- Microsoft vil bli sprekere

Microsoft prøvde å kjøpe merkevaremagien til Skype og Nokia, tror IT-ekspert.

Merkevaremagi betyr alt i dagens turbulent marked, mener teknologianalytikeren Horace Dediu.

- Microsoft har vært en veldig sliten merkevare veldig lenge, de håper nok at de nye avtalene med Skype og Nokia kan bidra til å gjøre merkevaren deres sprekere – bidra til at de kommer tilbake på banen, sier han.

Attraktive Skype-brukere

Selv jobbet han i åtte år i Nokia med forretningsutvikling og analyse av mobilindustrien. Nå driver han det anerkjente teknologinettstedet Asymco.

- Jeg tror Microsoft ville ha den store brukerbasen til Skype så de kunne innarbeide forskjellige Microsoft produkter i Skype. Jeg tror det handler mye mindre om mobilitet enn antatt, påpeker han.

Horace Dediu på AppWorks, Aker Brygge i dag. Foto: Eirik Urke

Horace Dediu på AppWorks. Foto: Eirik Urke

Han tror også IT-giganten ønsker å bruke Nokias distribusjonsstyrke til å selge flest mulig Windows7-mobiler. Om de vil lykkes er en helt annen sak.

Dediu sår at de kanskje kan ta en markedsandel på ti prosent, men mener avtalen mellom Nokia og Microsoft nok er basert på at de skal oppnå en mye større markedsandel enn som så

Volum viktigere enn produkt?

Han legger til at både Microsoft og Nokia er veldig fokusert på distribusjon – på muligheten til å nå flest mulig brukere – og kanal, produktet kommer på andre, eller kanskje til og med tredje, plass.

- Med Apple kommer derimot produktet først. Se på lanseringen av iPhone: De hadde bare en telefonoperatør, ikke noe distribusjon, feil prising – de var nødt til å justere masse, men det var produktet som stod i høysetet.

Han mener du er nødt til å starte med et godt produkt.

- Hvis du selger noe som er bra, og det tilfører brukerne verdi, da vil selskapet ditt vokse. Det er det jeg gjorde med min nettside, startet med kvalitet og så kom publikum etter hvert, sier han.

Mye å lære av Michael Jordan

Dediu trekker paralleller til Michael Jordan.

- Michael Jordan startet som en fantastisk basketballspiller, men kan nå gjøre nesten hva som helst og lykkes fordi han har en så sterk merkevare. Du må starte med merkevaren, hevder Dediu.

Vi er på AppWorks, en nordisk konferanse om mobile applikasjoner, som avholdes i dag på Latter, Aker Brygge, Oslo, hvor Dediu nettopp har snakket om slutten på PC-alderen.

- Vi er et år unna tippepunktet for smartmobiler i USA, når over halvparten av amerikanske mobilbrukere vil ha smartmobil, og resten av verden følger hakk i hæl, sa han fra scenen.

Han viste til den eksplosive utviklingen i smartmobilmarkedet og har en egen nedtelling til når USA når det berømte tippepunktet på teknologinettstedet han driver. I Norge har både Telenor og Netcom passert 40 prosent smartmobilbrukere i mobilnettet.

Krig, turbulens og renessanse

På tomannshånd har han få klare svar om hvilket selskap som vil vinne i mobiltidsalderen vi er på full fart inn i nå, men mener tiden vi er i nå er sammenlignbar med renessansen.

Det var en tid med mye krig og turbulens, men også en tid som førte til mye nyskapning. Det er som sagt i dette turbulente markedet han mener merkevare vil være avgjørende.

- Men det er ikke et nullsumspill, det er plass til mer enn to store smartmobilplattformer, sier han.

Endring det eneste konstante

Med andre ord er det ikke nødvendigvis bare  Apple og Android som vil dominere også i årene fremover.

- Det eneste som er klart om fremtiden er at vi kan vente mye endring, og kanskje helt nye aktører i mobilmarkedet – som for eksempel Amazon, eller nettsky-baserte løsninger fra Motorola. IT-bransjen beveger seg helt klart mot en nettskybasert arkitektur.

Men merkevaremagi er altså ikke til å komme utenom om vi skal tro Dediu.

Apple har den absolutt, Android har også en sterk tilhengerskare. Amazon har vist at de kan strekke merkevaren sin langt.

Resten kanskje bør studere Michael Jordans magi litt nærmere, eller hva tror du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

9 kommentarer

 1. Microsoft + Nokia + Skype tror jeg kan bli en ufattelig bra kombinasjon.

  Har alltid vært fan av nokias mobiler, selv om jeg for tiden har en android (det eneste gode alternativet for en smarttelefon i dagens marked, og iFans kan drite og dra, iPhone er for dyr og kontrollert av Apple til at det er et alternativ for meg). Om Windows mobile kjemper seg opp til å være en av tre-fire mobile platformer som alle ’store’ (aka. spotify etc) apps er utviklet til, er det mange gode argumenter for å vende tilbake til Nokia med windows mobile på kjøpet.

  Samtidig bruker jeg skype mye, og å fått skype “inn” i windows (i både w7 og win. mobile) tror jeg kan bli bra. Alt i alt er MS nødt til å step it up a notch, men jeg er sikker på at med Nokia og Skype med i utviklingen så kan MS stige til nye høyder. Bare de ikke driter i forbrukerrettigheter etc, da. MS var djevelen i it verden for en tid tilbake, nå har vel Apple tatt den rollen, men MS vil nok fort merke at stemningen snur om de blir de største igjen og turer fram med forbrukerfientlige løsninger som de har gjort før..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ehmm - 24. mai, 2011 at 16:52
 2. Microsoft vil nok være ett gubbemerke i overskuelig framtid. Avtalen med Nokia var nok bra for Microsoft, men jeg tror Nokia selv vil tape på det. Skype kan funke, hvis de fortsetter å supportere andre platformer skikkelig, og/eller åpner opp protokollen for 3djeparts utviklere.

  Alt i alt – ingenting nytt å snakke om – Microsoft kjøper nye produkter i stedet for å utvikle dem selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nils - 24. mai, 2011 at 17:11
 3. ehmm – Windows mobile er altså ikke kontrollert av Microsoft? Jau, nå har jeg hørt det også. Windows mobile er det verste mobile operativsystemet jeg noen gang har hatt, til og med Nokias Ovi-system er bedre. Det sier sitt. Android er på sin side bra, og er eneste reelle alternativ til iPhone for min del. For nå er jeg godt fornøyd med min iPhone 4.

  P.S. Vennligst ikke si at iPhone er for dyrt, jeg har en venn som nettopp kjøpte seg en HTC til 5000,-, det er like mye som min iPhone kostet!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - 24. mai, 2011 at 17:42
 4. Hos Apple kommer ikke produktet først, men designet. Første IPhone lå teknisk mange generasjoner bak andre telefoner da den ble landsert.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter Smart - 24. mai, 2011 at 17:48
 5. Microsoft is the new Big Blue.

  Microsoft er nå i den posisjonen IBM var på slutten av 80-tallet. Etter å ha vært innovatør og suksessrik i lang tid blir de innhentet av sin egen “legacy” og blir tungrodd og byråkratisk og overengineering.

  Microsoft kan snu seg rundt, slik IBM greide, men det betyr mye smerte og Microsoft blir ikke i fremtiden hva det en gang var.

  Disse rykkene vi nå ser er etter min oppfatning starten på Microsofts mulige turnaround. Jeg tror ikke Skype/Nokia-greia blir noen suksess, men det kan være starten på slutten på det Microsoft vi kjente.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  pelle - 24. mai, 2011 at 17:54
 6. Thomas: Jeg sier ikke at iPhone er det aller dyreste alternativet men du får langt billigere smarttelefoner med android for en langt billigere penge enn du får en iPhone. Selv betalte jeg ikke mer enn 900 for en samsung med android (i england, vel og merke), og som student kan jeg ikke forsvare å bruke mange lapper på en telefon som skal være med ut på fylla er par dager i uken..

  Men over til topic; Jeg ønsker å se et friskere og modigere Microsoft, og hvis MS klarer å gjøre Windows Mobile til naturlig forlengelse av pc’n min, så hadde jeg vært strålende fornøyd.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ehmm - 24. mai, 2011 at 18:28
 7. Til Thomas igjen: Overså helt det du skrev først.. Lær deg å lese, jeg skrev da aldri at MS ikke kontrollerer Windows Mobile..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ehmm - 24. mai, 2011 at 18:31
 8. Og Google styrer ikkje sine produkt?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjetil Kringlebotten - 24. mai, 2011 at 21:24
 9. Microsofts terrorvelde gjere alt for å halde på makta.
  Eg har for lengst frigjort med frå alt som heiter MS og har aldri vore meir tilfreds med datamaskiner enn eg er no.
  Windowsbrukarar vert voldtekne med automatic updates, antivirus/virus, scrapware, antispyware, spyware, servicepacks, lisensar, lisensnøklar, frivillig og ufrivillig defragmentering, Windows Exploder, UAC, Bluescreens, etc etc
  Folk trur det skal vere slik og dei veit ikkje om noko betre.. Eg hadde nok heller brukt Mac enn Windows.., men der er mykje betre alternativ: Dei av dykk som ikkje er redde for å lære noko nytt: Bruk heller Linux eller BSD.
  nord

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nord - 24. mai, 2011 at 22:17

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00