Jobs ettermæle: Våg å tro på deg selv

Steve Jobs var forretningsgeniet som våget å stole på at veien til suksess gikk gjennom et tempel i India.

«Ha mot til å følge hjertet og intuisjonen din. På en eller annen måte vet de allerede hva du virkelig har lyst til å bli. Alt annet er sekundært,» rådet Steve Jobs en gruppe nye studenter ved det prestisjefylte Stanford universitetet i 2005.

Saken fortsetter under bildet

Foto: AP Photo/Jonathan Short

Foto: AP Photo/Jonathan Short

Selv droppet han ut av college etter seks måneder og gikk aldri på noe universitet.

Men i den talen, som har gått som en farsott på nettsteder som Twitter og Facebook i timene etter hans død, skisserte Apple-grunnleggeren deler av livsfilosofien som satte ham i stand til revolusjonere vår digitale virkelighet slik han gjorde:

Mot til å satse

Under Jobs var Apple en drivende kraft i noen av de største omveltningene  dataindustrien, musikkindustrien, medieindustrien og mobilindustrien har sett. Omveltninger som endret vårt forhold til hvordan alle disse industriene passer inn i livene våre. Les mer om de konkrete endringene her, og livet hans her.

Men nøkkelen til hans suksess ligger i livsfilosofien hans.

I talen snakker Jobs blant annet om hvordan det er umulig å koble sammen de forskjellige bitene av livet hvis du ser fremover, du kan bare gjøre det når du ser bakover på det som har vært. Så du må stole på at livsvalgene dine kommer vil utgjøre et meningsfylt hele på et eller annet tidspunkt i fremtiden.

- Det vil gi deg motet du trenger, sa Jobs, og beskrev hvordan det ga ham motet til å ta utradisjonelle livsvalg som var viktige for å forme hvordan han så verden.

- Bill Gates burde dratt på Ashram

Som å avbryte college, utforske fag han var interessert i på fritiden og dra til India for å utforske sin åndelighet – blant annet på Ashram, som gjerne beskrives som et verksted for åndelig vekst.

«Mange folk i vår bransje har ikke hatt varierte nok erfaringer… Så de har ikke nok forskjellige erfaringer å koble sammen og ender opp med veldig lineære løsninger,» sa Jobs en gang, og la til at Bill Gates ville vært en  «en bredere fyr hvis han hadde tatt LSD en gang, eller dratt på Ashram da han var yngre».

Jobs mente det var hans varierte erfaringer i ungdomstiden som ga han evnen til å betrakte datamaskiner fra utsiden som en bruker, ikke bare fra innsiden som en ingeniør, skriver The Economist.

Det er også det brukerperspektivet som gjorde at Jobs skilte seg fra de fleste andre ledere i teknologibransjen.

Appellerte til følelser

Der andre teknologisjefer fokuserte mest på  tall og tekniske detaljer under produktlanseringer , snakket Jobs overbevisende om følelser og hvordan produktene Apple lanserte kom til å passe inn, og gjerne endre, livene våre.

Jobs’ markedsføring og presentasjon av Apple-produkter har inspirert en egen skoleretning innen merkevarebygging hvor det å skape en drøm som vekker følelser står sentralt:

Eksempelvis er en iPhone ikke bare en mobiltelefon, heller ikke bare en smartmobil i følge denne tankegangen: iPhonen representerer drømmen om å gjøre alt på farta og være skikkelig kul mens du gjør det.

Klassisk Apple-markedføring vil f. eks ha som mål å fortelle oss at vi virkelig er frie når vi bruker en iPhone, eller at å bruke et annet av deres produkter oppfyller tilsvarende drømmer.

Gjorde Jobs unik

Da det ble kjent at Jobs gikk av som Apple-sjef, og overlot roret til Tim Cook, i slutten av august, påpekte den britiske skuespilleren Stephen Fry at nettopp dette er noe av det som gjorde Jobs unik:

Han forstod alltid at som mennesker er vårt første forhold til noe alltid et følelsesmessig et.

- Dataenheten du holder i hendene er ikke bare summen av alle funksjonene den har, men også noe som bør få deg til å smile, noe du bør kjæle med, elske – i det hele tatt ha et følelsesmessig forhold til. Og hvis folk synes den tanken er pretensiøs, så har Apples suksess vist at de tar feil, sa han i dette radiointervjuet med BBC.

«Steve Jobs kombinerte en iboende forståelse av teknologi med en nesten overnaturlig teft for hvordan forbrukere kom til å respondere på,» skriver teknologiskribenten Steven Levy, som har skrevet flere bøker om Apple, i sin Jobs-nekrolog.

- Teknologi er ikke et forbrukerprodukt

Men i det forbruker-fokuset lå også kimen til konflikten som gjorde at Jobs i 1986 ble presset ut av selskapet han hadde vært med å grunnlegge og bygge opp.

I sin biografi, utgitt i 1987, skriver John Sculley, den tidligere PepsiCo-direktøren som ledet Apple på det tidspunktet følgende om Jobs:

«Apple var ment å bli et vellykket selskap for forbrukerprodukter… Det var en sinnsyk plan… Høyteknologi kunne ikke designes og selges som et forbrukerprodukt… Forbrukere var slett ikke villige til å installere datamaskiner i hjemmet sitt på samme måte som de installerer telefoner eller vaskemaskiner.»

Som Financial Times skrev i 2010: Så feil kan man ta.

- Datamaskiner er som bygninger

Under Steve Jobs, som kom tilbake til Apple i 1997, har Apple laget digitale produkter som iPod, iTunes, iPhone og iPad som har blitt helt sentrale i mange folks hverdag.

Fry mener Jobs forstod at datamaskiner er som bygninger:

Du besøker og bruker de hver dag. Du logger på og  lever livet ditt i operativsystemet til maskinene.  Som med bygninger vil vi at de skal være vakre og stilige, så vel som funksjonelle.

Vil ha full kontroll

Men, for å trekke den bygningsmetaforen litt videre:

For mange av oss ble det etter hvert et ankepunkt at Apple mer og mer insisterte på å levere alt fra strøm til vann og møbler til bygningene selv – og til og med krevde betalt for aviser og magasiner vi lastet ned mens vi oppholdt oss der.

Selv opplever jeg måten Apple i dag bruker sin dominans i maskinvaremarkedet til også å dominere program- og innholdsmarkedet, til å låse brukerne inn i et eget Apple-univers, som problematisk.

Men ingen skal ta fra Jobs at han faktisk har lykkes over all forventning med sitt prosjekt, og at livsfilosofien hans har båret frukter flere av hans konkurrenter bare kan drømme om.

Mot en gråere teknologibransje?

Så gjenstår det å se om nye generasjoner ledere vil ha mot til å følge samme filosofi, eller om fremtidens ledere fortsatt vil foretrekke den trygge, smale karriereveien.

Apple vil fortsatt være Apple.

Men allerede på tirsdagens Apple-lansering i regi av Jobs etterfølger Tim Cook, så vi de første tegene på hvor mye gråere en slik verden kan bli.

Tim Cook styrte showet på tirsdagens Apple-lansering. Foto: AP/Mark Lennihan

Tim Cook styrte showet på tirsdagens Apple-lansering. Foto: AP/Mark Lennihan

Eller som IT-mannen Stian Husemoen skrev på Twitter den kvelden:

«Apple med Steve: “Dette vil endre livet ditt å få deg til å se kul ut”. Apple uten Steve: “Bedre CPU, mer RAM, 1080p kamera”».

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

15 kommentarer

 1. Bill Gates burde dratt på Ashram.

  Vel, ånden som drar en.

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - 6. oktober, 2011 at 19:44
 2. Synes ikke Tim Cooks opptreden som “grå” er så merkelig sett i lys av at han visste hva som foregikk i kulissene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øystein - 6. oktober, 2011 at 20:18
 3. Øystein: Sant. Men Cook har rykte på seg for å være en tallknuser av en mer tradisjonell skole enn Jobs så det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg fremover.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 6. oktober, 2011 at 20:28
 4. Allerede på slutten av 80 tallet leste jeg “From Pepsi to Apple” av John Scully. På det tidspunktet hadde jeg kjøpt 2 Macér og visste at John tok feil, jeg var jo en evangelist og løp rundt med “The Mac Bible” under armen og briljerte med kunskap om hvordan å forandre musepilen til hund og andre spennende iconer. Jeg var Guru i eget rike. Når Jobs dukket opp på scenen i Mosconi Center SF, i 95 sammen med Bill Gates skjønte jeg at verden var robbet. Og så feil tok jeg, og det er jeg glad for… For nå vet jeg hva det dreier seg om…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune Skalstad - 6. oktober, 2011 at 20:34
 5. Rune: Fin anekdote. Men jeg tok ikke slutten. Hvorfor tenkte du at verden var robbet, siden at du tok feil og hva er det det dreier seg om?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 6. oktober, 2011 at 20:46
 6. Steve var best elsker ham

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  DIG-IT-AL - 6. oktober, 2011 at 20:52
 7. …og påpekte at Bill Gates ville vært en «en bredere fyr hvis han hadde dratt på Ashram da han var yngre».
  Du har nok utelatt deler av det Jobs sa. Han sa at Gates ville vært «en bredere fyr hvis han hadde tatt syre (LSD) eller dratt til Ashram». For øvrig har Jobs uttalt at hans erfaringer med psykedelika, spesielt LSD, var en av de to eller tre viktigste tingene han har opplevd i livet sitt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars Jabos - 6. oktober, 2011 at 21:27
 8. Lars: Sant. Jeg burde ha gjort det klart at jeg har kuttet ned det sitatet, har endret så det skal gå klarere frem. Lenker også til Economist som har hele sitatet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 6. oktober, 2011 at 21:51
 9. Ei synes at det er synd hvilken retning teknologien går. Vi blir mer og mer satt i en boble der vi lever av det samme og blir servert det samme om og om igjen. Ei håper at i fremtiden, teknologien ikke vil lukke seg. Jeg håper at det bare blir mer åpent. Det er noe av det apple har klart. Men de må ikke begynne å lage sin egen boble. De må bare fortsette å bli mer friere, mer åpen til forskjellige muligheter. Det er retningen ei håper apple tar. Med den nye lederen Tim Cook, ting ser ut som det går en dårlig vei… Det eneste håpet nå, er viss det viser seg at han er en leder ganske lik Jobs…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Brage Øien - 6. oktober, 2011 at 22:03
 10. Kristine: Hvorfor vil du ikke poste sitatet i sin helhet? Dette var jo, som jobs selv har uttalt, en av de viktigste erfaringene i livet hans.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars Jabos - 6. oktober, 2011 at 22:50
 11. Steve Jobs var en fantastisk selger… han solgte dritt til millioner av mennesker. Og de stod i kø for å kjøpe dritten hans :)

  RIP Steve Jobs, or may I let one RIP on your grave?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kim Larsen - 6. oktober, 2011 at 23:13
 12. Kristine: Den enorme forskjellen på Mac for fritenkere og PC/windows for jobb og skole var personifisert via Steve og Bill. Jeg var til stede på Mosconi Center da begge sto på scenen sammen og budskapet var sammarbeid og felles mål…, og alle i salen tenkete at “Steve had sold out” og vi var robbet for en eventyrlig fortsettelse. Som sagt; vi tok feil :o ) Når Apple tok han tilbake gjennom Next ble det som en sluttet sirkel. Nå skulle alle andre også få se hva vi hele tiden trodde vi visste.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune Skalstad - 7. oktober, 2011 at 01:39
 13. Makan til piss.

  Det eneste han fyren her har bidratt med, her i verden var å leie inn et par designere som sørget for at datamaskiner ble litt mindre dritt-stygge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ILD - 7. oktober, 2011 at 05:18
 14. Lars: Det har du jo rett i, fikset.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 7. oktober, 2011 at 08:20
 15. Some speeches are better than others.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Eivind Hovden - 7. oktober, 2011 at 09:02

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00