Ny Steve Jobs bok

Apples Steve Jobs svarte selv på kundehendvendelser. Ny bok samler deler av korrespondansen.

Den nylig avdøde Apple-grunnleggeren involverte seg i nesten alle deler av Apples virksomhet.

Ikke bare svarte han tidvis på kundehendvendelser til Apple, han involverte seg til og med i kundeservicen til telefonselskapet AT & T – en tidlig samarbeidspartner for iPhone i USA.

Saken fortsetter under bildet

Fotomontasje: AP Photo/Andrew Medichini

Fotomontasje: AP Photo/Andrew Medichini

For de som har fulgt Apple lenge kommer det neppe som en nyhet at Jobs av og til svarte på kundehendvendelser selv da han var toppsjef.

Men en ny Kindle-bok samler sammen deler av denne korrespondansen. Boken gir en bedre ide av i hvilken grad Jobs engasjerte seg i slikt.

«Letters to Steve: Inside the E-mail box of Apple’s Steve Jobs», er skrevet og satt samme av Mark Millian, teknologiskribent hos CNN, og er en selv-publisert Kindle-bok hos Amazon. Boken er basert på e-post svar fra Jobs og på intervjuer med kunder og fans Jobs kommuniserte med.

Se eksempler på Steve Jobs’ korrespondanse med kunder her (på engelsk).

Men ikke alle disse e-postene gir et flatterende bilde av Jobs, en del demonstrerer også hvordan han ofte kunne avspise eller fornærme folk og var en dyktig manipulator.

Boken ser ut til å gi noe av det samme sammensatte bilde av Jobs som Walter Isaacsons offisiell Steve Jobs’ biografi, om enn mye mindre bearbeidet og fra en annen vinkel (Jeg har lest deler av begge bøkene, men er ikke ferdig med noen av dem).

Denne type bøker, om forskjellige sider ved Steve Jobs, er selvsagt noe vi kommer til å se mye mer av. Spørsmålet er hvem som klarer å tegne det mest sannferdige bildet av Jobs.

Isaacsons biografi, som også vil utgjøre grunnlaget for en filmversjon West Wing-manusforfatter Aaron Sorkin er en het kandidat til å skrive manuset for, har fått blandet mottagelse,

«Forfatteren (som er en selverklært Apple-fan) blir for lite opptatt av å løfte blikket og se Apples utvikling i lys av bredere teknologitrender. Så nei, boka får meg ikke til å skjønne hvordan Jobs’ epokegjørende Macintosh kunne tape i markedet for den langt døllere PCen fra IBM, for eksempel,» skrev teknologiskribent, forfatter og VG Helg-spaltist  Eirik Newth.

Dagbladets Jan Omdahl var lite imponert, og Digis Sigvald Sveinbjørnsson var heller ikke helt overbevist av Isaacsons Jobs-biografi.

Programvareutvikler og bloggepioner Dave Winer, som jobbet som programmerte for Apple II, Apple III og Mac, skriver i en interessant bloggpost, republisert hos Wired, at han skulle ønsket seg en med mer teknisk innsikt enn Isaacson.

Det er neppe mulig å skrive en Jobs-biografi som vil tilfredsstille alt fra ihuga Apple-fans til Apple-hatere eller de som ikke kjenner selskapets historie overhodet.

Men betyr ikke at vi ikke kommer til å se mange flere prøve på nettopp det i tiden fremover.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00