Siri viser vei for smarte maskiner

Kunstig intelligens kan bli den neste store digitale revolusjonen.

Den nye, snakkende iPhonen, iPhone 4S, gir oss et glimt av en verden hvor teknologi tidligere beskrevet i science fiction-bøker har blitt virkelighet.

IPhone-assistenten Siri, som skal fungere som er personlig assistent du kan gi talebeskjeder den deretter utfører, vil riktignok ikke være tilgjengelig på norsk i første om gang.

Enn så lenge kommer den med engelsk, fransk eller tysk, noe som kanskje begrenser nytteverdien for norske brukere her og nå men allikevel peker mot en spennende fremtid.

Saken fortsetter under bildene

Siri: Den snakkende iPhone assistenten. Her fra Apple-lanseringen 4. oktober 2011. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

Siri: Den snakkende iPhone assistenten. Her fra Apple-lanseringen 4. oktober 2011. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

Siri skal være som en personlig assistent som kan bestille en taxi for deg om en time, finne og bestille en fransk restaurant for deg og vennene dine neste uke – eller planlegge en hel kveld på byen for deg.

Tale-teknologien er nyskapende, men funksjonene Siri bringer sammen er ikke nødvendigvis nye.

For det første har det tatt åtte år å utvikle Siri, som startet livet sitt som en stemmegjenkjenningsapp for iPhone, til det den er nå.

For det andre brukes andre varianter av denne typen kunstig intelligens, som kalles maskinlæring, i en lang rekke andre nettjenester av selskaper som Google, Facebook og Amazon.

Men Siri demonstrere for alvor revolusjonen som ligger i teknologien.

Tjenesten kobler data fra flere nettjenester sammen og lar deg spørre om resultater fra nettjenestene som er koblet opp til den.

Dessuten blir den bedre kjent med deg jo mer du bruker den, noe som skal gjøre den bedre i stand til å tolke dine ønsker over tid.

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / SCANPIX

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / SCANPIX

På sikt vil vi komme dit at vi som forbrukere vil foretrekke å bruke en virtuell assistent som Siri til å løse hverdagslige oppgaver fremfor en annen person, mener Norman Winarsky, en av medskaperne av tjenesten.

- Det er kjappere, enklere, mer effektivt og mer tidsbesparende enn å snakke til en person…  Jeg tror folk vil like det mer enn de vil mislike å snakke med en datamaskin, sier han til teknologinettstedet Mashable.

Var det noen som nevnte science fiction?

«Med maskinlæring starter du med en masse data og programmerer datamaskinen til å se etter signifikante sammenhenger. Deretter får du datamaskinen til å bruke de sammenhengene til å forutse resultater – essensielt til å løse problemer.

«Så det aller viktigste: Du lar datamaskinen gjøre feil og gir feedback som korrigerer feilene. Ettersom datamaskinen får mer og mer data å sammenligne blir den smartere og smartere. Det er slik IBMs datamaskin Watson ble smart nok til å spille Jeopardy,» skriver medie- og teknologiveteranen Steve Yelvington.

Han påpeker at de store vinnerne i våpenkappløpet for tjenester som utnytter kunstig intelligens smartest ikke nødvendigvis vil være de smarteste dataingeniørene.

Derimot vil det være de som har mest data om brukerne sine og flest brukere som de datadrevne løsningene kan lære av brukermønsteret til.

Ifølge Winarsky er det derfor Siri trengte å bli kjøpt av Apple, som har utviklet tjenesten videre etter oppkjøpet i mars 2010.

- Apple har gjort Siri mye mer intelligent. Nye Siri har tilgang til eierens personlige informasjon som kontaktbok og kalender på telefonen. Det skaper en mye mer intim opplevelse, sier han til Mashable.

Apple gir ikke gir tredjeparts applikasjoner så dyp tilgang til brukerens personlige data, men siden Siri nå har den tilgangen kan du spørre spørsmål, arrangere møter og finne musikk med den.

Men Google, Facebook og Amazon sitter alle på minst like store mengder data om brukerne sine som Apple: Data de kan bruke som grunnlag til å lage nye løsninger som tolker våre ønsker og preferanser.

Google har kommet langt på vei, og det har ikke skortet på ambisjonene.

I 2005 spurte teknologiskribenten Steven Levy Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin om hvordan de så fremtiden til Google-søk.

«Helt fundamentalt ser jeg på Google som en måte å forbedre hjernen din med kunnskap om verden. Akkurat nå går du til en datamaskin og skriver inn en frase, men du kan tenke deg at dette vil bli enklere i fremtiden. At du bare snakker inn i en dataenhet, eller du kan ha en datamaskin som følger med på det som skjer rundt deg og foreslår nyttig informasjon,» svarte Brin

Page på sin side sa at på sikt vil du bare ha en databrikke i hodet som gir deg svaret når du tenker på et spørsmål (samtalen er gjengitt i Steven Levys siste bok om Google som jeg har omtalt her)

Google-grunnleggere Larry Page og Sergey Brin. Foto: Google

Google-grunnleggere Larry Page og Sergey Brin. Foto: Google

Men søkemotorgigantens eksisterende stemmekontrollerte tjeneste, Google Voice Search,  er vesensforskjellig fra Siri.

- Siri er mer personlig. Googles tjeneste handler mer om å finne nettsider. Siri er ikke en Google-konkurrent eller en søkemotor – det er mer av en «få-ting-gjort-motor» hvis vi skal bruke motor-metaforen, forklarer en av Siri-skaperne i dette video-intervjuet.

Men hvis vi ser bort fra tale-elementet bruker flere store nettjenester maskinlæring for å lære mer om oss.

Facebooks personaliserte «News Feed» strøm er drevet av kunstig intelligens prosesser som ikke bare ser på din sosiale graf, men også hvem og hvilke temaer du samhandler med.  Amazons nye Silk-nettleser vil bruke alt du foretar deg på nett til å forutse hva du er på utkikk etter.

Det reiser ikke ubetydelige personvernsutfordringer, for hva om noen av disse dataene, spesielt sensitive data som f. eks innlogging til nettbanken, kommer på avveie?

Teknologinettstedet Gigaom har en god artikkel om de utfordringene her.

Men utviklingen tar oss unektelig flere skritt nærmere  en virkelighet som tidligere var forbeholdt science fiction-litteraturen, en virkelighet med «smarte maskiner» som vet stadig mer om oss.

Så er spørsmålet om det leder oss mot en dystopisk verden hvor maskinene overvåker hvert steg du tar, eller om det snarer mot et utopisk samfunn hvor maskinene løser alle våre problemer.

Hva tror du?

Macrumors har en video av det som ser ut til å være en test av Siri, men siden iPhone 4S ikke lanseres offisielt før 14. oktober er det uklart hvor testeren evnt har fått tak i en telefon.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

17 kommentarer

 1. Når man ser hvor bra “auto correct” fungerer på iPhone. Gleder jeg meg til folk begynner å la telefonen planlegge kvelden sin!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ku - 11. oktober, 2011 at 14:41
 2. hvis du vil se “siri” i action.. så trenger du bare en android og speaktoit..
  chatterbots har vært siden.. 50-60 tallet og jeg forstår ikke hysteriet med siri.. noen som kan forklare meg?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Androider - 11. oktober, 2011 at 15:38
 3. Jeff Hawkins (”On intelligence”) anslo at vi ville ha intelligente maskiner etter rundt ti år i 2k4. Prediction modellen han har foreslått er anderledes enn AI og diverse annet, vet ikke om Siri er inspirert av dette eller..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andy - 11. oktober, 2011 at 15:55
 4. Uvitenhet

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kai - 11. oktober, 2011 at 17:12
 5. “Siri” er ingen app – det er en global funksjon i iOS5.

  Med den enorme oppmerksomheten “Siri” har fått, blir det interessant å se tilbakemeldinger fra brukere etterhvert. Fallhøyden er rimelig stor.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Are Karlsen - 11. oktober, 2011 at 17:49
 6. Siri har fått mye oppmerksomhet ja. Spesielt siden det foreløpig er Beta. Det kan jo også nevnes at selv om detaljfunksjonaliteten kan variere noe, finnes det allerede flere løsninger som gjør det Siri gjør. Vlingo og Dragon Go er to.
  Men at Apple er flink å markedsføre (noe som konkurrentene allerede har), det skal de ha. Også fint at Apple hiver seg med i denne konkurransen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KjellMagne - 11. oktober, 2011 at 18:04
 7. Misliker hvordan Siri nærmest overalt (denne bloggen er et unntak) presenteres som en totalt ny oppfinnelse fra Apple, og ikke noe som for det meste finnes fra før.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Neru - 11. oktober, 2011 at 18:48
 8. Are: Takk! Har rettet opp det nå. Jeg er jo veldig klar over at Siri er en funksjon og ikke en app, jeg satt og dekket Apple-lanseringen 4. oktober, men jeg har vært vant til å tenke på Siri som en app før det – det var en forskrivelse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 11. oktober, 2011 at 18:56
 9. Tenkt situasjon:

  Jeg går forbi noen på gata og roper: Send SMS til 2045 med kodeord PAY! 1 sekund etterpå roper jeg Ja for å bekrefte sending. Fra før har jeg fikset det slik at det koster 10 000 kroner å sende en SMS til akkurat dette nummeret…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erling - 11. oktober, 2011 at 19:05
 10. Altså, jeg begynner nesten å bli lei av å linke til denne videoen når folk påstår at “Siri” er en grensesprengende ny teknologi fra Apple: http://www.youtube.com/watch?v=gGbYVvU0Z5s&feature=relmfu

  Jeg vet ikke om Google har oppgradert dette noe i etterkant, ettersom jeg ikke har prøvd det selv. Men jeg vet nå ellers ikke hva som er forskjellen på Siri og Voice Actions fra Google som kom ut for ihvertfall over et år siden. Men hvordan Apple slipper unna gang på gang med å kopierer det aller meste fra andre, imens de selv slenger søksmål i fleisen på alle andre, det skjønner jeg ihvertfall ikke..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henning - 11. oktober, 2011 at 19:22
 11. “For det første har det tatt åtte år å utvikle Siri, som startet livet sitt som en stemmegjenkjenningsapp for iPhone, til det den er nå.”

  Virkelig framsynte folk det der, som begynte å utvikle en iPhone-app for åtte år siden..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andreas - 11. oktober, 2011 at 19:22
 12. Forskjellen mellom Siri og hva Android har er vel at Siri er A.I. og på Android så er det enkel talegjennkjenning.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  2+2 - 11. oktober, 2011 at 19:22
 13. Gjennombrudd innenfor kunstig intelligens er definitvt den viktigste problemstillingen menneskeheten står overfor i et fem til tiårsperspektiv og trolig den viktigste problemstillingen i menneskehetens historie. Desverre er det altfor få som er klar over dette, og desverre har forskerne i alt for liten grad informert allmenheten og politikerne om dette. Det er dette politikere verden over skulle ha diskutert heller enn gjelds- og finanskrise.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  fjordfjord - 11. oktober, 2011 at 20:05
 14. “Forskjellen mellom Siri og hva Android har er vel at Siri er A.I. og på Android så er det enkel talegjennkjenning.”

  “Enkel” talegjennkjenning? Jeg håper du tuller.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Neru - 11. oktober, 2011 at 20:09
 15. Ja, de må ha vært veldig fremsynte. Godt gjort. Kanskje Apple slapp nyheten om iPhone til dem mye tidligere enn til resten av menneskeheten.

  Og “enkel talegjennkjenning.”? Så du videoen jeg postet? Det har da stort sett akkurat det Apple reklamerer for? Jeg håper også du tuller.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henning - 11. oktober, 2011 at 20:12
 16. Henning – videoen du postet viser talegjennkjenning og ikke stort mer. Siri er kontekst basert og kan dermed har en slags ’samtale’ med brukeren. Anbefale du ser gjennom Apple sin propaganda en gang til og du bør se forskjellen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Dg - 11. oktober, 2011 at 21:25
 17. Til dere som skriver at “Siri” har fått så mye oppmerksomhet: Sammenlignet med åssen ting pleier være når Apple lanserer noe nytt kan man jo nesten si at lanseringen av Siri har vært katastrofal. Hvilket grunnlag har dere for å påstå at denne lille applikasjonen har blitt en suksess?

  Helt klart, mediene har skrevet om “Siri” ved lansering, men eneste årsaken til at det var så mye oppstyr rundt nettopp lanseringa var vel at flesteparten forventet at Apple skulle lansere noe bedre enn det dem hadde å komme med.

  Men sånn bortsett fra at det ble skrevet om “Siri” ved lansering så har det jo ikke akkurat vært spesielt mye saker i media i ettertid.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Atle - 11. oktober, 2011 at 21:59

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00