Lovforslag utfordrer nettselskaper

«Alle» vil drive musikkbutikk på nett, men amerikansk lovforslag truer nye musikktjenester.

Natt til torsdag åpnet Google endelig sitt svar på musikktjenester som  Apples iTunes,  Amazons Cloud Drive og Spotify.

Dårlig mottatt

Google Music vil la deg kjøpe nye sanger og album til samme priser som hos Apples iTunes, og laste opp og streame musikk du allerede eier.

FILES-US-IT-COMPANY-INTERNET

Les mer om den nye tjenesten hos Computerworld her.

Googles nyvinning gjør riktignok lite andre tjenester, som f.eks Amazons Cloud Drive, allerede tilbyr, og mange var skuffet over den nye tjenesten – som så langt bare er tilgjengelig i USA.

Men «Ikke vær for skuffet», skriver teknologibloggen TechCrunch, og hevder at alle Googles produkter er lite imponerende i starten for deretter å utvikles gradvis til populære tjenester.

Det kan så være.

Lovforslag vil gjøre nettselskaper til rettighetspoliti

Langt mer alvorlig enn dårlig mottagelse er det amerikanske lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA), som skal bekjempe piratvirksomhet på internett.

Hvis forslaget vedtas får nettilbydere, nettjenester, søkemotorer og til og med betalingsselskaper ansvaret for å overvåke brukerne sine, og sørge for at de ikke deler innhold de ikke eier. Det blir også nettilbyderes ansvar å stenge tilgangen til nettsider som bryter opphavsrettigher.

Les mer om flere urovekkende konsekvenser av SOPA i dagens VG.

Dårlig «rettighetspoliti» kan bli straffet

Hvis disse selskaper som f.eks Google og Amazon, ikke er flinke nok til å leke rettighetspoliti og sørge for at tjenestene deres ikke benyttes til å dele ulovlig innhold, kan det få negative konsekvenser for selskapene selv.

Nå har selvsagt tjenester som iTunes, Google Music og Amazon Cloud Drive brukeravtaler som strengt forbyr brukerne å laste opp innhold de ikke allerede eier.

Men hvordan kan de effektivt kontrollere dette, og hvor mye vil det koste dem?

Et skritt frem, to tilbake

Det er flott å se at nettjenester tar på seg å skape nye løsninger som gjør det enklere og mer attraktiv å betale for musikk på nett, og med det bidrar til skape en levedyktig fremtid for musikkbransjen i digitalalderen.

Så får det heller være at det til tider ser ut som om alle løper i flokk, og mange av de nye løsningene ligner hverandre.

Men hvis slik nyskapning skal straffes ved at innovatørene får ansvaret for å gjøre, og ikke minst finansiere, den jobben  vanlig politi ikke klarer, kan hele nettøkonomien bryte sammen.

Og så er vi med ett kanskje tilbake til der vi var, med en situasjon hvor gode betalingsløsninger på nett er en mangelvare.

Hvis da ikke nettselskapene klarer å «innovere» seg ut av problemet ved å skape nettløsninger som overvåker oss enda mer inngående enn de fleste av disse nettselskapene allerede gjør i dag.

Det er vel neppe noe å juble for

I mellomtiden er det bare å håpe at amerikanske politikere tar til fornuften og ikke vedtar SOPA. En enkel forklaring av lovforslaget  og de alvorlige konsekvensene det kan ha får du i denne videoen:

PROTECT IP Act Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Hva tror du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00