Ti historiske Twitter-øyeblikk

Presteskapet i Iran og Manchester United-stjernen Ryan Giggs greide lenge å sensurere mediene. Men Twitter maktet ingen å stoppe.

I sine fem første år har Twitter gang på gang demonstrert at 140 tegn er nok til å endre maktforhold og sprenge grenser. Her kan du se hvordan VG Helgs fagjury rangerer Twitters største historiske øyeblikk – så langt.

Listen viser hvordan demokratiforkjempere verden nå kan få ut sitt budskap, på tross av sensurivrige diktaturer eller dårlige kommunikasjonsforbindelser.

Den viser også hvordan store verdensnyheter er blitt spredd lynraskt, før mediene fikk ferten av dem.

På kjøpet har verden fått et hav av banale og til tider ærekrenkende påstander.

Men slik er Twitter: Et speil av menneskene som bruker det. Og menneskenaturen er som kjent sammensatt.

Twitter gir politikere og kjendiser muligheten til å kommunisere direkte med velgere og fans, uten å gå veien om mediene.

Det er ikke alltid en ubetinget fordel.

Charlie Sheen, på tiendeplass på vår liste, er ett eksempel på det. Der mediene ville ha beskyttet den relativt maniske komikeren mot seg selv, gir han bare f… på sin egen Twitter-konto.

Her hjemme gikk lederen i Bergen Fpu, Christoffer Thomsen, også på en mine da han brukte Twitter til å ønske politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, død.

Den største fallgruven på Twitter er alt som skrives, har en nettadresse og dermed er sporbart.

Det du skriver her er offentlig, med mindre du har en lukket konto, noe de færreste har.

Twitter-brukerne har utviklet felles koder som gjør det enklere å følge et gitt tema.

En slik kode er emnekoder eller hastags – # – som brukes for å markere hva Twitter-meldingen omhandler.

Eksempelvis ble emnekoden #mumbai brukt av mange som postet øyenvitnerapporter fra terrorangrepet i Mumbai i 2008.


Disse tre har sittet i VG Helgs ekspertjury, som står bak rangeringen:

* Eirik Solheim, redaktør for NRKs teknologiblogg NRK Beta og strategisk rådgiver i NRK
* Adrian Monck, daglig leder og kommunikasjonssjef for World Economic Forum (WEF), britisk forfatter, tidligere professor i journalistikk og tidligere prisbelønt tv- og krigsreporter.
* Kristine Løwe, teknologikommentator for VG, blogger og journalist.

Se topp-ti listen på Storify her.

1) “Det ligger et fly i Hudson. Jeg er på fergen som skal plukke opp passasjerene. Vanvittig @jkrums

Mediene ble tatt på sengen av denne Twitter-meldingen fra Janis Krums fra Florida med bildet av U.S. Airways-flyet som mirakuløst nødlandet på Hudson River i januar 2009 – uten at menneskeliv gikk tapt. Rundt 15 minutter gikk fra @jkrums postet bildet til de første mediene rapporterte om nødlandingen

Jkrums

2) #iranelection (Emnekode på Twitter for medierevolusjonen i kjølvannet av det iranske presidentvalget 12. juni 2009).

Da den sittende presidenten Ahmadinejad annonserte en overveldende valgseier over utfordreren Mousavi, førte det til store voldelige protester og påstander om valgfusk.

Irans ledere forbød internasjonale journalister å dekke opprøret. Opprørerne svarte med å bruke Twitter. Twitter-brukere verden over farget Twitter-bildet sitt grønt til støtte for opprørne – som fikk massiv internasjonal støtte og oppmerksomhet. I en berømt karikatur av Dan Wasserman i Boston Globe ber en iransk leder en annen om å utvise alle korrespondentene. “Men de er alle korrespondenter,” svarer den andre.

3) “Vi har nettopp skapt historie. Alt dette skjedde fordi dere delte av tiden, talentene og lidenskapen deres. Alt dette skjedde på grunn av dere. Takk” @barackobama

Dette var den første Twitter-meldingen som gikk ut fra Barack Obamas Twitter-konto etter valgseieren i 2008. Det var et historisk øyeblikk, både for støtte-spillerne hans og andre, fordi Obama i valgkampen hadde vært en pioner med sin bruk av sosiale medier. Mange vestlige politikere har senere prøvd å kopiere strategien.

Obama

4) ” Å nei, nå er jeg fyren som liveblogget raidet mot Osama uten å vite det” @ReallyVirtual

Den pakistansk IT-konsulenten Sohaib Athar dekket aksjonen mot bin Laden løpende på Twitter natt til 2. mai, uvitende om hva han var vitne til.

Han meldte om uvanlig helikopter-aktivitet i Abbottabad, hvor Osama bin Laden ble funnet og drept av amerikanske styrker, omtrent syv timer før USAs president kunngjorde at de hadde drept verdens mest ettersøkte terrorist (som jeg har skrevet mer om her).

Athars løpende dekning fikk mediekommentatorer verden over til å spørre seg om dette kunne klassifiseres som journalistikk. Athar sørget i det minste for unike øyenvitnerapporter fra historiske øyeblikk.

ReallyVirtua

5) “Så jeg er fortalt av en pålitelig person at de har drept Osama bin Laden. Hot damn.” @KeithUrbahn

2. mai klokken 05:24 skrev Keith Urbahn, stabssjefen til den tidligere amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld, denne meldingen og ble med det kilden mange medier først fanget opp nyheten om bin Ladens død fra. Urbahn hadde ikke førstehånds-bekreftelse, men i løpet av minutter begynte Pentagon og Det Hvite Hus å si det samme.

Selv om @reallyvirtual var langt tidligere ute med å skrive om angrepet, var han ikke klar over hva han var vitne til og hadde
ikke nettverket Urbahn hadde. Allikevel var det uortodokst for å si det mildt at en nyhet som var så viktig for Obama-administrasjonen, dukket opp på Twitter før amerikanske myndigheter bekreftet den.

KUrbahn

6) “Arrested” @jamesbuck

I April 2008 twitret journalistikkstudenten James Karl Buck seg ut av egyptisk fengsel med denne meldingen. Buck dekket protester mot regjeringen i Malhalla, Egypt da han ble arrestert.

På vei til politistasjonen postet han denne Twitter-meldingen via mobiltelefonen sin. Den gjorde at hans kolleger i USA og venner blant egyptiske bloggere ble klar over situasjonen hans og skaffet hjelp. Bucks opphold i egyptisk fengsel ble knapt et døgn langt
ReplyRetweet

7) #Mumbai (Emnekoden på Twitter for terrorangrepet mot Indias største by 26. november 2008).

Dette var en av de første store nyhetsbegivenhetene som ble dekket ved hjelp av øyenvitnerapporter på Twitter før mediene plukket den opp. Islamistiske terrorister utførte mer enn ti koordinerte skyte- og bombeangrep i den indiske storbyen, som tidligere het Bombay og i dag er Indias finansielle hovedstad.

165 mistet livet i angrepet, som hovedsakelig var rettet mot turister og utlendinger, og minst 308 ble skadet. Twitter-brukere verden over fulgte dramaet i spenning og avsky via meldinger som denne: «Mumbai-terrorister spør hotellresepsjonen etter rommene til amerikanske statsborgere og holder dem som gisler i en etasje»

8 ) “RIP Mohammed Bouazizi, flammene i ditt hjerte har satt fyr på en nasjon og gjort regimet til aske”

Bildet av det forbrente liket til den 26-år gamle grønnsakshandleren Mohamed Bouazizi fra byen Sidi Bouzid – som satt fyr på seg selv i protest mot behandlingen han fikk av politiet – ble et symbol for opprøret i Tunis i januar.

Under emnekoden #Tunisie ble Twitter en viktig kanal for å vekke oppmerksomheten til internasjonal presse. En annen melding som gikk verden rundt, var «Hvil i fred, Mohamed Bouazizi, mannen som egenhendig kan ha brakte forandring til den arabiske verden».

RIP Mohamed Bouazizi, the fire in your heart sparked a nation and turned a regime into ashes #sidibouzid #Tunisia

Bouazizi

9) #Superinjuction (Emnekoden for Twitter-avsløringene av Ryan Giggs og andre britiske kjendiser som har gått rettens vei for å hindre mediene å skrive om deres seksuelle eskapader.)

Det skapte store overskrifter verden over da anonyme Twitter-kontoer navnga britiske kjendiser – deriblant Manchester United-spiller Ryan Giggs, som hadde innhentet såkalte superkjennelser – rettslige påbud som hindrer britisk presse å skrive om a) forholdet kjennelsen gjelder og b) at en slik kjennelse eksisterer.

Giggs advokater truet alle Twitter-brukere som navnga ham med søksmål.

23 mai i år brukte den britiske politikeren John Hemming sitt parlamentariske privilegium til å navngi Giggs, som hadde innhentet en slik kjennelse for å hindre at britisk presse skrev om hans angivelige affære med modellen Imogen Thomas.

– Jeg skal navngi alle kjendisene med superkjennelser, lovte Hemming, og sa: – Hvis folk skal gå til aksjon mot vanlige folk fordi de sladrer om dem på Twitter, så synes jeg de bør avsløres og det er derfor jeg avslørte Ryan Giggs.

saken fortsetter under bildet

Twitter-bruker avslørte Ryan Giggs' forsøk på å hindre at navnet hans ble offentliggjort i en utroskapsskandal. Foto: Glyn Kirk, Afp, Scanpix

Twitter-bruker avslørte Ryan Giggs' forsøk på å hindre at navnet hans ble offentliggjort i en utroskapsskandal. Foto: Glyn Kirk, Afp, Scanpix

10) “Oppdatering: Hytta i edrulighetens dal: Rachel har forlatt bygningen… Vi er triste… Over det. Søknader aksepteres herved” @charliesheen

Slik Twitter-annonserte Charlie Sheen det midlertidige bruddet med pornostjernen Bree Olsen, som egentlig heter Rachel Oberlin (og som også var barnevakt for barna hans) 5. mars i år.

Sheen debuterte på Twitter fem dager tidligere og fikk over en million følgere på under 26 timer, noe som er verdensrekord. Der selv de mest tabloide mediene kanskje ville beskyttet ham litt mot seg selv, er det ingen som kan stoppe Charlie Sheen når han er sitt eget mediehus

Først publisert i VG Helg 11. juni 2011

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

 1. http://www.youtube.com/watch?v=RFZrzg62Zj0

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kjakan - 13. juni, 2011 at 22:34
 2. Michael Jackson’s dødsfall?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jojo - 13. juni, 2011 at 22:45
 3. Jojo: Sant, Twitter eksploderte jo da det skjedde, men de analysene som er gjort av hvordan dødsfallet først ble kjent tilsier at det ikke var på Twitter nyheten ble kjent først.

  Men siden det ikke var de store mediene som først brakte nyheten, var det masse fokus på det i etterkant. Jeg skrev om det på norsk her: http://www.netthoder.no/2009/07/michael-jackson-dekningens-anatomi/ Men dette er vel den beste kronologien jeg har sett over hvordan dødsfallet ble kjent: http://www.seomoz.org/blog/a-bad-day-for-search-engines-how-news-of-michael-jacksons-death-traveled-across-the-web – en viktig sak for mediene, dvs masse debatt, siden de tradisjonelle mediene var sent ute med å fange det opp.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 13. juni, 2011 at 22:56
 4. Hva med han som tweetet at han var med i et flykrasj? :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - 13. juni, 2011 at 23:23
 5. Den saken kom ikke opp i nomineringen, men det er alltid vanskelig å foreta et slikt utvalg så det kan være mange gode kandidater som ikke når opp. Når du sier det: Det er en utrolig historie, og en type historie vi bare vil se mer av. Et annen twitring som ble diskutert var flykrasjet etter mirakel-landingen på Hudson River, flyet som krasjet på Schiphol hvor han som først rapporterte om det på Twitter raskt ble et yndet intervjuobjekt blant mediene – men den nådde ikke opp. Utvalget vi endte opp med er en blanding av situasjoner hvor Twitter tok mediene på senga, satte agendaen, brøt lydmuren eller mobiliserte folk til handling.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 13. juni, 2011 at 23:42
 6. for ikke å glemme jordskjelvet i Chile, hvor CNN gikk ut og spurte om twitteroppdateringer og live sendte dem – før de fikk TV signaler etablert…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  gstene - 14. juni, 2011 at 00:29
 7. [...] topp ti Twitter-øyeblikkene jeg publiserte mandag var alle utenlandske og stemt frem av en [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00