Hva Microsofts Skype-kjøp betyr for deg

Nå skal nettelefontjenesten bli å finne i en rekke Microsoft-produkter, hvis da ikke IT-gigantens byråkrati tar knekken den på før vi kommer så langt.

Når Microsoft nå kjøper Skype er et resultat at du enklere vil kunne snakke via video-chat eller nettelefoni mens du spiller populære Microsoft-spill som Kinect, eller bruker spillkonsollen Xbox med Kintect-støtte.

Skype

Allerede i dag er det mange, spesielt ungdommer, som snakker sammen på Skype mens de spiller forskjellige video-spill, men nå krever det at Skype kjører i bakgrunnen eller på en annen dataenhet .

Med Microsofts nye oppkjøp sier IT-giganten den vil bygge inn Skypes telefontjenester i mange av sine nøkkelprodukter, inkludert Office, Xbox og operativsystemet for Windows Phone (WP7), men fortsatt tilby Skype på uavhengige plattformer.

Siden oppstarten i 2003 har Skype blitt en populær og mye brukt nettelefontjeneste til å ringe gratis fra PC til PC med, eller for reduserte priser fra PC til telefon, spesielt over landegrensene.

Hvis Microsoft lykkes med å integrere Skype i disse tjenestene på en fornuftig måte burde det absolutt komme brukerne av selskapets tjenester til gode.

Men frykten er selvsagt at Microsoft, som så mange store selskaper før det, med sitt byråkrati vil kvele oppstartsselskapet de nå ligger an til å kjøpe, eller ikke makte å utnytte Skypes potensial tilstrekkelig i sine tjenester.

Det er bare å se på de mange oppstartsselskapene Yahoo har kjøpt, og latt seile sin egen sjø, eller kanskje mer nærliggende på Microsofts nye samarbeidspartner Nokia .

I september 2009 kjøpte Nokia det lovende finske oppstartsselskapet Dopplr, som lot brukerne bygge et sosialt nettverk rundt reisevirksomheten sin.

«Dopplr publiserte årlige reisesammendrag for brukerne og inkluderte deres karbon-fotspor. .. og – mest interessant for potensielle investorer – så tiltrakk nettstedet en velstående, teknofil og evangelisk brukerbase…. Så hva kunne gå galt? I et ord: Nokia,» skrev Guardian et år etter oppkjøpet.

Sist gang jeg var innom tjeneste fungerte den knapt nok og flere av mine venner der hadde, som meg, tydeligvis ikke brukt den på år.

Nå handler store IT-selskapers oppkjøp av mindre oppstartsselskaper også ofte om  å kjøpe en gitt kompetanse og utviklerne som sitter på den, men det er ikke alltid godt nytt for oss som liker og bruker tjenestene som blir kjøpt opp.

Av og til fører det nemlig bare til at tjenesten som blir kjøpt opp bare blir slukt opp av selskapet som kjøper den.

I Skypes tilfelle snakker vi om en tjeneste som har blitt populær i store deler av familien, da spesielt til å holde kontakt med slektninger i andre land.

Skype er ofte like populær blant bestemødre som blant tenåringene som bruker tjenesten mens de spiller videospill.

Men selv om han ikke tror Microsoft vil gjøre store ting med Skype, spår den private investoren Fred Wilson at oppkjøpet ikke vil endre vårt daglige bruk av tjenesten i særskilt grad.

Wilson, som  har vært en tidlig investor i mange kjente nettselskaper – deriblant mikrobloggtjenesten Twitter – tror også at Microsoft vil vise seg å være enn bedre eier for Skype enn EBay, den amerikanske nettannonsetjenesten som også har vært inne på eiersiden i oppstartsselskapet.

Så hva vil oppkjøpet bety i klartekst?

Microsoft mener åpenbart at de med Skype integrert i deres plattformer vil være bedre posisjonert  i konkurransen med konkurrenter som Apple og Google.

Det er mulig jeg mangler fantasi, men jeg har litt problemer med å se hvordan Skype integrert i Office kan utgjøre en stor fordel fremfor å kjøre Skype og et Office-program parallelt som i dag.

Det er selvsagt en fordel for Microsoft å kunne være totalleverandør, ikke minst i forehold til videokonferanse-tjenester rettet mot bedrifter, men jeg er usikker på gevinsten for meg som bruker.

Der jeg ser fordelen er selvsagt i forhold til spill, men først og fremst i forhold til mobile plattformer som WP7 og konkurransen med Apples Facetime.

 Microsoft Norge markedsdirektør Isabella Alvberg viser frem flunkende ny Windows telefoner fra HTC og LG. Foto: Mattis Sandblad

Microsoft Norge markedsdirektør Isabella Alvberg viser frem flunkende ny Windows telefoner fra HTC og LG. Foto: Mattis Sandblad

«Nå som FaceTime er tilgjengelig ikke bare på iPhone4, men på iPad så vel som Mac, er det klart at Apple er på sporet av noe med sin multiplatform kommunikasjonstjeneste. Det har dessuten gjort at Microsoft har kommet i bakleksa. Med Skypes hjelp kan Microsoft tillate FaceTime-lik kommunikasjon ikke bare gjennom selskapets operativ systemer, men også på andre plattformer. Det kan kanskje bli en bedre tjeneste enn FaceTime,» skriver eWeek.

Microsofts Skype-kjøp er dessuten bra for Facebook, skriver teknologibloggen Gigaom, ettersom oppkjøpet holder Skype unna Googles lange armer, og Facebook allerede har et utstrakt samarbeid med Microsoft.

Dessuten er oppkjøpet kanskje tvingende nødvendig om Microsoft skal kunne konkurrere med tjenester som Apples FaceTime.

Så da får vi kanskje bare sette vår lit til at Microsoft ikke er blitt så satt at de ikke klarer å utnytte Skypes potensial for hva det er verdt.

Men som ivrig Skype-bruker er det unektelig med en viss uro at jeg ser på nok en IT-gigant sluke en veldig nyttig nettjeneste fra et mer beskjedent oppstartsselskap.

Hva tror du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

4 kommentarer

 1. Følgende skjer:

  1) Det er en mindre tjeneste som konkurrerer mot MS.
  2) All kommunkasjon via skype blir nå tilgjengelig for amerikanske myndigheter uten at du vet det (som hotmail allerede er).
  3) Du må betale mer for å få mindre.

  Så la oss alle juble!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Peder Ås - 11. mai, 2011 at 17:39
 2. Liker ikke disse alt i ett løsningene. Bedre før.

  Før var det slik at mor sto på kjøkkenet og skrellet poteter, far satt på stua og leste avisen, Per og Kari satt og lekte på hvert sitt rom. Så feis far. Og humret litt godslig av dritlukta.

  Nå har man trykket sammen alle funksjonene i ett rom. Så når far slipper en illeluktende en nå, må alle (bortsett fra far) evakuere huset.

  Desto mer dill man bygger sammen i store pakker, desto lettere er det for kjeltringer å finne svakheter som kan utnyttes. Det finnes ikke en eneste god grunn til å bygge skype inn i office. Men mange i mot.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  adolph - 11. mai, 2011 at 20:21
 3. Ikke særlig lovende for oss uten Windows i hvert fall.. Microsoft har uttalt at de vil fortsette å fokusere på ikke-windowsbaserte plattformer, men jeg stiller meg svært skeptisk til denne uttalelsen.. Et stjerneeksempel er deres msn messenger – hvor mange år – om ikke et helt tiår bak ligger programmet for bl.a. mac-plattformen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune - 12. mai, 2011 at 18:46
 4. [...] Microsoft har vært en veldig sliten merkevare veldig lenge, de håper nok at de nye avtalene med Skype og Nokia kan bidra til å gjøre merkevaren deres sprekere – bidra til at de kommer tilbake på [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00