Velkommen til molboland

Det er uholdbart at politiets datasystem ennå ikke kan håndtere en straffelov vedtatt i 2009.

Jeg var neppe den eneste som steilet i dag morges over nyheten om at datatrøbbel hindrer maksstraff for Anders Behring Breivik.

Norgeshistoriens verste terrorist kan ikke dømmes til maksstraff etter terrorparagrafen fordi politiets datasystemer er utdaterte og ikke i stand til å håndtere den nye straffeloven:

Er det mulig?

Men tidligere IT-konsulent og teknologijournalist Anders Brenna er ikke overrasket (saken fortsetter under bildet).

Justisminister Knut Storberget har mye å svare for når det gjelder politiets utdaterte datasystemer. Foto: Morten Holm / Scanpix

Justisminister Knut Storberget har mye å svare for når det gjelder politiets utdaterte datasystemer. Foto: Morten Holm / Scanpix

- Det kommer ikke akkurat som en nyhet, det er mange lik i skapet når det gjelder politiets datasystem. Grunnstrukturen i systemet er så gammel at det ikke finnes support for det lenger fra Microsoft. Systemet bygger på operativsystemet Windows NT 4.0, sier han.

Windows NT 4.0 kom ut i 1996.

Det er heller ikke første gang begrensningene i dette utdaterte datasystemet kommer i søkelyset. VG Nett har blant annet skrevet om hvordan det gjør det vanskelig å stoppe kriminelle bander.

Alt dette anno 2011 i et av verdens rikeste land.

Nå er det heldigvis i ferd med å skje noe her.

For litt under to uker siden ble det kjent at Windows NT 4.0 skal pensjoneres og erstattes med nyere løsninger. Men det er et omfattende prosjekt som etter planen ikke vil være sluttført før i første kvartal av 2013.

I mellomtiden har de eksisterende dataløsningene altså ingen funksjoner som lar politiet iverksette terrorparagrafen fra 2009, og Justisdepartementet har konkludert at Breivik følgelig under ingen omstendigheter vil kunne behandles i henhold til den.

Situasjonen minner mye om en molbohistorie.

Du vet, vandrehistoriene om disse folkene som er så enkle og enfoldige at de rett og slett er dumme i all sin naivitet.

For hvordan kan vi være så naive at vi så lenge har nedprioriterer å investere nok i noe som er så essensielt for effektiv lovhåndtering og kriminalitetsbekjempelse som politiets datasystem?

Vedtak som ikke iverksettes er lite verdt

I dagens datadrevne informasjonssamfunn er det jo blitt sånn at hvis ikke datasystemet inneholder funksjoner for det, en måte å få gjort det man skal gjøre, så får man rett og slett ikke gjort det.

Politikerne kan vedta en ny straffelov og at denne skal tre i kraft i 2012 så mye de vil, men det hjelper lite om ikke også iverksettingen av den prioriteres.

Siden de nå ikke har funnet for godt å gjøre det, sitter vi her med en straffelov fra 2009 som politiet fortsatt ikke kan iverksette fordi datasystemet deres ikke gjør det mulig.

Det må jo vitne om en naivitet om utfordringene i samfunnet vi lever i, eller er det viktigere å vedta noe enn å faktisk iverksette det?

Absurd situasjon

Et resultat av manglende iverksettelse er nå at Norgeshistoriens verste terrorist ikke kan dømmes etter terrorparagrafen fordi politiets datasystem mangler kommandoer for å behandle slik lovgivning.

Det er litt som da jeg i studietiden ble satt til å utbetale forfatterhonorarer med et datasystem som verken tillot forfattere å dø eller ha arvinger.

Det er surrealistisk nok om en forfatterarving ikke får utbetalt honorar de har krav på ifølge loven på grunn av et datasystem som ikke er tilpasset jobben det skal gjøre.

Men at politiet ikke kan iverksette vedtatte lover, eller dømme terrorister til strengest mulig straff, fordi datasystemet ikke har en funksjon for det er så absurd at det nesten er umulig å ta inn over seg.

Det er ikke for ingenting at beskrivelsen av en molbo ikke er så ulik hvordan utlendinger ofte ser nordmenn:

Så blåøyde i sin naivitet at det grenser til ren og skjær idioti.

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

22 kommentarer

 1. Molbolan det er Norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Birger myraas - 1. november, 2011 at 17:53
 2. Men det er jo vi alle sammen som er molboene.

  Dette at den nye straffeloven ikke har blitt iverksatt som følge av gammelt datasystem har vært kjent lenge. Det har vært skrevet om i pressen og diskutert på stortinget.

  Ingen har i særlig grad engasjert seg for dette, før en ser konsekvensene. Hverken regjering, opposisjon, presse eller befolkning har tatt til orde for å prioritere dette til fordel for andre gode formål.

  Altså har vi oss alle selv å takke. Så veldig enkelt å være etterpåklok….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pravda - 1. november, 2011 at 17:58
 3. Kan ikke tenke meg til at det er noen som er så dum at de tror dette

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thor - 1. november, 2011 at 18:06
 4. Jeg som gikk i den villfarelse at datasystemer var noe som skulle gjøre hverdagen lettere for arbeiderne – ikke en forutsetning for å kunne effektuere lover.

  Det er helt fantastisk utrolig å se at et datasystem kan stoppe lovgivningen og håndhevingen av den.

  Må bare si at jeg ikke forstår hva datasystem har med saken å gjøre. Lurer veldig på hvordan i all verden man klarte å vedta Norges Lover – og håndheve de gjennom alle tiårene før datamaskiner så dagens lys…..merkelige greier det der…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kåre - 1. november, 2011 at 18:12
 5. Men herregud det er da ikke ei datamaskin som skal bestemme dommen hans. Molbonorge.
  Skjønner ikke hva disse politikerne holder på med, de sover i klassen og tror alt ordner seg selv og henger laaangt etter med alt de driver med. Hallo politikere våkne opp og få fingern ut av ræva og begyn å gjør den jobben dere har blitt valgt for å gjøre…….DERE SVIKTER OSS

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Peter - 1. november, 2011 at 18:13
 6. Jeg er av de som mener Anders Behring Breivik ikke er en terrorist, men en politisk attentatmann og en massemorder. Ethvert drap eller kriminell handling er en terrorhandling, så lenge det bidrar til å sette skrekk i folk. Derfor mener jeg det ikke bør brukes på massedrapsmannen i Norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jørgen - 1. november, 2011 at 18:14
 7. Ser på det som en storm i et vannglass. En sjokkoverskrift for å selge aviser. De eneste molboene (idiotene) her er de som tror dette betyr at herr Breivik snart er ute av fengsel. Når det er sagt fremstår også politiet og myndighetene som tafatte og udugelige, men dette er strengt tatt ikke noe nytt…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - 1. november, 2011 at 18:15
 8. Han blir nok frikjent fordi han var på feil sted til feil tid når hjernen ikke fungerte. Så får han millionerstattning av regjeringen og tomt slik at han kan bygge seg en skikkelig kåk på Utøya!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Robert Zalowski - 1. november, 2011 at 18:21
 9. Jammen…dette er jo i AP sin regi. ALT i norge er slik. Man skal spare seg til fant. Ingenting skal oppgraderes før det absolutt må, slik at sluttregningen blir større enn hva det kosta over det gjevne.

  Jeg hater AP og det de står for. ( dog har andre parti en del av det AP vil, så alt er ikke ille)

  AP skal ut av styre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn - 1. november, 2011 at 18:26
 10. Det är ju perfekt!

  Då kommer han ut fortare och kan få ett “riktigt” straff!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stefan - 1. november, 2011 at 18:30
 11. Dersom politiets fagappliasjoner er utdaterte er det likevel rimelig tynt å skylde på operativsystemet…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magnus - 1. november, 2011 at 18:43
 12. Hallooo. Det æ vel det samma det om han får 21 eller 30 år. Forandrer det saken om ham? Eller forandrer de 8 årene ham tror dere? Han sier jo at han ikke engang har interesse for strafferabatt. Å at han tar den straffen han får. Han trodde jo også at han ville bli drept. Livstid skulle vært innført for lenge siden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ola - 1. november, 2011 at 18:46
 13. Jeg jobber selv som IT-Konsulent og dette må jeg bare si ikke kom som ett sjokk på meg, vi her i Norge har lenge gått rundt og skrytt at vi er så flinke til å bruke teknologi og data men virkeligheten er noe helt annet.

  Det er ikke bare innenfor politi etaten at det brukes gamle systemer og det er her vi feiler stort.
  De fleste tror at så lenge systemene er oppe å kjører så er alt i orden og når det oppstår en feil så dukker det plutselig opp en “datamann” og trykker på en knapp så er alt i orden og vi kan fortsette å bruke de gamle løsningene.

  Dette er en helt feil tankegang og dette er gjennomgående omtrent over hele fjøla innenfor offentlig sektor.
  Så lenge vi ikke fornyer datasystemene så klarer ikke offentlig sektor å håndtere oppdateringer som MÅ til for at de ulike fagapplikasjonene man bruker og betaler for skal kunne benyttes og da dukker problemer som dette opp.

  Det er normalt å skifte ut hardware eller serverpark og arbeidsstasjoner ca hvert 5 år slik at man kan følge med i utviklingen, gjør man ikke dette så går det noen år og da går man på en smell som dette.

  Beklagelig og sørgelig men ja vi bor i molboland :-(

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Egil Danielsen - 1. november, 2011 at 19:15
 14. Konsekvensen av dette er at Politiet ikke kan håndheve eneneste lov dersom de får en nasjonal datakrasj. Hva i all verden gjorde man før datamaskinene kom? Hvorfor forefinnes Norges lover i bokform?

  Her trengs det en pågående journalist som graver i saken:

  1) Hva er det som ikke fungerer i datasystemene slik at denne loven, i motsetning til andre lover, ikke kan håndteres i datasystemene. Denne forklaringen må kunne etterprøves av teknologer – ellers kan man mistenke at dette er først og fremst et budsjettutspill.

  2) Hvilken sårbarhet har politiet for bortfall av datastøtte, og hvordan skal man opprettholde lov og orden i en slik situasjon? Når man ser forskjellen på nødetatenes evne til å respondere på 22.7. kan det virke som om politiet har råtnet på ros, mens de andre etatene har greid å fornye og oppdatere seg, også på teknologiområdet. Merkelig nok har disse etatene ikke vært på langt nær så mye i lønnskamp som politiet. Er det blitt litt for mye “ikke mitt bord” holdning i Politiet?

  Denne saken er for viktig til at man kan la mediadekningen være på “Loven kan ikke implementeres pga datasystemene” nivået.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan - 1. november, 2011 at 19:28
 15. Husk på at hvis ABB kunne blitt dømt til 30 år, så hadde han sittet i fengsel ca, 2/3 av 30 år, altså ca 19-20 år. Jeg ser heller at han blir dømt til forvaring, da kan han i teorien sitte inne resten av livet….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ola - 1. november, 2011 at 20:12
 16. Dette MÅ være en fleip !
  Men , nå er det Ap og skoleelever som styrer så da er alt mulig .
  Det kommer sikkert til og ta enda lengre tid og hundrevis av seminarer/møter og komiteer før noe er på plass .
  Dem er ikke akkurat handlingenes menn disse sosialistene .

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Erik - 1. november, 2011 at 20:21
 17. Nå må du nå tenke sånn at det er ikke akkurat “maks straff” som funker reelt i Norge.

  “maks straff” er livstid, sett på sånt at saken blir tatt opp i retten for dømte person etter visse år, der en dommer kommer til å bestemme om enten vedkommende er passelig til å komme ut av fengsel, eller ikke.

  I forhold med Breivik vil han ikke komme ut igjen, så “maks straffen” på 30 år er så på tryne å snakke om at det er helt utrolig.

  Takk for nok en ubrukelig blogg hvor du ikke vet hva du snakker om, vi vet at systemet er dritt og du trenger ikke peke det ut. Det har aldri kommet som noe sjokk at de ikke satser der de burde.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  derp - 1. november, 2011 at 20:45
 18. Politiet er forpliktet til å håndheve loven. Selv om de ikke får denne paragrafen inn i sine systemer må det da være mulig at en domstol kan håndtere saken hvis de får inn opplysningen de trenger om det så måtte være på papir. Jeg synes alle etater bør gjøre en ekstra innsats for å få denne mannen dømt til en så streng straff som mulig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marius - 1. november, 2011 at 21:41
 19. Hvis dette passer er det jo også et hån mot de efterlatte. Det kan ikke være riktig at et “moderne” samfunn ikke kan håndtere sin egen lovgivning. Hvis det er på denne måten det norske samfunn fungerer under AP regjeringen, må det gjøres noe ved neste valg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tom - 1. november, 2011 at 22:17
 20. Dette er helt sinnsvakt, men samtidig bare tull som en nyhet. Selvfølgelig kan han bli tiltalt etter terrorlovgivningen. På tross av at politiet ikke kan trykke på riktig knapp :-)
  Hvordan dømte vi mennesker i Norge før PC´n kom inn for fullt?
  Vi dømte da mennesker i 70 åra og :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cato Hansen - 1. november, 2011 at 22:23
 21. jeg trodde at det var en rettssak for hver av ofrene, og ikke alle under en. om han får nesten 100×21år, så ser vi ikke mer til han på en stund.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heidi - 1. november, 2011 at 22:58
 22. Min fantasi strekker ikke til.
  Men jeg er kanskje ikke noe avansert databruker heller.

  Det jeg derimot vet er at da den gjeldene straffeloven ble vedtatt i 1902 så var ikke datamaskinen påtenkt ennå. Jeg kan tenke meg at man tok ot.prop’n og forslag til lovtekst, i håndskrevet tilstand, til et trykkeri og fikk trykket opp i et passelig opplag. Så sendt man det hele med bud til stortinget. Som etter behandling ble stemt over lovforslaget. Jeg vil anta at man brukte stemmesedler i papir og en blyant eller lignende. Var det flere ja enn nei så sendte man loven videre. Til slutt havnet den hos kongen som skrev under; og den var da blitt til lov. Så heter det seg at loven skal “kunngjøres ved trykken.” Man trykker den da opp og sender den til alle som skal ha den. Denne teknologien finnes fremdeles, hvorfor ikke bruke den?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  DeHave - 2. november, 2011 at 00:31

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00