Krisetider kan gi nettsensur

Demonstranter kan møte stengte dører på Facebook og Twitter.

Tenk deg at alle som deltar i demonstrasjoner som «Occupy Wall Street»  automatisk blir kastet ut av Facebook,  mens emnekoder på Twitter som #occupyoslo, #occupylondon og #occupyparis blir sensurert.

Saken fortsetter under bildet

I New York har protestbevegelsen Occupy Wall Street har slått leir i Zuccotti Park et par kvartaler fra Wall Street. De protesterer mot økonomisk urettferdighet i USA, men Occupy-bevegelsen har spredd seg kjapt både til andre amerikanske byer og til europeiske storbyer som London. Foto: Thomas Nilsson, VG

I New York har protestbevegelsen Occupy Wall Street har slått leir i Zuccotti Park et par kvartaler fra Wall Street. De protesterer mot økonomisk urettferdighet i USA, men Occupy-bevegelsen har spredd seg kjapt både til andre amerikanske byer og til europeiske storbyer som London. Foto: Thomas Nilsson, VG

Utenkelig?

Ville stenge Twitter under London-opptøyene

Nylig meldte flere internasjonale medier at den kinesiske regjeringen har beordret landets mikrobloggingsnettsteder om å sensurere #occupy emnekoder for en rekke kinesiske byer.

Tiltaket kommer neppe som noen overraskelse fra Kina.

Men senest i august applauderte kinesiske medier et britisk forslag om å sensurere sosiale medier.

Forslaget ble fremmet av ingen ringere enn David Cameron, Storbritannias statsminister.

Da opptøyene herjet i Englands gater, sa Cameron at regjeringen hans vurderte å stenge tilgangen til Facebook og Twitter for alle som deltok i slikt, eller kunne som tenkes å planlegge uroligheter og kriminelle aktiviteter.

Andre britiske politikere, som den konservatives Louise Mensch, foreslo at de like så godt kunne stenge tilgang til begge de sosiale nettverkene for alle briter under opptøyene.

- Hvis opprørsinformasjon og frykt sprer seg på Twitter eller Facebook, steng de i en time eller to, foreslo hun.

På kanten av stupet

Og kinesiske medier jublet:

Endelig vestlige politikere som tok til fornuften – og ga legitimitet til Kinas egen sensur av sosiale medier i samme slengen.

Heldigvis snudde Cameron og regjeringen hans etter møter med Facebook og Twitter.

Men når vi nå står på kanten av stupet – både Europa og USA risikerer å få en finanskrise som er langt alvorligere enn den vi hadde i 2008 – skal vi ikke se bort fra at vi vil få mange lignende scenarioer i tiden fremover.

Betinget jubel

Vi jubler når sosiale medier brukes med hell for å mobilisere mot diktatorer I Midt-Østen, eller for «verdige formål» som å samle inn hjelp etter naturkatastrofer.

Men hvor tolerante vil europeiske ledere være når de samme verktøyene brukes til å mobilisere opprør og opptøyer i vår egen bakgård?

Med #occupy-demonstrasjonen har USA fått sin første ekte bevegelse født av internettalderen, hevder den amerikanske forfatteren Douglas Rushkoff.

#occupy-demonstrasjonene ville neppe tiltrukket så mange mennesker eller spredd seg så raskt til så mange byer verden over uten sosiale medier.

Mobiliserer på internett

Internettverktøy som livestreamingsvideotjenesten Bambuser og sosiale medier som Twitter og blogger står helt sentralt i både organiseringen og «medietrategien» til  #occupy-organisatorer.

Hackergruppen Anonymous har også alliert seg med #occupy-demonstrantene, og lekket nylig informasjon de har stjålet fra amerikanske politi- og nettsider – inkludert hjemmeadresssene til politifolk.

Slik hacker-virksomhet kalles ofte hacktivisme.

Ettersom #occupy-demonstrasjonene, hånd i hånd med hacktivisme som ofte legger seg ut med loven, sprer seg, vil politikere nok en gang ta til orde for å stenge tilgangen til å bruke sosiale medier for de som blir utpekt som uromakere?

Ikke det at det er noen enkel jobb å iverksette noe slikt i en håndvending.

Men London-opprørene demonstrerte hvor lett slike forslag kommer på bordet.

Janusansikt

Fra USA vet vi også at myndighetene heller ikke nøler med å kreve opplysninger fra sosiale medier utlevert – som i tilfellet da de krevde å få Twitter-korrespondansen til Wikileaks-representanter overlevert fra Twitter.

Det til tross for at USA ofte er kjapt ute med å kalle tilsvarende tiltak i land som Kina og Iran for sensur og forfølgelse.

«Uansett hvor mye våre ledere ønsker å gratulere seg selv for å omfavne det revolusjonære potensialet i disse nye teknologiene har de vist lite tegn på at de klarer å tenke på dem på en nyansert og prinsipiell måte,» skrev Evgeny Morozov, forfatteren av «The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom» treffende  i Wall Street Journal i august.

Kan miste gangsyn i krisetid

Nå er det ikke min mening å sidestille London-opptøyene med #occupy-demonstrasjonene. Men hvis vi kommer i en situasjon hvor Europas gater står i brann, hvor løst sitter prinsippene til kontinentets politikere da?

Det er jo på mange måter så mye enklere, som vi har sett i Storbritannia, å kreve at internettselskaper kaster ut folk som oppfordrer til opptøyer fremfor å faktisk bevilge mer penger til politiet og håndhevelse av loven fra pressede budsjetter. Eller å sette inn effektive tiltak for å få folk i arbeid.

Vi går urolige tider i møte.

La oss inderlig håpe at vestlige politikere ikke mister gangsynet  i den prosessen og leder vestlige land i retning av nettdiktaturene de i mer sympatiske øyeblikk liker å ta avstand fra.

Hva tror du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

8 kommentarer

 1. noen som sa fascisme?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jakanskjedetja - 27. oktober, 2011 at 00:06
 2. Tried to start a campaign against Visa and Mastercard, because of Wikileaks on facebook, but was blocked immediately. Same thing when I commented on the financial crisis in VG. After an hour it was gone!! You think you’re living in a free world. – Get an opinion! This world is more rotten than any of us can ever imagine. The only consolation is that those who are driving us to hell will be joining us there!! We are far beyond 1984…..!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn Bjørnsson - 27. oktober, 2011 at 01:12
 3. som blogger i vg hadde jeg satt VELDIG stor pris på om du sluttet og refferere til anonymous som “en hacker gruppe”. bare det ødela en ellers utmerket leser opplevelse for meg, slike feil passer bare ikke inn i et så seriøst innlegg.

  les:http://knowyourmeme.com/memes/subcultures/anonymous#.TqiU4d5VSFc

  for info om hva anonymous er.

  se også: http://knowyourmeme.com/memes/trueold-anonymous#.TqiU-d5VSFc

  for litt historie om anonymous.

  og selvfølgelig: http://knowyourmeme.com/memes/events/operation-invade-wall-street#.TqiU-95VSFc

  deltagelsen deres så langt

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  anonpanda - 27. oktober, 2011 at 01:19
 4. Dette er helt sinsykt komisk, i usa har de the first amendment om jeg ikke husker feil som er : right to free speech. du har rett til og si hva du hvil og hvor du vil så lenge det er innenfor lovens grenser, nå sist jeg sjekket så bryter ikke twitter eller facebook demonstrasjoner mot folk som sitter på en balkong og drikke champagne og flirer litt av sultende demonstranter.

  Men altså værsågod, fordi når USA bestemmer seg for og angripe protestantene så blir nok den fredelig demonstrasjonen mye mindre fredelig

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Benjamin Hjartarson - 27. oktober, 2011 at 09:05
 5. Anonpanda: Hvordan du ville du klassifisert Anonymous? Et aktivistnettverk, eller noe annet?

  Benjamin: First Amendment er ikke nødvendigvis noen garanti mot at myndighetene krever innsyn i det som postes på personlige Twitter- og Facebokprofiler, eller Gmail for den saks skyld. Jeg mener å huske at Wikileaks-reperesentanter som Birgitta Jonsdottir påberopte seg First Amendment-beskyttelse, med støtte fra Electronic Frontiers Foundation, da amerikanske myndigheter krevde informasjon fra Twitter-kontoen hennes utlevert – uten å nå fram.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 27. oktober, 2011 at 09:12
 6. vesten har kun den så kalte frihet. vi har den så kalte frihet, så lenge styresmaktene har kontrollen over oss. har dei ikke kontrollen over oss, så er det untaks tilstand’er som rår over lovene og ytrings friheten din.

  du har ingen frihet, kun tilpaste muligheter, normer og begrensninger, for styring av ett samfunn.

  det er tåpeligt å tro på rektigheter og internasjonale beskytnings tiltak overfor folket, for makt mennesket sitter over alt nå, og makt mennesket gjør u ann sett slik som dei vil og mener, om det som dei mener er rett og galt, til enn hver tid.

  din frihet fungerer kun når makt mennesket har kontroll over deg, det er makt mennesket som har kreftene til blokkere og styre samfunnet, igjennom industriens aktivitets foretak som du er fast bundet til for å tjene penger og mat til deg selv.

  makt mennesket og samfunnet treng’er dette behovet, for å opretholde behovet, som er laget for å ha kontroll over deg og meg.

  industrien og samfunspolitikken er kun enn mulighet, for å ha styring over deg, der du blir av hengig av disse produktene som dei produserer, enten dei kaller det for vitenskap, politikk, pc’er, biler, mat, hus, osv osv osv.

  amerikanske millionærere har større frihet enn hva landet som dei lever i har, prøv å se denne galskapen, i makten som pengene har.

  millionærene leker seg med pengene sine, og alt dei eier, som er bygdt opp, ut i fra ett samfuns behov, som er skapt.

  millionærene sine penger er kun til privat interesse og sukserike invensteringer som dei leker seg med, mens landet som dei lever inne i, prøver å ta ansvar, overfor befolkningens behov. prøv å se, og forstå denne galskapen, men galskapen stopper ikke her.

  sosialismen er det samme som kapitalismen, kun enn annen måte å være MAKT menneske på. det er den samme grådigheten som styrer alt, behovet for å ha MAKT over andre.

  slik er det over alt, enten det er millionærere, eller makt mennesket inne i samfunnet’s styrings fohold, der kapitalismens makt mennesker skjuler seg inne i politikkens muligheter, bag sosialismen ord og samfunnet’s styrings forhold.

  makt mennesket skal ha makten u ann sett, så kan man kalle det for sosialisme, kommunisme, kapitalisme, religion, eller hva det nå enn måtte være.

  menneskene inne i ett industrielt styring forhold, eller i ett samfunn’s opbygt styrings forhold, med kommuner og etater, er kun makt misbrukere, på samme måte som kapitalismen, men dei beskytter seg inne i ett etablert styring forhold som er beskyttet og lovbelakt samfunnet’s kverulering, der partiledelsen i politikken er noen grådige gadaffi’er, som mannipulerer og kverulerer med sine egne egoistiske meninger, og kaller det så for samfuns politikk, som du og jeg skal, og må forholde oss til, for at grådighetens makt menneskene skal få sin egoistiske viljen igjennom.

  ser dere ikke hvordan vi blir lurt inn i noe som er kun tilpasset for øyeblikket mulighet fra grådige makt misbrukere som kaller seg for menneske, der grådigheten er den samme, uansett, enten det er kapitalisme eller sosialismen’s makt mennesker.

  under vei’s blir ting forandret og tilpasset ut i fra makt mennesket’s politiske kverulering og meninger, som ikke er annet enn egoisme fra politikerne’s kverulerende makt misbruk.

  du tror, du har enn frihet med pc’en og internett, men det er enn illusjon på samme måte som enn såpe opra eller nyheten som optar tv titerne eller ny hets bladene, der disse tingen kun er ut valgte nyheter, der du føler behov for å bli beskyttet av makt misbrukere som kaller seg for politikkere og som må skape ett styrings forhold over deg som blir kalt for samfunnet.

  disse tingene er kun til for å nøytralisere deg, slik at du føler behovet for å ha noen til å passe på deg, der makt mennesket kan få styre dei viktige tingene i deres verden, med å ha kontroll over oss mennesker, i fred og ro, og så tilfreds stiller dei sin egoisme av grådighet for MAKT

  det er makt mennesket selv, som har startet krigene, for så å kunne lage ett styrings forhold over deg og meg som dei kaller for samfunnet.

  du er blitt engasjert i den idiotiske friheten som du tror du har, med å leke deg med pc’en som makt mennesket har produsert til deg, for å ha kontroll over deg.

  makt mennesket ha kontroll over deg med all den teknikken og kunskapen som du aldri får vite om eksisterer, som ligger inne i pc’en tilbake melling igjennom internett, men som ligger som ett begrensnig forhold for deg i lovbetingede produkt forhold som ett hvert produkt har, som kun industriledelsen vet om som samfunnet krever fra dem, for at industrien får lovt til å kunne produsere pc’er til deg. disse tingene ligger inne i den digitale verden sin mulighet.

  alt som blir produsert her i verden har lov bestemte betingelser, der ett produktet må produseres etter det som lov verket krever. prøv å forstå muligheten som samfunnet har her, til å kunne kverulere med deg, der du får ett svar, men internt for styres maktene, så er det ett annet årsaks forhold og svar.

  det eksisterer programvarer som du aldri får vite om eksisterer, for det er spisial lagt produkt, kun for samfunnet’s behov for å ha kontroll og oversikt over deg.

  tror du att disse makt menneskene er dumme. makt menneskene kan godt opføre seg dumme, for at du skal føle deg smart, men hvem som er dummest til slutt, det er han som ikke forstå seg på å være forstandig og se muligheten i det å ha MAKT, der du er kun ett produkt, som andre har MAKT over.

  slik har dei over sikt og kontrol over dine meninger og aktivitets forhold. siden styrer dei deg, med det som betyr noe i din helhet og frihets forhold, som dei aksepterer industrien skapt og som du kan lek deg med.

  det er ingen lover eller regel som ikke kan bli kverulert og forandret på, alt etter øyeblikket’s behov for styring av samfunnet, ut i fra makt mennesket behov.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  sven kåre helland - 27. oktober, 2011 at 11:49
 7. Tragisk. Det er nettopp nå i sånne tider som vi lever i nå at yttringsfriheten er så imperativ og viktig å ta vare på. Da er det tragisk at Twitter og Facebook faller for sensur-bøggen på denne måten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Roger Pedersen - 27. oktober, 2011 at 11:58
 8. [...] heldig var det ikke at statsminister David Cameron i august i år i full finanskrisefrustrasjon foreslo å stenge Facebook og Twitter et par timer. Gjett om kinesiske myndigheter jublet over å få støtte for [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00