Genial lydboktjeneste på nett

Ordflyt lar deg spille av gamle bokklassikere gratis på nett, og kjøpe nyere lydbøker til halv pris.

Ordflyt.no er perfekt for en grå regnværsdag og viser at den norske bokbransjen, tross alt, ikke er helt tapt bak en vogn i digitalalderen.

Ordflyt4

Vi snakker om Cappelen Damms storsatsning på digitale lydbøker som kanskje ikke er helt ny, den ble lansert i en testversjon i desember 2010, men nå lover forlaget at også muligheten til kjøp og nedlastning er like rundt hjørnet.

Ordflyt2

I løpet av sommeren og høsten vil det også komme Ordflyt-applikasjoner for iPhone og Android som lar deg lytte til lydboktjenesten på mobilen – og sømløst overføre nedlastede filer f. eks mellom PC og iPhone via iTunes.

I skrivende stund er Ordflyt som et hvilket som helst program du laster ned til datamaskinen din, eller en lydbokversjon av musikkstrømmingstjenesten Wimp om du vil – du må være på nett for å bruke tjenesten. Men Ordflyt er utviklet av Wimp-skaper Aspiro på oppdrag av Cappelen Damm, og de som allerede bruker Wimp vil finne mange likheter mellom Wimp og Ordflyt.

Det geniale med Ordflyt er at tjenesten er enkel og intuitiv.

For å begynne å bruke tjenesten – som gir deg 1000 timer med gratis lydboklytting – trenger du bare å laste ned programmet, laste ned Adobe Air (gratis) hvis du ikke allerede har programmet, logge deg på med mobiltelefonnummeret ditt – og koden du får tilsendt på sms.

Aberet med Ordflyt er kanskje utvalget.

Gratisbøkene er hovedsaklig gamle klassikere som er ”i det fri” – det vil si faller utenfor åndsverkslovens rettighetskrav fordi de er så gamle – og det kunne vært mange flere bøker tilgjengelig her.

Allikevel, dette er ganske lett å tilgi en testversjon som i skrivende stund er gratis å bruke og i tillegg byr på mye gratis kvalitetslytting.

Selv koste jeg med en gammel klassiker som Oscar Wildes ”Spøkelset fra Canterville”, det er mye bra lydbøker for barn og ungdom her, og jeg må innrømme at jeg har sansen for gamle klassikere som bøkene til Jonas Lie og Amalie Skram.

Ordflyt3

Når det gjelder nyere bøker har vi et fastpris-regime her i Norge som gjør det vanskelig å gi noe særlig rabatter på en del helt nye bøker, men på bøker som er et år gamle eller mer kutter Ordflyt bokprisen med ca. 50 prosent i forhold til CD-bøker.

Med andre ord vil en lydbok som koster 300 kroner i butikken ofte koste 150 kroner i Ordflyt.

Vel så viktig som pris:

Jeg ville ikke nøle med å anbefale Ordflyt til moren min som er lettere engstelig for alt som har med teknologi å gjøre. Det står i skarp kontrast til Bokskya som var så tungvint å bruke at jeg ikke en gang ville ha anbefalt den til min teknisk anlagte far.

I dagens globale informasjonssamfunn er hovedkonkurrentene, og målestokken, for alle slike nye boktjenester digitale markedsplasser som Apples App Store og Amazons Kindle.

Disse tjenestenes kjøp-med-et-klikk har gjort det å handle nye bøker eller apps så enkelt og effektivt at vi kanskje har blitt late.

Vi har i alle fall blitt særdeles godt vant, og en tjeneste som Bokskya – uansett hvor godt ment den er – har så mange ledd man skal gjennom at den bare fremstår som håpløst tungvint.

Så nådeløs er denne kjøp-med et klikk verden – og Ordflyt-utviklerne har heldigvis tatt dette innover seg.

Når det blir mulig å kjøpe og laste ned lydbøker her blir det med den samme kjøp-med-et-klikk funksjonaliteten, og du behøver bare å legge inn kredittkortdetaljene dine en gang.

- Istedenfor å lage noe helt eget følger vi brukermønstrene folk allerede er vant med etter samme prinsipp som strømmingstjenesten Spotify og Apples iTunes, sier Håkon Havik i Cappelen Damm.

Han forteller at de på sikt tenker seg at det skal være et fast bibliotek av klassikere, og et roterende utvalg av nye bøker hvor man innen et tidsbegrenset rom kan strømme lydbøkene gratis på nett.

Avtaler med NRK og Egmont gjør at man også finner kjente NRK-hørespill og mange av Egmonts barnebøker på Ordflyt.

Tjenestens eiere håper også å få inn svenske, danske og engelske bøker på sikt, og er ikke fremmed for tanken om internasjonal ekspansjon på linje med storebror Wimp som har ekspandert til Sverige, Danmark og Portugal.

Selv blir jeg ganske godt fornøyd når jeg får Ordflyt på mobiltelefonen min i tillegg til datamaskinen, og får muligheten til å spille bøker jeg har lastet ned og kjøpt i offline modus. Dessuten ønsker jeg meg selvsagt større bokutvalg, men denne tjenesten tegner til å bli både effektiv og nyttig.

Jeg er fremdeles særdeles takknemlig til Robe Inglis’ uovertrufne lydbok-innlesning av “Lord of the Rings” for å ha båret meg gjennom en særdeles krevende jobbsituasjon for godt og vel 15 år siden. Var det ikke for at jeg kunne koble av etter jobb med å leve meg inn i det lyduniverset vet jeg ikke helt om jeg hadde klart å stå oppreist gjennom det.

Så jeg ser frem til å kunne koble av med digitale lydbøker både via mobil og datamaskin. Koster de 150 kroner eller mindre betaler jeg til og med gjerne for privilegiet å kunne lytte til de offline.

Men jeg skal villig innrømme at tjenester som Amazons Kindle har gjort meg bortskjemt.

Jeg kjøper mer bøker enn noensinne fordi Kindle gjør det så enkelt og billig, aberet er at jeg bare kjøper engelske bøker fordi det er det som tilgjengelig via Kindle.

Ordflyt gjør kanskje at jeg begynner å kjøpe norske bøker igjen…

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

11 kommentarer

 1. Synes det er helt gull siden jeg aldri klarte å koble meg opp mot bokskya:) Gleder meg til å få bøker på norsk når jeg skal ut å reise:)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Amalie1967 - 12. juni, 2011 at 22:49
 2. Jeg har brukt ordflyt. Det jeg har å utsette er at lyden ofte stopper opp. Derfor låner jeg heller lydbøker fra biblioteket.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Egil - 13. juni, 2011 at 07:10
 3. Egil: OK? Det har jeg heldigvis til gode å oppleve, men jeg skjønner at det må ha vært fryktelig irriterende.

  Jeg må innrømme at jeg sjelden kommer meg til biblioteket nå til dags, men det er først og fremst pga jobb- og bo situasjon.

  Samtidig har jo den digitale utviklingen gjort mange av oss veldig godt vant, vant til å ha kunnskap og bøker umiddelbart tilgjengelig via nettet.

  Ting jeg en gang brukte uker og måneder på å researche, med Deichmans støvete arkiver som eneste praktiske kilde, er nå et klikk unna med wikipedia, eller folk i omgangskretsen min på nett (dvs Twitter, Facebook) peker meg umiddelbart mot kildene jeg ellers ville brukt mye tid på å grave opp

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 13. juni, 2011 at 09:12
 4. Fin artikkel, men en link til ordflyt.no hadde vel ikke skadet :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ståle - 13. juni, 2011 at 09:18
 5. Takk, jeg lenker selvsagt til ordflyt: første avsnitt etter ingressen. Mulig jeg bør se på å endre farge på lenket tekst, kan være lett å overse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 13. juni, 2011 at 09:23
 6. Hørtes meget interessant ut. Blir det DRM på det en kjøper ?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sindre - 13. juni, 2011 at 12:27
 7. Egil/Kristine: Det var en del uregelmessigheter med avspilleren i de tidligste versjonene av Ordflyt – men vi har ikke fått tilbakemelding om slike feil i den siste versjonen.

  Når det er sagt; Ordflyt er fortsatt under utvikling, og vi forventer å ha tjenesten helt ferdig først til høsten. Vi synes likevel det er bedre å la folk få prøve ut underveis enn å la dem vente. Dialog med brukerne har hittil vært til stor hjelp for å avdekke feil og forbedre tjenesten.

  Mvh Håkon, Ordflyt

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håkon, Ordflyt - 13. juni, 2011 at 12:28
 8. Sindre: Det blir kun såkalt vannmerkede MP3-filer. Vi tror dette er riktig balansepunkt mellom brukervennlighet og ivaretakelse av rettighetshaverne.

  Mvh Håkon, Ordflyt

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håkon, Ordflyt - 13. juni, 2011 at 12:32
 9. Å reise til biblioteket for å hente og for å levere så jeg gjerne ønsker å ha dem enten på skjermen eller på døren men, døren kan bare varene leveres.

  Klikk da enn ring.

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - 13. juni, 2011 at 16:05
 10. Dette var en kjempeide, så takk for tipset!
  MEN…jeg bor i Indonesia/Bali og har ikke Norskt mb.nr.
  Lastet ned adobeAIR, deretter ordflyt.
  Men får ikke registrert meg inn pga. utenlands mb.nr.
  Har dere et tips på hva jeg kan gjøre?
  Dette har jeg opplevd flere ganger ved nedlastning og det er mange Normenn som bor utenfor Norge, som sikkert ønsker denne net-tjeneste!
  Mvh Arne

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  arne - 13. juni, 2011 at 19:26
 11. Jeg gleder meg ordentlig til app, men med en pris på 150kr bruker jeg nok heller de få studentkronene til å utvide min fysiske boksamling.. men genial tjeneste, det er det definitivt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kasiopeiia - 30. juni, 2011 at 22:56

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00