billigere å kjøpe ebøker hos Amazon.

Allikevel betaler jeg gjerne opp til 150 kroner for en norsk roman i ebok-format for å gjøre bokkjøpet enkelt,  kanskje til og med mer for enn faktabok.

Men foreløpig er ikke Bokskya enkel nok. Dessuten er det norske utvalget i ebøker alt, alt for dårlig.

Dette er som sagt egentlig ikke Bokskyas skyld.

Å kunne samle alle norske ebok-kjøp på et sted er en glimrende ide.

Men foreløpig er Bokskya som et skjørt nettverk av vindelbroer som binder sammen små, tynt befolkede øysamfunn som du må utforske en og en.

Til sammenligning er Amazons Kindle som et stort pulserende øysamfunn hvor du kan finne en bok for enhver smak, og utforske mangfoldet fra en hengekøye uansett hvor du måtte befinne deg.

Jeg tviler ikke på at norsk bokbransje jobber med måter å gjøre ebok-handel mer attraktiv på, men foreløpig har de en lang vei igjen til mål.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

20 kommentarer

 1. Norge I Et Nøtteskall

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  cfcoder - 4. april, 2011 at 18:14
 2. Du gikk glipp av en direkte LATTERLIG prisforskjell. Denne er fra ARK og er grunnen til at jeg ignorerer norske e-bokhandler i mange år fremover:

  http://i56.tinypic.com/s4xjdj.jpg

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nina - 4. april, 2011 at 18:59
 3. Nina: Jeg endte opp med å betale det samme, dvs 149 kroner, for min roman hos Norli.no i dag. Men den Larsson-boka du viser til der er jo den jeg kjøpte på engelsk for $7 – ca 37 kroner med dagens kurs – tidligere i år for Kindle;-) Det illustrerer jo godt en av utfordringene til de norske ebok-løsningene…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 4. april, 2011 at 19:44
 4. Det jeg var mest imponert over er at papirboken er på salg mens e-boken ligger ute til full pris.

  I dette regnestykket er det jo enkelt – jeg kjøper boken så jeg fysisk kan holde den etter flere dager i venting ved postkassen fremfor å betale og laste ned og lese i kveld.

  Eller enda lettere: Jeg lar være, og bestiller heller med et lesebrett fra familie på besøk i statene. Det er klart at norske bokhandlere og forlag ikke ønsker norske kunder, så da skal de slippe å noen gang tjene en eneste krone til av meg.

  Uansett, et lesebrett fra USA kontra Norge sparer jeg inn allerede ved betaling. De sparte kronene kan finansiere et helt bibliotek, eller en langhelg i Paris. Bare sånn for å sette det litt på spissen. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nina - 4. april, 2011 at 20:02
 5. Oppsummert i ett ord: FAIL.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Johnny Kongo - 4. april, 2011 at 20:30
 6. Svært dekkende kommentar. Siden jeg allerede hadde lastet ned Bluefire Reader og registrert meg hos Digitalbok, har jeg kjøpt en bok derfra.
  En ting er hvor mange klikk jeg må gjennom for å kjøpe boken, en annen ting var at da jeg gikk tilbake for å kjøpe en ny bok måtte jeg gjennom samme prosedyren, inkl legge inn kredittkortinformasjonen på nytt. Mao – etter å ha blitt vant til 1-click med Kindle er dette særdeles tungvint.
  Ønsker meg et forlag som er villig til å samarbeide med Amazon. Mange betenkeligheter, men hvorfor ikke legge ut et utvalg titler og se på det hele som F&U?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Dag Otter Johansen - 4. april, 2011 at 21:18
 7. Helt utrolig. Etter at Apple og Amazoon har gått opp løypa i snart 10 år ( det begynte med iTunes) – hvordan kan de tro at de kan tjene penger på dette? Og her bør virkelig Forbrukerrådet komme på banen. Disse bøkene kan du jo ikke en gang ta kopier og backup av selv, langt mindre spille av hvor du vil. Dette er jo langt verre enn iTunes før DRM-en forsvant. Dette er jo en slags Spotify for bøker, bare at du betaler overpris for en bok om gangen. Så her leier du faktisk bøkene. Den dagen Bokskya går konkurs, mister du hele biblioteket ditt. Og tro meg; bokskya vil gå konk!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Twain - 4. april, 2011 at 21:19
 8. …og forsøk å kjøpe noe det når du bor i utlandet :-) jeg bor i sverige og jeg kan ikke registrere meg da systemet ikke vil ha utenlandske adresser…. i tillegg er det tungt og ikke brukervennlig… så tilbake til Amazon….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Niska - 4. april, 2011 at 21:21
 9. Håpløst!

  Den norske bokbransjen lever i den truen at de kan ta samme, eller kanskje høyre pris for et produkt som de har dramatisk mindre kostnader (les: ingen) ved å produsere og distribuere. Når en kutter en haug med mellomledd forventer jeg at mesteparten av de sparte utgiftene blir gjort meg som kunde til gode!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kim - 4. april, 2011 at 21:25
 10. > Jeg lar være, og bestiller heller med et lesebrett
  > fra familie på besøk i statene

  Bare å bestille rett fra Amazon over nettet – de leverer Kindle på døra i Norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Inge - 4. april, 2011 at 21:29
 11. [...] Jeg vil også anbefale denne gjennomgangen fra Kristine Løve [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Jeg gråter stillle. Baklengs inn i framtiden. Opplegg som plateindustrien for 10 år siden…. Framtiden er enkel, fleksibel og temmelig åpen. DRM har jo plateindustrien gitt opp for lenge siden. Du kjøper noe som du ikke får eie…. DRM merkelig saker.Det du eier kan du jo gjøre hva du vil med, f eks gi bort..spille av på hva du vil (DVD Jon osv).
  Dette kombinert med prisnivået og en vanvittig tungvint prosess med å lete seg seg fram sier floppp flopp flopp……
  Bokbransjen ikke gjenta alle feil – gjør noe!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bandaherra - 4. april, 2011 at 22:26
 13. Akkurat. Jeg har kjøpt Kindle (Amazon selger til Norge nå, selv om den leveres fra utlandet – pris oppgis med frakt og norsk fortolling). Jeg skal vurdere å kjøpe norske bøker igjen den dagen de leveres til Kindle. Inntil da kjøper jeg utenlandske bøker (og aviser) som leveres til Kindle. Den er et fanatstisk bokbrett, den er lett å bruker, super skjerm (kan leses i fullt dagslys) og det er lett å handle bøker. (Du får dessuten en gratis prøve av bøker du vurdere å kjøpe – noen kapitler, og det tar 5 sekunder å laste ned resten om man bestemmer seg for å kjøpe). Folk flest bør satse på iPad. Vi som leser mye bør velge Kindle, og Bokskya har nok et publikum blandt eldre adjunkter på Sunnmøre. Kanskje.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sturle Fladmark - 4. april, 2011 at 22:27
 14. Et kjapt søk hos Norli fortalte meg at boka jeg nå var interessert i å kjøpe, Ansikt til ansikt av Gunnar Staalesen koster 149,00 som e-bok men bare 129,00 som paperback. Sic!

  Forklar meg dette:
  1. hvordan kan en elektronisk bok bli dyrere enn en trykt bok? tross alt er jo forarbeidet til trykkingen en elektronisk prosess på linje med å tilpasse teksten til e-bok format, og så kommer papir og trykk i tillegg. Da burde jo e-bok bli billigere?
  2. hvorfor prises norske e-bøker så høyt – sett prisen til 50% av paperback, så vil det bli fart i omsetningen
  3. Hvorfor har ikke norsk bokbransje kommet til enighet mes Amazon om å tilgjengeliggjøre for Kindle og selge gjennom Amazon?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gunnar - 4. april, 2011 at 23:09
 15. Jeg ventet lenge og håpet på det beste, men fikk det verste.
  Jeg får fortsette med engelske bøker på iPaden min.
  Bokbransjen i Norge er i ferd med å gjøre hva musikkindustrien har gjort i årevis…, å ødelegge for sitt eget salg.
  Noen som kan fortelle meg hvordan jeg får inn norske (piratkopierte) bøker inn i iPaden? Det blir vel alternativet…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håkon Hesselberg - 4. april, 2011 at 23:47
 16. Enig, så enig.

  Har selv en Kindle, levert på posten fra Amazon. Først brukte jeg den til å lese diverse ting via pdf, og enkelte gratis e-bøker jeg hadde. Før jeg fant ut at jeg ville kjøpe meg noen bøker.
  Brukte ca 3 minutter på å registrere kredittkort ol på Amazon for One-Click-Shopping.
  Etter dette er jeg nede i ca 5 klikk, direkte på Kindlen, og deretter 20 sekunders venting før boken er på plass. Når jeg kjenner navn eller forfatter tar hele kjøpet to-tre minutter.

  Så fikk jeg tilbud om to gratis e-bøker via bokklubben. Har “kjøpt” dem, og fått kvittering. Har også fått en link for nedlastning, men ender da opp med to filer jeg ikke aner hva jeg skal gjøre med. Noe informasjon tyder på at problemet er manglende Adobe Digital Editions, men jeg er noe usikker. Og hvorvidt det er Bokklubben, Bokskya eller google som har svaret har jeg ikke orket å begynne med.

  Uansett, enn så lenge vil jeg nok kjøpe norske bøker på papir – til salgspris. Og så kjøper jeg nok alt for mange bøker fra Amazon, rett og slett fordi det er for lettvint til å la være.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arne Banan - 6. april, 2011 at 10:33
 17. Jeg ler så jeg hikster over dette norske forsøket på å tråkke i samtlige bed som platebransjen har tråkket i, samtidig som de lanserer en teknisk løsning på linje med VHS i 2011. Er det mulig? Jeg elsker min Kindle over alt på jord, og legger igjen en ganske anseelig sum hver måned hos utenlandske forfattere. De norske skribentene er dessverre plassert bakerst i køen av sine norske forlag. Hvorfor i all verden skal jeg bruke tid og ressurser på å oppsøke en bokhandel, når jeg har millioner av bøker for mine føtter med et enkelt klikk? Hadde den norske bokbransjen hatt noen som helst forretningssans ville norske bøker vært tilgjengelig via Amazon for lenge siden. Da hadde de spart utviklingskostnader for dette søppelproduktet, samtidig som de hadde tjent penger hele veien. Skulle virkelig likt å se salgstallene for denne satsingen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kindle :> - 14. april, 2011 at 20:00
 18. Jeg er så enig med sistnevnte! Det norske forsøket er latterlig – og JA, jeg har gitt det en sjanse, men jeg orker rett og slett ikke å bruk Bokskya. Skal jeg lese en norsk forfatter på min kjære Kindle går jeg direkte til norli.no. Finner jeg eboka der – ok. Finner jeg den ikke, ja da leser jeg rett og slett en annen bok. Jeg gidder IKKE vase rundt på x antall nettbokhandlere!! Hvem taper? Norsk bokbransje! Jo Nesbø har forstått det! Jeg skulle ønske å se opplagstallene hans – fra Amazon….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KindleJoy - 22. mai, 2011 at 18:42
 19. [...] min som er lettere engstelig for alt som har med teknologi å gjøre. Det står i skarp kontrast til Bokskya som var så tungvint å bruke at jeg ikke en gang ville ha anbefalt den til min teknisk anlagte [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Genial lydboktjeneste på nett | Digital - 13. juni, 2011 at 13:03
 20. Jeg fikk en gratis eBok Ark.no. PROBLEMET er at jeg ikke klarer å få lastet den ned. Den ligger fint i “handlekurven” under Min Side, … og der ser det ut som den kommer til å ligge…

  Makan til dårlig løsning skal en lete lenge etter. Skulle tro det var mulig å ha en viss lærekurve og se litt på feil andre har gjort tidligere (les: musikk og film bransjen).

  Tenåringer ville kunne laget en bedre løsning!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øystein - 10. august, 2011 at 19:23

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00