Telenor med nytt superbredbånd

Lover raskere nett og abonnementstyper tilpasset fremtidens mobile nettbruk.

- Jeg merker det selv med mine egne barn som nå er 10 og 6: Selv de etterspør internett på hytta, sa Svein Henning Kirkeng, leder for privatmarkedet i Telenor, på et pressemøte.

Telenors Svein Henning Kirkeng lover superhastighet på mobilt bredebånd til de som kan betale

Telenors Svein Henning Kirkeng lover superhastighet på mobilt bredebånd til de som kan betale

På møtet lovte Telenor en total fornying av mobilnettet og nye, skreddersydde abonnementer som vil ta høyde for den nye nettbruken:

Både forventninger om å kunne være på nett til enhver tid og det at en familie nå gjerne har x antall forskjellige dataenheter med internettforbindelse.

Bytter ut basestasjoner

Telenor er i ferd med å bytte ut alle basestasjonene sine, som skal gi raskere nett med bedre kapasitet, en prosess som skal være sluttført i november.

Nye abonnementer skal gi topphastighet til de som kan betale for det fra 15.juni.

I oktober kommer dessuten nye fler-SIM løsninger som skal gjøre det gjøre det mulig å ha et abonnement for hele familien eller for et abonnement for alle de internettoppkoblede dataenhetene dine.

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men ulempene ser ut til å være overkommelige.

Betaler for data – og hastighet

Når den nye abonnementsstrukturen lanseres 15. juni skal man riktignok ikke bare betale for hvor mye data man bruker med mobilt bredbånd, men også for hastighet.

Men det dyreste av to nye mobile superbredebånd, koster 399 i måneden – det samme som jeg betalte da jeg fikk mitt første mobile bredbånd, som var alt annet enn supert, på nyåret 2006.

Topp-abonnementet, Mobilt super bredbånd L, gir deg hastigheter opp til 20 Mb/s, mens mobilt super bredbånd M gir deg hastigheter opp til 6 Mb/s og koster 299 i måneden.

De to abonnementene er beregnet for de som er opptatt av hastighet og bruker nettet mye. Utover det kommer fire forskjellige abonnementer for mobilt bredbånd fra kr 39 – 199 i måneden, basert på hvor mye du bruker det.

- Vi ønsker å tilby høy hastighet for de kundene som kan betale for det. Men det nye mobilnettet vil gi en kraftig forbedring i brukeropplevelsen for alle kunder, også i den nedre prispakka, sa Kirkeng.

Eksplosiv økning

Utfordringen her er om den eksplosive veksten i mobilbruk på sikt vil spise opp den økte kapasiteten i mobilnettet.

- Hvis nettvideo eksploderer, nettbrett i stor grad tar over for PC, og man i tillegg blir veldig mobile og vil se innhold der man til enhver tid befinner seg, så vil vi slite selv når neste generasjons mobilnett tas i bruk, sa Rolv-Erik Spilling, teknologidirektør i Telenor da jeg snakket med ham i forbindelse med en annen sak tidligere i år.

Da var han på krigsstien for å få innholdsprodusenter som Google og VG til å betale mer for å sende video i best mulig kvalitet over nettet.

Lignende forsøk på prisdifferensiering ser vi verden over, både på bedrifts- og forbrukersiden, samtidig som FN nylig uttalte at tilgang til internett er en menneskerettighet.

Men er tilgang til høyhastighetsnett en menneskerett?

Uansett, fra et forbrukerståsted ser de nye abonnementsløsningene til Telenor fornuftig ut, siden de er relativt fornuftig priset.

Men de godt og vel fem årene jeg har vært avhengig av mobilt bredbånd har vist at det ofte er stor forskjell mellom den hastigheten man blir lovet og den man faktisk får.

For å sitere fra en tidligere sak fra VG Helg (ikke på nett):

“Problemet, er at radioteknologi, som mobilt bredbånd er bygget på, «er noe ræl», i den forstand at kapasitet er avhengig av hvor mange som bruker den. Selv om neste generasjons mobilnett enkelt forklart gir plass til flere brukere per basestasjon, vil antall brukere avgjøre nettkvaliteten.”

For å være helt presis er det fire forhold som er avgjørende:

1) Antall samtidige brukere, 2) Avstanden din til basestasjonen, 3) Om du er innendørs eller utendørs, 4) Hvilket utstyr du bruker

Når det gjelder det siste punktet kommer det med de nye abonnementstypene også nye modem.

- Kundene skal slippe å forholde seg til om de er på 2G, 3G eller 4G nettet – det skal bare funke sømløst uavhengig hvilket nett du er på, sa Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Det høres strålende ut, men ankepunktet er at du selv må bytte ut modemet, og kanskje binde deg til et nytt abonnement, hvis du har et modem som er for gammelt til å utnytte forbedringene i nettet.

- Kunden må binde på nytt til nye abonnementer, vi bytter ikke ut gamle modem. Det er viktig at folk bytter ut disse.  Men det utstyret mange har hatt i et halvt år vil fungere bra, der du virkelig må bytte ut modemet er for de høyeste hastighetene, sa Amundsen.

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. Utrolig interessant artikkel med fantastisk formulering. Takk!!

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Henrik N. Thuesen - 19. juli, 2011 at 11:28

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00