Hekta på nett

Klarer du la være å sjekke Facebook i ferien?

Analog ferie er den nye ferietrenden blant mange av de jeg kjenner som jobber med nett.

Digital avrusning

Der andre alltid forsikrer seg om at hotellet har brukbart internett før de bestiller, leter de etter steder lengst mulig vekk fra en nettforbindelse – og beskriver det som en form for digital avrusning.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .

For internett og sosiale medier legger for enkelte så stort beslag på tiden deres at det går på bekostning av andre ting i livet. Paradoksalt nok går for stort fokus på virtuelle venner ofte hardt utover forholdet til familie og venner i det virkelige livet.

Når du alltid er koblet på nett – og smartmobilen har gjort at stadig flere av oss er det til alle døgnets tider – er det lett for at du alltid bare delvis er tilstede i det som skjer i det virkelige livet.

Oppmerksomheten er altfor ofte splittet mellom det som skjer på nett og det som skjer rundt deg.

Måler Facebook-avhengighet

Mange har vent seg til utsagn som «Wow, interessant å høre det! Det vil jeg gjerne høre mer om, jeg må bare svare på en Facebook-melding først,» eller:  «Gjør det noe om jeg sjekker Facebook mens vi prater?»

Nå skal til og med forskere ved det psykologiske fakultetet i Bergen, som jeg snakket om på TV2 Nyhetskanalen i dag morges, utvikle en metode for å måle Facebook-avhengighet .

FacebookAddiction

Mot denne bakgrunnen er det kanskje ikke så rart at analog ferie fremstår som et attraktivt, men kanskje samtidig angstfylt, feriealternativ.

Da en venn av meg annonserte at han og kona kom til å koble seg fullstendig av nett for en analog ferie på bondelandet i Yorkshire var jeg redd jeg ikke ville få tak i ham.

Jeg trengte nemlig å få et svar fra ham på en av de første av disse analoge feriedagene. Men til min gledelige overraskelse svarte han ganske umiddelbart da jeg sendte ham en tekstmelding.

Smartmobilen hadde han tydeligvis ikke klart verken å slå av eller å legge hjemme.

Leverte fra seg mobilen ved ankomst

The Guardians digitale stjernereporter Jemima Kiss gikk til mer drastiske steg da hun og mannen tok en analog ferie tidligere i år. De fant en bondeferie hvor de rett og slett leverte fra seg mobilene sine ved ankomst.

Hun skrev om hvorfor behovet for en slik ferie oppstod i Guardians søndagsavis, The Observer:

«Da jeg tok et avbrekk fra mitt påkoblede liv, kunne jeg føle hvordan besettelsen, den delte oppmerksomheten og multitaskingen har gjennomsyret min måte å leve på. ”Early adopters”, de tunge teknologibrukerne som kaster seg over enhver ny dataenhet eller tjeneste, innrømmer ofte en ukontrollerbar impuls til å sjekke e-post, Twitter eller Facebook…

«Vi er ikke noe bedre enn de som er hekta på spillemaskiner,» skriver hun.

Det poenget er viktig, for Facebook eller nettavhengighet er helt lik alle andre former for avhengighet, også til rus og kjemiske substanser.

Den analoge ferien Kiss skrev om i april ga mersmak. Denne meldingen postet hun koblet seg av en hel måned i mai.

Den analoge ferien Kiss skrev om i april ga mersmak. Denne meldingen postet hun da hun koblet seg av en hel måned i mai.

Som jeg skrev tidligere i år kan Anonyme Alkoholikere (AAs) ti tegn på at du er avhengig av alkohol like godt brukes om Facebook, blogger eller Twitter (Sjekk om disse ti tegnene på Facebook-avhengighet stemmer på deg her)

Det ville ikke overrasket meg om AAs 12-trinns program fungerer også for å venne folk av Facebook, men mange klarer seg heldigvis med mindre drastiske tiltak.

Introduserer nettfrie dager

Kiss skriver at familien hennes prøver å bryte med den digitale avhengigheten med å introdusere internettfrie dager og mobilfrie soner i heimen. En venn av meg har også følgende nyttige råd (som jeg selvsagt fant på Facebook-veggen hans):

«Snakk med familien din om det, og lag en timeplan med når det er ok å være på nett som fungere for alle… For meg fungerte aldri slike timeplaner, men det å bevisst bestemme meg for å bruke tiden min på andre viktige ting har betydd mye.»

For meg er kvalitetstid med venner, å lese gode bøker og trening gode måter å skape nettfrie rom i hverdagen, for andre er det kanskje andre ting som fungerer.

Om jeg skal være ærlig har jeg nok hatt en periode med bloggeavhengighet for en del år tilbake. Det var en periode hvor jeg nesten konstant sjekket e-post for nye bloggkommentarer og nyhetsleseren min for nye ting å blogge om.

Men jeg føler meg ikke spesielt avhengig av Facebook, selv om jeg gleder meg til å slappe av med Facebook i solveggen nå om litt.

Hva med deg? Bruker du for mye tid på nettet? Hva fungerer i så tilfelle best for deg for å klare å koble deg av?

Følg meg på Twitter: @twournalist

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

16 kommentarer

 1. Hahaha denne var litt finurlig bra formulert ja men vi får vel alvorlig talt håpe at folk klarer å balansere livet sitt i harmoni med både det digitale og det analoge i rett modus. Tross alt så er helsevesenet igrunn belastet nok som det er med fysiske sykdommer på stor fremmarsj, og dersom det skulle måtte mobiliseres en armada av psykologer og antidepressivapilletrillere for å redde den voksende digitaloholikermengden av mennesker så tror jeg jaggu det ville fått det nåværende helsebudsjettet til å se ut som en lunsjpause i parken :lol: Men hvem vet…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Catalyzator - 26. juni, 2011 at 17:47
 2. Men i hvor stor grad får folk statlig støtte for å bli kvitt avhengigheten sin? Det vet jeg for lite om.

  Folk kan jo bli avhengig av så mangt – fra rus til porno. Noe sier meg at Facebook-avhengighet vil stille ganske langt ned på prioriteringslista, det kan være vanskelig nok å få psykologihjelp gjennom helsevesenet for suicidale. Så jeg tror nok at man blir pent nødt til å betale for evnt psykologihjelp selv.

  Men dette er kanskje bare en fase i de sosiale medienes spede barndom, vi snakker jo knapt nok om de som er sykelig avhengig av TV lenger -selv om det selvsagt ikke nødvendigvis betyr at det ikke er et problem.

  Allikevel, hvis du hører på intervjuer med kjente medievitere fra 70-tallet var de veldig opptatt av TV-avhengighet og TVens destruktive konsekvenser for forholdet til familie og venner. Så kanskje a) vi lærer oss å håndtere balansen mellom det digitale og det analoge bedre etter som mediet eldes (og alle vokser opp med det), eller b) fokuset på avhengighet vil avta ettersom sosiale medier modnes.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 26. juni, 2011 at 20:58
 3. Jeg klarer IKKE å unngå facebook 1 dag engang, men jeg er aldri på noe lenge, kanskje en time om dagen, og litt lengre om kveldene og nattan. me jeg skal snart til Tyrkia og da tror jeg det ikke blir så mye facobook på meg, kanskje jeg klarer å finne en internett cafe eller om det er iternett på hotellet.. :D

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alexander Hagen - 26. juni, 2011 at 21:44
 4. Ikke noe problem, skal faktisk bli ganske deilig uten nett. Dit jeg skal er det hverken strøm eller mobildekning. En fullstendig analog ferie med fisking, vandring og papirbøker :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Terje - 26. juni, 2011 at 22:46
 5. Er der internett sjekker jeg Facebook.

  Er der ikke internett tenker jeg ikke noe over det.

  - Men det gjelder bare ferien, resten av året er det rimelig håpløst å bli uten internett en dag eller to; været i morgen? dollarkursen? når går det tv-programmet? hva var egentlig i den oppskriften? (den siste der var spesielt irriterende for noen dager siden).

  Man er så vant til å være på nett hele tiden at man glemmer alle småtingene man bruker det til, uten å sitte fremfor PC’en i timesvis. Heldigvis trenger man ikke så mange av disse småtingene når man er på ferie – da skal man koble av. På flere måter enn en :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  apples - 26. juni, 2011 at 23:16
 6. Er i tidlig i tjueårene og har aldri sett behovet for sosiale medier, mobilen gjør det vanskelig nok som det er å få være i fred.
  Facebook er MSN for voksne, og alle er konstant på for å sjekke hva de muligens kan gå glipp av.
  Nei, hvis noen vil ha tak i meg så har jeg email og mobil. Sosiale nettverk er for å tilfredstille kunstige behov. Hvis folk hadde brukt 90% av tiden de bruker til Fb på en interesse eller en utfordring (språk, instrumenter osv.) da kunne folk ha hatt personlig utvikling uten sidestykke.
  F*ck face og f*ck mentaliteten om mindre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stian - 27. juni, 2011 at 01:30
 7. Jeg kan si meg ganske enig i dette innlegget. Som student er det praktisk talt mer enn halvparten av elevene i klassen som surfer på nettet, blant annet på facebook, twitter, artige.no og aviser. Det skaper jo både ukonsentrasjon og mangel på struktur innenfor skolegangen. Tenkte faktisk jeg skulle prøve dette med nettfri måned i hele juli, bare for å se om jeg selv faktisk klarer å holde meg borte fra facebook på fritiden.

  Sidenote: Er det ikke litt ironisk at dette innlegget oppfordrer til å kutte ut internett, og avsluttes med; Følg meg på Twitter…? Synes det var litt festlig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ørjan Madsen - 27. juni, 2011 at 02:50
 8. Hva er det å sjekke på Facebook?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zira - 27. juni, 2011 at 05:01
 9. Facebook greier jeg meg helt fint uten, det har utviklet seg til en syforening for kjerringer allikevel. Twitter har jeg aldri skjønt. Greit nok for de som har en leserskare (journalister etc), men for vanlige folk helt uinterresant.
  Det jeg vil savne er de online spilla jeg for tida er hekta på, samt å få nyhetene når de skjer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vacilando - 27. juni, 2011 at 07:15
 10. Jeg gikk gjennom en selvransakelse rett etter jul 2010. Da satte jeg med ned og tenkte hva jeg egentlig brukte FB til. Jeg var en såkalt aktiv bruker. Men jeg kom frem til at jeg jeg brukte masse tid på ingenting. Det stjal en masse tid for meg. Det førte til at jeg slettet FB og det var deilig å slippe å sjekke FB hele tiden. Nå har jeg det mye bedre. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harald Å - 27. juni, 2011 at 09:06
 11. Analog ferie var et nytt uttrykk for meg :-)

  Jeg er ikke avhengig av å sjekke Facebook hver dag og kan nok fint droppe den noen dager når jeg er på ferie. Men jeg kan forøvrig ikke huske siste gang jeg ikke var online en dag!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nettgründer - 27. juni, 2011 at 09:31
 12. Jeg skal garantere at jeg ikke skal røre den siden i hele ferien. Gleder meg til Telenor nettet bryter sammen for alvor, helst for noen uker.. Kanskje folk begynner og gjøre fornuftige ting i stedet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Solfaktor20 - 27. juni, 2011 at 09:55
 13. Vi kan ikke komme oss inn i fremtiden før vi tenker på internet som Real Life Too. Er menneskene på andre siden noe mindre levende bare fordi de sitter bak en data?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lisu - 27. juni, 2011 at 10:57
 14. Ørjan: Jeg håper ikke jeg oppfordrer til å kutte ut nett over en bred fjøl, det var i så fall ikke min intensjon.

  Jeg lever og ånder for nettets mange muligheter, men det er alltid nyttig å reflektere over prioriteringene man gjør her i livet.

  Hvis nettbruken din går utover andre viktige ting i livet, som familie og sosiale relasjoner i RL, er det kanskje på tide å gjøre noen endringer.

  For en liten prosent, i 2009 snakket man om 1 prosent, av nettbrukerne har sosiale medier også blitt en form for dop – en sykelig virkelighetsflukt med samme symptomer som rusavhengighet.

  Og så er det mange grensetilfeller hvor de fleste er i stand til å korrigere kursen selv om de innser at dette bærer galt av sted. Men det er en nyttig test å legge inn nettfrie rom eller tidsperioder innimellom.

  Selv hadde jeg nok ikke klart å holde meg unna nett en hel måned av gangen, men det fordi nett er jobben min. Jeg kan godt ta noen nettfrie dager eller en uke, men etter en måned ville jeg nok følt meg håpløst på etterkant.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 27. juni, 2011 at 11:43
 15. [...] bety at man dropper sosiale nettmedier. Noen velger for eksempel det Kristine Løwe kaller “digital avrusning“. Jeg er like aktiv på Twitter som før, og har for første gang begynt å bry meg om hva [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. [...] du la være å sjekke Facebook i ferien?” spør Kristine Løwe i sin VG-bloggpost “Hekta på nett”, der hun forteller om den nye trenden med å reise på analog ferie: “Der andre alltid [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00