Apple overbeviser plateselskapene

Det er større grunn til å juble for Apple enn ny åndsverkslov.

Apple skal nå ha dratt i land avtaler med tre av de fire store plateselskapene om å strømme musikk på nettet, melder Bloomberg.

Da gjenstår bare en avtale med Universal Music før Apple kan ta opp konkurransen med svenske Spotify, og dessuten tilby musikklagringstjenester på nett av typen Amazon og Google nylig lanserte uten å ha lisensavtaler med musikkselskapene i boks.

Foto: Afp

Foto: Afp

Det vil selvsagt være et stjernetrekk fra Apple i den stadig tøffere konkurransen om digitale musikkunder, men det er vel så betydningsfullt for innholdsbransjen – uansett hvor mye de til nå har strittet i mot utviklingen.

For det er dette som er fremtiden.

Denne ukas forslag til ny åndsverkslov, som åpner for sperring av nettsider som The Pirate Bay og nye rettslige tiltak mot fildelere, er et sidespor.

Forslaget minner meg nesten om filosofen Friedrich Nietzsches utsagn om at «Rettferdigheten er en haltende gammel mann».

Skjønt til tross for hvor sent dette lovforslaget kommer i lys av den digitale utviklingen er det ikke en gang rettferdig.

Stikk i strid med regjeringens intensjon, at det skal bidra til å ta «de store fiskene», er det mye mer sannsynlig at det vil ramme de som ikke kan nok om data til å beskytte sporene sine.

De mer avanserte brukerne kan omgå lovens lange arm ved å la all trafikken sin gå gjennom en ekstern server et sted i utlandet.

Å skulle stoppe den digitale utviklingen med loven i hånden er naivt.

Vi kan forby og blokkere både det ene og det andre så mye vi vil, men på det digitale veinettet finnes det alltid nok av smutthull for de som leter.

Derfor er det mye mer oppløftende å se på de selskapene som lykkes med å skape betalingsmodeller tilpasset nye forbrukervaner.

Det Apple virkelig har lykkes med er å oppdra folk til at ting koster penger, og videre skapt betalingsløsninger, i form av iTunes og App Store, som er så nådeløst effektive at folk gladelig betaler.

Det er en av de viktigste årsakene til mediebransjens til tider nesegruse beundring for det Cupertino-baserte selskapet:

De har knekke koden for å få folk til å betale for digitalt innhold, noe mediebransjen fremdeles er milevis unna å kopiere.

Det er disse nye betalingsmodellene som er innholdsbransjens fremtid.

Enten vi snakker om medier, film, bøker eller musikk er det et uunngåelig fakta at vi beveger oss fra en fysisk til en digital verden.

Illustrasjon fra YouTube-videoen "Day of the Longtail" (2006)

Illustrasjon fra YouTube-videoen “Day of the Longtail” (2006)

Den endelige overgangen er kanskje noen år unna, men tegnene på at det er dit vi er på vei finner vi på alle kanter.

For to dager siden ble det kjent at Amazon nå selger flere digitale bøker via Kindle enn alle papirbøker, både hardcover og paperback, kombinert.

Den private investoren Fred Wilson, blant annet en tidlig investor i Twitter, hadde nylig dette å si om utviklingen i musikkmarkedet (basert på det amerikanske markedet):

«Innen fem år vil inntekter fra fysiske album sannsynligvis være historie. Digital distribusjon består hovedsakelig av filer solgt via iTunes – og i mindre grad via Amazon og et par andre. Digitale inntekter inkludere også lisenser for strømming, både påtvungne fra nettradio (Pandora, radio.com osv) og lisenser fra tjenester som Rhapsody, Spotify, rdio, Napster osv.

«I dag kan digitale inntekter deles opp i 95 prosent fra filer (som MP3-salg) og 5 prosent fra strømming.

«I de 95 prosentene som er filer, utgjør iTunes–salg 80 prosent eller mer. Men iTunes vokser ikke så mye. Veksten var flat i fjor og tjenesten har bare vokst litt i år. Amazon vokser fremdeles pent, men fra en mye mindre base.  Filbaserte digitale inntekter er i ferd med å modnes, og vil sannsynligvis ikke kompensere for inntekter fra fysisk distribusjon,» skrev han.

Wilson spår at fremtiden ligger i strømming av musikk.

Det er den fremtiden Apple nå investerer i, og ser ut til å ha fått med seg flere av de tyngste aktørene musikkbransjen til å satse på.

Det er den samme fremtiden Spotify satser på, og til og med kom i mål med lisensavtaler for før Apple.

De avtalene stiller sannsynligvis Apple og Spotify i en mye bedre posisjon enn konkurrentene Amazon og Google.

Apple-entusiasten MG Siegeler hevder til og med at Google og Amazon kan ha gitt Apple nøklene til fremtidens «musikk-kongerike» ved å lansere sine nye musikktjenester uten å ha lisensavtaler med platebransjen på plass.

Men viktigere enn som så:

Lisensavtalene selskaper som Apple og Spotify nå forhandler frem, baner forhåpentligvis vei for nye, bedre tjenester og inntektsstrømmer på nett.

Det vil både vi som forbrukere, og på sikt også innholdsbransjen, tjene på.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

13 kommentarer

 1. det jeg syntes er så dårlig at du blander journalistikk og blogging, det er 2 ting som ikke passer sammen. vær selvstendig i meningene dine eller personliggjør tekstene

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henrich - 22. mai, 2011 at 23:31
 2. det heter å streame !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jay - 23. mai, 2011 at 00:12
 3. [...] [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. [...] [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  AVforum.no - Piracy..is it a crime? - 23. mai, 2011 at 00:27
 5. My music gone in the skies.

  Har ingen tro på at strømming (hvem fant på dette fantastiske ordet ?) er fremtiden. Har folk virkelig så kort hukommelse eller bare later de som noe i IT verden varer evig ? Hvem bruker ICQ lenger ? Det var den største sosiale revolusjonen før MSN kom på banen, og hvor mange bruker MSN etter at Facebook kom for fullt ?

  Mange nettbaserte musikk forsøk har kommet og forsvunnet de siste 15 årene, og det finnes ingen garanti at strømming har noe fremtid. Hvem vet hvor iTunes, Spotify eller WiMP er om 5 eller 10 år ? Den som da ryddet plass i CD hylla eller fikk mye fin plass på harddiskene får seg nok en kalddusj hvis de en dag står uten en musikksamling, hvor de ikke engang har ett middelmåddig soundtrack å trøste seg med…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole Johnny Johnny - 23. mai, 2011 at 01:12
 6. Bra artikkel, Wimp?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Atle Hidajat - 23. mai, 2011 at 02:29
 7. @Ole Johnny Johnny: Ja, den ene chatte-løsningen etter den andre har forsvunnet og gjort plass for nye, men ikke en gang har noen gått tilbake til konvolutt og frimerke.

  Hvor iTunes, Spotify eller WiMP er om 5-10 år er irrelevant, for fysiske cd’er vil uansett være borte. Det vil komme andre streamingløsninger, eller det vil komme noe helt nytt som en pr. i dag kan forestille seg.

  Og den dagen vil du sitte der, med hyllemeter på hyllemeter med fysiske cd-plater som du ikke får brukt, for cd-spilleren din er gått i stykker, og på elkjøp finnes det kun enheter som støtter streaming…

  Litt som med kassettsamlingen du sikkert har liggende på loftet….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vegar - 23. mai, 2011 at 08:43
 8. Kom akkurat til å tenke på, når kjøpte jeg egentlig min siste CD?
  Og vet du hva, jeg husker det faktisk ikke…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nettgründer - 23. mai, 2011 at 08:56
 9. Jeg likte artikkelen din. Et friskt pust i en trist hverdag.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Johannes - 23. mai, 2011 at 09:07
 10. Henrich: Her tror jeg vi snakker om forskjellige bloggetradisjoner. De første bloggene var jo bare jevnlige samlinger av interessante lenker, gjerne innen IT av tidlige bloggere som Dave Winer.

  Det har i alle år vært glidende overganger mellom journalistikk og blogging: bloggere som har levert god journalistikk, journalister som blogger aktivt som en del av jobben osv.

  Men i Norge har vi nok en bloggetradisjon som er mye mer dominert av personlige, ofte dagbokaktige blogger enn i f.eks USA eller England. Min bloggestil er nok preget av at jeg ble introdusert for blogger og begynte å blogge da jeg bodde i England, i et miljø med veldig sterk vekt på fagrelatert blogging.

  Det utelukker på ingen måte en personlig stemme eller meninger, jeg vil jo si at denne bloggposten både begynner og slutter med mine egne konklusjoner – men det variere avhengig tema i hvor stor grad jeg bruker en mer personlig tone.

  Dessuten synes jeg til tider det er mer interessant å høre hva andre mener enn på gud og liv skulle slå i bordet med egne meninger. Menings- og ideutveksling er, og har alltid vært, en veldig verdifull måte å bruke en blogg på for meg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 23. mai, 2011 at 13:43
 11. Johannes: Takk! Jay: Sant, på engelsk gjør det det. Men jeg ser at “strømming” er i ferd med å etablere seg som den norske versjonen av begrepet. Det faller nok mer naturlig for meg å skrive streame, jeg må anstrenge meg litt for å bruke strømme – men det er jo fint med et norsk begrepsapparat også.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 23. mai, 2011 at 13:46
 12. Vegar: Tror du misforstod det siste jeg skrev, jeg kan ikke huske sist jeg satt på en CD som har jeg over 900 av stående her og samler støv. Det aller meste av musikken min er digitalisert på HDer med backup i nettskyen. Jeg bruker i tillegg WiMP både for å høre på musikk og finne musikk som er interessant. Men jeg kjøper og laster ned det mest interessante fra iTunes m.m. som jeg vil ha også i fremtiden.

  Det jeg tenkte på er nettopp de som har solgt CD platene og tømt harddiske(ne) for musikk pga strømming. Hva gjør de hvis disse tjenesten forsvinner i framtiden ? Da sitter man faktisk igjen uten en musikksamling…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole Johnny Johnny - 25. mai, 2011 at 00:14
 13. [...] Apple skal nå ha dratt i land avtaler med tre av de fire store plateselskapene om å.digital.vgb.no/2011/05/21/apple-overbeviser-plateselskapene/ Les hele historien Dette innlegget ble publisert i Eplenyheter og merket med Apple, Digital, [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00