Fryktens gater

Hvis du visste hva som var byens mest belastede gater, ville du fortsatt gått dit?

I Storbritannia kan innbyggerne nå finne ut hvor mye kriminalitet det er i områdene de beveger seg ved hjelp av smartmobilen.

Fearsquare, eller Fryktens plass på norsk, bruker en liste over dine ti siste innsjekkinger på det stedsbaserte sosiale nettverket  FourSquare og kryssjekker det med  det britiske politiets database for krimstatistikk.

På bakgrunn av det viser den mobile applikasjonen deg hvor mye voldskriminalitet, tyverier og ran som er rapportert den siste måneden i nærheten av der de sjekker inn, melder ReadWriteWeb.

FearSquare

Vi har teknologien til å lage tilsvarende tjenester også i Norge, men vi mangler datagrunnlaget.

Grunnen til at man kan lage slike tjenester i Storbritannia, er at den nåværende koalisjonsregjeringen der fra første dag har prioritert å gjøre såkalte «offentlige data» allment tilgjengelig. Offentlige data er alle slags data det offentlige samler inn og sitter på, som for eksempel statistikk om kriminalitet, utdanning, kjøp og salg av eiendom og forurensning.

- Da den britiske koalisjonsregjeringen kom til makta hadde de allerede bestemt seg for at de ville være store på gjennomsiktighet. Eksempelvis bestemte de seg for å publisere offentlig data om rapporterte kriminelle hendelser. Koblet opp mot et kart viste dataene hvilke steder i Storbritannia det var mest kriminalitet, fortalte Tom Steinberg, grunnlegger av MySociety, da han var i Oslo nylig.

Les mer om det her

Steinberg rådgiver den britiske regjeringen om offentliggjøring av offentlige data og hvordan bruke nettets muligheter til å skape økt gjennomsiktighet.

I Norge har Stoltenberg-regjeringen også sagt de vil gjøre mer offentlig data tilgjengelig for allment innsyn og gratis nedlastning, men utviklingen går tregt.
«I forbindelse med overfallsvoldtektene ga VG Nett nylig leserne mulighet til å merke av på et kart over Oslo sentrum hvor de følte seg mest utrygge og mente man trengte mer politi i gatene. Kartet viste at frykten er størst i områdene rundt Oslo S, på Grønland, på Nedre Grünerløkka, i Sofienbergparken og i Slottsparken.

«Sist Oslo-politiet så grundig på voldtektsstatistikken var i 2007. Da skjedde majoriteten av overfallsvoldtektene i sentrum eller sentrumsnære strøk. 51 prosent skjedde i områder som tilhører Grønland politistasjon, mens 30 prosent var i kretsen til Sentrum politistasjon.

«Mer interessant enn å få leserne til å plotte inn hvor de føler seg utrygge, kunne vært å få et kart over hvor man har grunn til å føle seg utrygg. Selv om VGs lesere neppe er langt unna sannheten, så liker jeg best å forholde meg til faktiske forhold og hvilken innsats som blir gjort i særlige utsatte områder,» skrev Heidi Nordby Lunde, aka Vampus, på nylig bloggen sin under tittelen «Får borgerne den informasjonen de har krav på?»

Det åpenbare svaret på det er nei.

Det er ikke fordi den informasjonen ikke finnes. Men fordi mange ikke ønsker at den informasjonen skal bli tilgjengelig på en måte som kan kommer borgerne til gode.

Jeg vet godt at det finnes krefter i statsapparatet som jobber intenst for å gjøre mer av alle de dataene det offentlige sitter på allment tilgjengelig.

Men at den prosessen tar så lang tid, sier også noe om at det er stor motstand i deler av byråkratiet mot å tilgjengeliggjøre denne informasjonen.

En del av den motstanden er et resultat av at byråkrater ikke ønsker at dataene skal kunne utnyttes til kommersielle formål.

Men Fearsquare er et ypperlig eksempel på den type nyttetjenester som lar seg skape når man slipper offentlige data fri.

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. Det er fært å se et politisk system som ikke evner å benytte seg av muligheter som finnes. Tungrodd og innadvent.
  Systemet skal ikke hindre folk i å føle seg trygge. Ser ingen annen løsning enn grundig utlufting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bellafoza - 14. april, 2011 at 21:39
 2. Sitat:”En del av den motstanden er et resultat av at byråkrater ikke ønsker at dataene skal kunne utnyttes til kommersielle formål.”

  Hva annet kan man vente av sosialister ?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter'n - 14. april, 2011 at 23:49

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00