Mobilkrigen: Slaget står i oktober

Google tar en Apple, mens Nokia sliter. Oktober kan bli en historisk måned i smartmobilkrigen.

Lanseringsnyheten på smartmobilfronten kommer på rekke og rad denne måneden.

Apples nye sjef Tim Cook åpnet måneden med å lansere iPhone 4S og iOS5 4. oktober. Foto: Mark Lennihan/ Ap

Apples nye sjef Tim Cook åpnet måneden med å lansere iPhone 4S og iOS5 4. oktober. Foto: Mark Lennihan/ Ap

Først fikk vi den nyeste iPhonen og siste versjon av Apples operativsystem, iOS5 i starten av måneden.

Denne uken kom Googles nye supertelefon, Galaxy Nexus som er produsert av Samsung, og siste versjon av søkegigantens mobile operativsystem, Android 4.0, som også går under navnet Ice Cream Sandwich.

Neste uke lanserer Nokia sin(e) første Windows Phone7  (WP7) telefon(er) på konferansen Nokia World i London.

Ifølge ryktebørsen vil den finske mobilprodusenten presentere  Nokia 800 Sea Ray og Nokia Sabre.

Være eller ikke være for Nokia

Men vil Nokias WP7-mobiler kunne hamle opp med siste nytt fra Apple og Googles Android?

Saken fortsetter under alle bilder

Apple vs Microsoft akskjekurser på børsen Nasdaq i New York etter at Steve Jobs døde 6. oktober. Foto: Mark Lennihan/ Ap

Apple vs Microsoft akskjekurser på børsen Nasdaq i New York etter at Steve Jobs døde 6. oktober. Foto: Mark Lennihan/ Ap

Det må de hvis de skal lykkes i dette markedet, for så langt er tallene, både til Nokia og deres «nye» samarbeidspartner Microsoft, alt annet enn imponerende.

Torsdagens tredje kvartals resultater fra Nokia viste at salget av Nokias smarttelefoner falt med hele 38 prosent målt mot samme periode i fjor.

Det amerikanske analyseselskapet Gartners tall fra andre kvartal viser at Nokias markedsandel i det globale smartmobilmarkedet også falt radikalt – fra 40,9 prosent i 2010, til 21,1 prosent i 2011 i nevnte periode – mens Android er suverent størst.

Nokias fallende markedsandelen er riktignok basert på utbredelsen av operativsystemet Symbian, som Nokia annonserte i februar at de vil erstatte med WP7 i nye smartmobiler. Men Gartners tall viser også at Microsofts WP7 i andre kvartal bare utgjorde 1.6 prosent av nye smartmobiler solgt i den perioden.

Nokias Stephen Elop og Microsofts Steve Ballmer annonserer de to selskapenes partnerskapsplaner i februar i år. Foto: AP Photo/Alastair Grant

Nokias Stephen Elop og Microsofts Steve Ballmer annonserer de to selskapenes partnerskapsplaner i februar i år. Foto: AP Photo/Alastair Grant

Det finnes ikke egne tall på dette for Norge, men her til lands er til sammen fem forskjellige WP7-mobiler, fra henholdsvis Samsung, HTC og LG, å finne i butikkene.

Google tar et blad fra WP7

Under Google og Samsungs lansering i Hong Kong onsdag (se VG Netts dekningen av nyhetene her) ble Googles Hugo Barra spurt om å nominere de tre viktigste nyhetene i siste versjon av Android.

Til det svaret han nytt brukergrensesnitt, mer fokus på bilder – og mer fokus på mennesker.

«Vi har satt mennesker i hjertet av Ice Cream Sandwich,» sa han.

Med andre ord, skal det bli lettere å dele ting med vennene dine. Men fokuset på venner, og ikke minst hvordan den nye brukergrensesnittet i større grad organiserer innhold visuelt i «fliser» (hubs eller tiles på engelsk), minner mye om sentrale trekk i WP7-designet.

Fokus på mennesker, på vennene og kontaktene dine, stod også sentralt da de første norske WP7-mobilene  ble lansert for et år siden.

Men akkurat det er vel strengt talt noe de fleste smartmobilprodusenter og nettjenester hevder de setter i høysete om dagen.

Google tar et helt tre fra Apple

Mer interessant er det hvordan Google-lanseringen onsdag var som en dårlig kopi av Apples lanseringer under nylig avdøde Steve Jobs.

Misforstå meg rett:

Jeg liker Android og det var mange spennende nyheter som ble presentert under den lanseringen.

Men da Androids Matias Duarte gikk opp på podiet i hvit dress og snakket om hvordan Android-mobiler bør få oss til å føle at vi er smarte og mektige var det som å se en karikatur av Steve Jobs.

- Vi spurte oss selv: Hva er Androids sjel? Deretter snakket vi med brukerne, fikk tilbakemeldinger og fant ut at folk ikke «elsker» Android. Det førte til tre nye designprinsipper: Fortryll meg, gjør livet mitt enklere og gjør meg fantastisk, sa Duarte.

Kan noen fylle Steve Jobs’ sko?

Er det bare meg som føler at jeg er vitne til en litt haltende Jobs-parodi presentert med slike utsagn?

I skyggen av Steve Jobs. Fotomontasje: AP Photo/Andrew Medichini

I skyggen av Steve Jobs. Fotomontasje: AP Photo/Andrew Medichini

Intervjuet Duarte ga til The Verge dagen før lanseringen demonstrerer dessuten til det fulle at han ikke bare ønsker å ta et blad fra Apple, men å kopiere selve stammen i markedsføringen Apple ble berømt for under Jobs.

Duarte, som begynte i Google i mai 2010, vil at Android, på samme som Apple, skal selge drømmer som vekker følelser, at mobilene skal representere livstilsvalg vel så mye som teknologivalg.

På den positive siden ser det ut til at har ført til at Android har lagt mye energi i å gjøre det mobile operativsystemet mer tilgjengelig og intuitivt for folk flest.

Det kan bare være av det gode.

Spennende kappløp

For med en ny snakkende iPhone, og Android-telefoner med ansiktsgjenkjenning er det klart at innovasjonskappløpet i smartmobilmarkedet bare blir mer intenst, samtidig som innovasjon i seg selv hjelper lite om terskelen for å ta den i bruk er for høy for folk flest.

Noen må nødvendigvis tape det kappløpet.

Spørsmålet er om ikke Nokia og Microsoft allerede har tapt, eller om de kan presentere noe som er så overbevisende neste uke at de kan ta igjen Apple og Googles gigantforsprang.

Hva tror du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

15 kommentarer

 1. Det er utrolig bra av Android å slå skikkelig på stortromma med en pressekonferanse som blir som en stor begivenhet. Apple må jekke seg ned et par hakk og slutte å tro at de er en religion. Tror Apples storhetstid snart er over, Cook kommer til å strupe inn utviklingen hos Apple og heller fokusere på lønnsomhet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - 21. oktober, 2011 at 19:28
 2. Jeg tror wp7 og Nokia vil feile stort, men jeg kan bare snakke for meg selv når jeg sier at jeg personlig aldri kommer til å kjøpe en mobil med ett MS os på, holder meg til Android. Det får jammen være nok med MS som os på noen av pc’ene mine.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  RoosterX - 21. oktober, 2011 at 19:36
 3. Her er jeg ikke i tvil om utfallet. Google vinner med Android. Hvorfor?

  Det er et åpent operativsystem. Apple (og Windows – når de måtte komme ut på banen?) forsøker fortsatt å låse kundene inne slik at de kan skvise oss for mer penger. Dette er fortidens måte å tjene penger på. Skvis kundene litt mer og du tjener mer – dette kvatrtalet. Men ingen liker å bli skviset. Så neste gang man skal kjøpe……

  Apple er på full fart nedover. Apple har ikke vært spesielt innovative teknologisk siden 1980-tallet med MacIntosh, men de har vært verdens beste markedsførere. Økonomen Steve Jobs var en verdensmester i markedsføring, hype og sales promotion. Når han ikke lenger er der har Apple ingen som kan overta. Apple’s kostnadsnivå ligger også 20-50% over konkurrentenes. Dette går ikke når smarttelefonene nå skal selges lenger ned i markedssegmentene blant annet i Nokias nåværende nøkkelmarkeder Brasil, India, Russland og Øst-Europa.

  Microsoft/Nokia har små muligheter til å utrette noe som helst før Windows 8 kommer neste år. Da får vi se. Jeg hadde en Windows mobil for noen år siden og var ikke spesielt imponert dengang………….

  Jeg vil nok satse alle mine penger på Google/Android for både LG, Samsung, HTC, Sony og Blueberry er rimelig kreative selskaper.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pål - 21. oktober, 2011 at 20:12
 4. Jeg orket ikke lese, da bloggen var alt for smal. Men jeg orket å sjekke hvor mange ganger jeg kunne hatt bloggen i bredden på skjermen; 4.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Are - 21. oktober, 2011 at 20:13
 5. Jeg har klokketro på Windows Phone Nokia. Men jeg tror vi må vente på Windows 8 på PC og Pad før vi ser potensialet her. Innen den tid ser vi kanskje Windows Phone 8?
  Har vært innom alle de 4 første modellene av iPhone og begge iPad-modellene – men gleder meg stort til å få Windows på telefon, Pad og PC i perfekt sømløst harmoni. Nå er jeg lei av alle omveier, selv om tiden har vært fantastisk sammen med eplene…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kenneth Rørdam - 21. oktober, 2011 at 20:30
 6. Pål: Jeg regner med at du sikter til Blackberry og ikke Blueberry. Jeg er enig at at mange selskaper som Samsung og HTC leverer mye bra og kreativt, men jeg har mine reservasjoner i forhold til Blackberry.

  De har tapt mye terreng i det siste: En ting er disse tallene fra starten av juli http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jul/06/rim-loses-1m-blackberry-users Men det var før Blackberry fikk en så stor rolle i London riots i august, neppe god PR, og deretter at de det store service-sammenbruddet nå i oktober http://edition.cnn.com/2011/10/10/tech/mobile/blackberry-outage/index.html

  Jeg tror det skal mye til for Blackberry-eier RIM å dra seg opp av den hengemyra de har havnet i, det er et at de selskapene jeg personlig tror vil tape kappløpet.

  Dessuten, Blackberry var en telefon som var kul blant forretnings- og mediefolk da jeg bodde i London på begynnelsen av 2000-tallet… nå er det den foretrukne mobilen til det som ofte kalles chavs og yobs i England, som er en annen måte å si pøbler og det som verre er på…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 21. oktober, 2011 at 21:56
 7. Fikk min HTC Sensation XE igår så er litt ny på android da jeg i mange år har brukt windows mobile på diverse HTC.

  Jeg har stor tro på W8 der PC,nettbrett og smarttelefoner bruker samme system.
  Grunnen til at jeg valgte Android nå er at det er pr. dd. det eneste alternativet til oss som er brukere av : Igoogle,Gmail,Google+,FB, Twitter, Youtube og ikke minst Google kalender.

  Sniktester av prebeta versjoner av Windows 8 viser retningen på systemet og at det vil bli et veldig lite ressurskrevende OS.

  Så om et år eller to så vil det være W8 og Android som vil kjempe om kundene.

  Apple er en tikkende bombe med tanke på virus problematikken. Når angrepene kommer så står applebrukerne med buksen på knærne.

  Det er også tull å måtte kjøpe dyre apple produkter når man på en HTC med rett OS kan anvende den som det man vil innen et stort potensiale.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hardangermannen - 21. oktober, 2011 at 23:41
 8. Enig – slaget står nå med Nokia og Microsoft inne i sin markedsmessige skjebnetime.

  Android kommer til å forbli det fragmenterte lavpris-segmentet, Apple det lønnsomme høyprissegmentet, i analogi med PC-markedet.

  Jokeren er Windows Phone. Dersom man ikke lykkes, er Microsofts dager som teknologisk stormakt talte.

  Apples konsept med full kontroll over både hardware og software i eget hus, var i så fall det som taklet paradigmeskiftet til mobil teknologi best.

  Om ett år har vi fasit.

  Antageligvis er det nå man bør kjøpe Apple-aksjer. Det vi hittil har sett er sannsynligvis bare den beskjedne starten, selv om selskapet allerede er blitt verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Are Karlsen - 22. oktober, 2011 at 00:15
 9. Hallo,
  Har Microsofts lansering av Windows Phone 7.5 gått de fleste her forbi?
  Microsoft hadde offisiell Norgeslansering av siste versjon av wp, kalt Mango 28. September. Denne oppdateringen blir nå rullet ut kontinuerlig til enheter med wp7 i Norge og selvfølgelig også i resten av verden.

  Microsoft har med wp 7.5 helt klart meldt seg på kampen i mobilmarkedet igjen. Jeg tror samarbeidet med Nokia kommer til å bli en suksess for begge selskapene. Nokia er et av verdenslederne på dette markedet, men som uten tvil har slitt med dårlige tall de siste årene. De fleste vil nok sette det i sammenheng med Symbian.

  Microsoft var ledende, men falt av mobilmarkedet for noen år siden. Pausen har helt klart vært utnyttet til det fulle, når man ser resultatet i wp 7.5.

  Android har faktisk vært vinneren de siste år, med støtte fra de store hardware produsentene som f.eks. htc, samsung, lg osv. For bare noen år siden hadde disse produsenten windows mobile, som OS på sine enheter. Det siste halvåret har det florert av rykter om nye håndsett fra disse produsentene, som skal komme med wp 7.5 Det er allerede lansert flere slike fra alle de tre produsentene over, og de fleste av dem har også rukket å komme på det norske markedet.

  Når det gjelder apple og iOS, så mener jeg de står i en særstilling. De lager både hw og os og designmessig er de flere hestehoder foran de andre aktørene. Med iOS 5 og iPhone 4S, og servicer som iCloud og iTunes match viser de fortsatt at de tenker nytt. Dette vises også gjennom den mye omtalte Siri, din personlige talegjennkjenningsassistent. Jeg stiller meg dog tvilende til gjennomslagskraften og om dette blir så ettertraktet og salgsfremmende som Apple tror.

  På hardware siden, tror jeg Nokia kommer med noen overraskelser både førstkommende uke og også fremover. Salget kommer igjen til å ta seg opp og det kommer hovedsaklig til å gå på bekostning av androidenheter.

  På OS siden tror jeg faktisk Microsoft, for øyeblikket, har trukket det lengste strået, og at de kommer til å ta markedsandeler fra Android i store drag. Microsofts utfordring blir å holde trykket oppe og få hele økosystemet opp og gå. Dette er ting, som Google og Apple allerede har full kontroll på og erfaring med. Med lansering av windows 8 neste år er Microsoft også underveis mot dette.

  På den negative siden, for oss i Norge, så er det synd at ikke alt er på plass både når det gjelder tjenester rundt Windows Phone, samt at det ryktes at de nye enhetene til Nokia ikke slippes her i landet før neste år.

  Min neste telefon blir en windowsbasert enhet, men om det blir en Nokia, det kommer helt an på tålmodigheten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hermod - 22. oktober, 2011 at 01:37
 10. Kristine: Mulig Blackberry var “kul” blant f.eks finans og media på midten av 2000-tallet. Men poenget er at RIM var det eneste selskapet som faktisk satset, og hadde, et skikkelig konsept rundt sikkerhet og flåtestyring for bedrifter på den tiden (stakkarslige 2-5 år siden).
  Tilsvarende løsning har ikke vært mulig å få til på de to store platformene, Android og iOS, før det siste året.

  Akkurat nå er det ikke noen tvil om at iPhone og Android har et greit grep om (smartphone-)markedet, men å avskrive WP i 2011 er alt for tidlig.

  Hvis man ser på hva slags resurser Microsoft legger i Cloud- miljøet (office 365, lync etc..), ligger de milevis foran f.eks Apple sin iCloud.
  Dette er produkter som kommer til, på sikt, å smelte sammen med håndholdte enheter. Sannsynligvis først via arbeidsgiver, deretter adoptert og kjapt integrert mot dagens f.eks sosiale medier.

  Fra ca. 2007-09 og frem til i dag har den individuelle bruker diktert hva slags verktøy i forhold til kommunikasjon man ønsker å bruker både privat og i jobbsammenheng.

  Jeg spår at i løpet av 2012-13, vil kravet til hvor man har summetone (pc, mobil, nettbrett) endre seg drastisk. Og denne endringen vil, i motsetning til de siste årene, starte i et kommersielt miljø (f.eks arbeidsgiver).

  Microsoft har allerede et ekstremt spennende produktspekter rundt dette, og i motsetning til en kommentator over mener, åpnet opp for tilpasning og partnersamarbeid på en helt annen måte enn Apple.

  I så måte har uavhengige enhetsprodusenter som f.eks HTC og Samsung virkelig gjort noen strategisk suverene valg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Brutus - 22. oktober, 2011 at 02:11
 11. Det er en ‘krig’ Google og Android uten tvil kommer til å vinne.. For meg er det helt utrolig at Apple ikke har lært av tabben de gjorde i krigen mot Microsoft i sin tid.

  Se på utviklingsforskjellene mellom iOS og Android siden sistnevnte kom på banen.. Først var iOS enerådende, men nå er Android rimelig jevnbyrdig, kun et par år etter. Om kort tid vil Android være i førersetet og Apple vil aldri innhente dette forspranget..

  Et lite tips til Apple (som de burde fått med seg sist gang de hadde en gullhøne): et åpent system vil ALLTID fungere bedre enn et lukket.. Se hva som skjedde med kommunismen..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  John-Arild Paulsen - 22. oktober, 2011 at 07:23
 12. Om 5 år er Android hjemmebrukerens telefon, mens Apple og Microsoft kommer til å slåss om bedriftsmarkedet. IPhone er den foretrukne telefonen i fortune500 selskaper.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders Aasen - 22. oktober, 2011 at 10:12
 13. Jeg har liten tro på Google og deres Android platform. De agerer internettpoliti og overvåker sine samarbeidspartnere, og er etter egen erfaring dårlig parti som businesspartner. Som utvikler kaster jeg ikke bort tiden på dem og deres produkter. Da satser jeg heller på Apple.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  David - 22. oktober, 2011 at 10:29
 14. Brutus: Ja, du har nok mye rett i at WP7 fortsatt kan erobre bedriftsmarkedet. Helt klart at sikkerheten i Blackberry lenge var suveren, og at de satset smart og tidlig i forhold til bedriftsmarkedet. Men i dag er det stortsett iPhone jeg ser folk får som jobbtelefon, Blackberrys markedsandel er jo også minimal her i Norge. Men at WP7 fortsatt kan erobre bedriftsmarked og bygge fra det: Absolutt et godt poeng, det offentlig Norge (helsevesen osv) kjører jo mer eller mindre fullt og helt på Windows. Det blir garantert spennende å følge utviklingen fremover, men jeg tror noe må skje ganske raskt for WP7s del og konkurransen er knallhard

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 22. oktober, 2011 at 12:04
 15. [...] jeg skrev om stillingskrigen på smartmobilmarkedet i forkant av Nokias Wp7-lansering var det som flere som sa de trodde Apple kom til å tape for Microsofts WP7 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  – Microsoft vil slå Apple | Digital - 27. oktober, 2011 at 11:37

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00