Rapporterte live fra dødsangrepet på Osama bin Laden

Pakistansk IT-konsulent dekket aksjonen mot bin Laden løpende på Twitter, uvitende om hva han var vitne til.

Twitter-brukeren Sohaib Athar meldte om uvanlig helikopter-aktivitet i Abbottabad, hvor Osama bin Laden ble funnet og drept av amerikanske styrker, omtrent syv timer før Obama kunngjorde at de hadde lykkes i dødsangrepet på verdens mest ettersøkte terrorist.

Se de sentrale Twitter-oppdateringene til Athar, som twitrer under brukernavnet @ReallyVirtual  ,her.

sohaib-small

Selv var ikke Athar spesielt begeistret for oppmerksomheten meldingene hans fikk fra internasjonal presse:

«Jeg er BARE en twitrer, som var våken da det skjedde. Er ikke mange Twitter-brukere i Abbottabad, disse folkene er mer opptatt av Facebook. Det er alt,» skrev han.

ReallyVirtua

Athars uplanlagte dekning av det som helt sikkert vil gå ned i historien som et veiskille er betegnende for tiden vi lever i. En tid hvor store begivenheter ofte rapporteres i sanntid, mens de skjer, av øyenvitner heller enn av presse.

Det er en direkte konsekvens av vi alle nå kan være våre egne forleggere siden sosiale medier som Twitter, Facebook og blogger gratis lar oss fortelle omverden om det vi vil, når vi vil – med minimale krav til tekniske ferdigheter.

Det interessante er at en av de første slike store historiske begivenhetene som ble dekket i sanntid av øyenvitner via sosiale medier var nettopp 9/11, Al-Quaidas terroraksjon mot tvillingtårnene på det som i dag er Ground Zero.

Dette var fremdeles i bloggens tidlige dager.

Startskuddet for det som kom til å gjøre blogging til et massefenomen kom i september 1999, med lanseringen av bloggeplattformen Blogger.com.

Med den fantes plutselig en plattform som gjorde blogging tilgjengelig selv for tekniske analfabeter, og det var dessuten helt gratis (Blogger ble senere kjøpet av Google).

Så da 9/11 inntraff døyt to år senere var det mange som brukte nettopp blogger til å formidle sine inntrykk, til å dele sorg, til å oppdatere andre om siste nytt (en kjapp lenke til noen inntrykk her)

Profilerte amerikanske bloggere som Glenn Reynolds og Jeff Jarvis beskriver 9/11 som et vannskille i deres forhold til blogging. Mediebloggeren og forfatteren Jarvis skriver om hvordan 9/11 ble starten på hans bloggekarriere her.

Den gang var allikevel sosiale medier slik vi kjenner de i dag helt i startfasen, og på mange måter var det et ganske marginalisert fenomen – noe for spesielt interesserte.

Nesten ti år senere sitter hele verdens presse og følger med på mikrobloggingstjenesten Twitter for å være sikre på å få med seg det som skjer.

Akkurat det er forøvrig en tjeneste som ble startet blant annet av Ev Williams, den samme mannen som i sin tid startet Blogger.com…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

14 kommentarer

 1. Du finner det ikke pittepittepittelitt rart at de dreper en mann og kaster han til sjøss bare på noen timer?
  Er det ikke litt rart at dette skjer nå når Obama stiller til gjenvalg og trenger noe “bra” å vise til? Det slår det ikke at dette er false flag?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  False flag - 2. mai, 2011 at 11:27
 2. Du mener at det hele er spill for galleriet? I skrivende stund er det så mange forskjellige kilder som bekrefter aksjonen at jeg velger å tro på det. I dagens verden ville det være et spill som var dømt til å mislykkes, til å slå tilbake på Obama på sikt, hvis det viste seg å være et spill. Al-Quaida har jo virkelig vist at de vet å utnytte medienes og nettets makt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 2. mai, 2011 at 11:50
 3. Obama er ikke så dum at han tror dette leder til en valgseier. Det er en fjær i hatten men amerikanerne hadde trengt jobber og sunnere økonomi for et år siden for å velge Obama på nytt. Mange amerikanere er vel glad for at Osama er død, men det hjelper ikke på jobbmarkedet og økonomien.

  Dessuten, hvor skal man gjøre av en slik mann som Osama? Det er viktig at ikke graven blir et samlingspunkt for radikale terrorspirer, da er man like langt. Skal man publisere et bilde av liket? Vil det bare kaste bensin på bålet?

  Osama er laaaaangt mer symbolsk enn for eksempel Saddam.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Terje - 2. mai, 2011 at 12:00
 4. [...] Raid, dere får tilgi om det er litt overlapp i hva vi skriver om dette…. EDIT: Les også Rapporterte live fra dødsangrepet på Osama bin Laden på VGs [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. I henhold til muslimsk skikk skal avdøde begraves innen 24 timer. Det ville kunne vært og fyre opp under bålet hvis man ikke overholdt dette. Det ville også vært svært vanskelig og finne et land som ville vært villig til og gravlegge Osama Bin Laden. Videre ønsket man heller ikke et kjent gravsted hvor fundamentalister og ekstremister kunne valfarte til. Dette ville ført til store pilgrimsferder som ville støtte opp under martyrstatusen til Osama. Det og gravlegge ham i havet løser alle ovennevnte problemstillinger . Videre vil det i løpet av de nærmeste ukene komme samme dokumentasjon i form av bilder og obduksjonsrapporter som vi fikk når sønnene til Saddam ble drept. Ha litt tålmodighet så kan du eventuelt komme tilbake med dine konspirasjonsteorier senere når vi får flere fakta på bordet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nicole - 2. mai, 2011 at 12:21
 6. http://www.liveleak.com/view?i=12a_1304322371

  merkelig at bildet av en død bin ladens ser ut som et speilvendt bilde av bin ladens 10 år siden.
  Photoshopped?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans-R - 2. mai, 2011 at 12:43
 7. Interessant å lese også en melding fra Mohcin Shah som prøvde å komme i kontakt med familie i Abottabad på samme tid, men ikke lyktes da tilsynelatende både mobil og fastlinjer var tatt ned:
  “No one is picking phone in Abbottabad, not even the landlines.”
  https://twitter.com/#!/m0hcin/status/64790206523514880

  Meldingen var lagt ut 38 minutter før meldingen fra Sohaib Athar.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Svein H. Antonsen - 2. mai, 2011 at 12:43
 8. Hans-R: Sant. Det bildet er avslørt som falskt. Reuters har valgt å trekke det, som VG Nett skriver her: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/artikkel.php?artid=10093081 NRK, et av mediene som trykte det, har en grundigere sak om bilde-historien her http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7615248

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 2. mai, 2011 at 12:49
 9. False Flag, du faar ta deg en tur dit og finne the real bin Laden. Ta med deg bigfoot i samme slengen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bjorn - 2. mai, 2011 at 12:52
 10. Svein: Absolutt interessant, takk for lenke. Det er interessante bruddstykker å se tilbake på i ettertid. Men det er også interessant å se på hvordan saken spredde seg på Twitter etc som VG skriver om her. Keith Urban, som krediteres som kilden tradisjonelle medier plukket opp saken fra, har senere twitret at han igjen hadde ryktet om Osamas død fra en godt informert TV-produsent…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 2. mai, 2011 at 12:58
 11. “Keith Urban, som krediteres som kilden tradisjonelle medier plukket opp saken fra, har senere twitret at han igjen hadde ryktet om Obamas død fra en godt informert TV-produsent…”

  Obama? Er han også død nå? Alltid greit å lese kjapt gjennom innlegget sitt før man trykker på “Send”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune - 2. mai, 2011 at 14:01
 12. Sant, overså den i farta. Rettet opp kommentaren nå.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 2. mai, 2011 at 14:35
 13. .Bin laden er og har vært en en amerikan oppfinnelse.siden den kalde krigen…eller har vi glemt det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  luis rojas - 2. mai, 2011 at 17:35
 14. Kristine, takk for det, hadde ikke fått det med meg. Men uannsett håper jeg at “the white house” tilslutt vil trykke bildene. Eller blir det bare så altfor mye konspirasjoner :P

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans-R - 5. mai, 2011 at 15:54

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00