Slik fungerer de nye Spotify-appene

Sett opp en egen radiokanal for helgens bursdag, eller lytt til kjendisenes egne spillelister.

I forrige uke ble det kjent at Spotify lanserer en ny app-plattform som lar tredjeparter, for eksempel medieselskap, lage egne tilleggsprogrammer, eller apps, til streamingtjenesten.

Foreløpig må du laste ned en egen testversjon av nye Spotify, som er  langt fra stabil, for å få tilgang til den nye apps-plattformen. Men det er ventet at Spotify vil rulle ut en oppdatert versjon til alle brukere i løpet av denne uken.

SpotifyDanielEk420

Norsk app sentral i Spotify-lansering

En av de mest spennende nye appene er norske Soundrop, som er utviklet av fire gründere i nært samarbeid med Spotify. Inge Andre Sandvik, daglig leder i gründerselskapet Soundrop AS, kaller appen den eneste rene appen som er født i Spotify-plattformen.

Soundrop lar deg blant annet sette opp din egen radiokanal, eller spot som det kalles i appen – for en fest eller bare kjedelig dag på jobben – og invitere festdeltagere eller kollegaer til å lytte sammen med deg.

På den måten blir det en form for sosial radio hvor du selv kan styre hva som spilles.

Du kan enten lytte til en del av de sjanger-baserte spotene som kommer med appen, eller du kan dra en av dine egne Spotify-spillelister over i appen og dermed sette opp din egen kanal.

Sosial radio med Facebook-venner

Når du har opprettet din egen kanal kan du enten invitere folk til å lytte via sosiale medier som Facebook og Twitter, eller invitere venner en og en.

I alle spotene kan du stemme på låtene du liker best og dermed skape en «sosialt intelligent» spilleliste, og du kan chatte med andre i «spoten» mens du lytter – ikke helt ulikt eksisterende tjenester som Turntable.fm.

SoundropScreengrab

Soundrop er bygget på toppen av to plattformer: Facebook og Spotify, og du logger deg på med Facebook profilen din «for å bruke den kontaktlisten din som er mest oppdatert», ifølge Sandvik.

Men det kunne i prinsippet vært en kjendis som inviterte deg inn i en spot for å lytte til en ny plate eller singel hvor de som lytter stemmer opp det de liker.

- Du får mye mer nærhet med fansen på den måten, uten å være på konsert. Vi har en avtale med Spotify som lar oss utvikle dette i en kommersiell retning på sikt. Men man må jo først vinne brukernes gunst, sier Sandvik.

Han ser for seg at denne typen markedsføringssamarbeid med artister og plateselskaper kan være en av flere måter å kommersialisere appen.

Alt i alt ser Soundrop ut som en lovende app, men den kan også få problemer med støy i den forstand at det ikke er sikkert alle brukere lager et hyggelig miljø i de forskjellige spotene. Vi ser allerede at ikke alle som poster musikk holder seg til sjangeren en gitt spot er dedikert til, og appen vil nok være tjent med en mulighet til stemme musikk ned så vel som opp.

Foreløpig er det også sånn at en spot du setter opp selv ikke er permanent: I det den siste brukeren forlater spoten blir den borte.

Avhengighetsskapende

For øvrig er  det er rart med nyvinninger av og til:

For etter å ha testet Spotify-appene til Dagbladet, The Guardian og Rolling Stone som lar deg spille av nye musikkalbum mens du leser anmeldelsen av dem kunne jeg aldri mer tenke meg å lese en anmeldelse uten å ha den muligheten.

Format og design variere mellom de tre appene, selv fortrekker jeg Dagbladets utforming, men her vil det sikkert være individuelle preferanser.

Rolling Stone og Dagbladet gir deg i tillegg spillelister fra musikkanmelderne sine, og med førstnevnte app får du også spillelister av rockestjerner som Mick Jagger og Tom Petty.

VG tenker i liknende baner og er i dialog med både svenske Spotify og norske Wimp om nye løsninger som kombinerer musikk og redaksjonelt innhold.

Personlige anbefalinger og humørbasert radio

Som jeg skrev da Spotify-plattformen ble lansert  før helgen var jeg spesielt begeistret for integrasjonen med LastFM. Det introduserer en ny, enkel og god måte  å oppdage ny musikk du liker i Spotify.

Men det er også fordi jeg har brukt LastFM i mange år og tjenesten dermed kjenner mine musikkpreferanser forholdsvis godt.

Et helt nytt og positivt bekjentskap er Moodagent.

MoodagentScreengrab

Appen lar deg både lage spillelister utfra hvilket humør du er i, noe jeg ikke synes ga gode resultater, og spillelister utfra humøret i en sang – noe jeg synes ga veldig spennende resultater.

Ellers er det også nyttige apps som Songkick, som lar deg følge med på når favorittartistene dine har konserter i nærheten, og apps som Pitchfork og Billboard Top som jeg ikke helt har funnet noen nytteverdi i ennå.

I alle tilfeller gjenstår det å se om det faktisk er noen bærekraftig butikk i det hele.

Enn så lenge er alle nye Spotify-apps gratis, men flere, som norske Soundrop, hinter om at de er lovet muligheter til å kommersialisere appene etter hvert.

Men før det må de, som Soundrop-lederen sier, vinne brukernes gunst – og det gjenstår også å se i hvilken grad de nye appene vil gjøre det.

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

13 kommentarer

 1. Skumleste over hele greia. Så når kommer det? Høres awesome ut

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vegard Sørlie - 5. desember, 2011 at 16:01
 2. Du kan laste ned en testversjon av nye Spotify nå her http://www.spotify.com/no/download/previews/ – skal etter sigende rulles ut til alle Spotify-brukere ila uka.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 5. desember, 2011 at 16:07
 3. Appene svarer ikke til forventningene. De er lite funksjonsable og de er hakkete, jeg vet det er en Betaversjon, men det nye søkefeltet og resultatssiden for søk er ufyselig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Willochen - 5. desember, 2011 at 16:27
 4. Willochen: Joda, opplever også at de hakker til tider, og at betaversjonen av Spotify krasjer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 5. desember, 2011 at 16:31
 5. Jeg ønsker ikke å linke spotify-kontoen min opp mot verken facebook eller twitter. Faktisk så er musikksmaken min så forskjellig fra mange av mine venners at utbyttet ville ha vært tilnærmet null for alle parter!;)

  Kan jeg likevel ha nytte av Soundrop, mon tro? Jeg kan vel gå ut på nettet og skaffe meg mer musikk-kompatible spotify-venner?

  Har bare brukt Spotify i isolert bruker-modus så langt og er ikke så godt kjent med “public profile”-funksjonen..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  arne vizva - 5. desember, 2011 at 16:44
 6. Arne: Du kan jo enten droppe innom en av de eksisterende spot’ene i Soundrop, men de er litt begrenset i tema – pop, heavy metal, hip hop, indie etc. Evnt sette opp din egen spot og si fra på Twitter – dvs publisere en lenke til den, ikke linke opp Twitter som sådan. En gang i tiden var også LastFM veldig fin til å finne og følge folk som delte samme musikktjenester som deg, men mitt inntrykk er at de forskjellige sjanger-samfunnene ble svekket etter at de innførte betaling (har dog ikke brukt LastFM mye siden da). Ellers finnes det helt sikkert også andre gode musikktjenester som lar deg finne folk med samme musikksmak. Kanskje noen andre vet om noen gode?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 5. desember, 2011 at 17:12
 7. Vil det komme en utgave av Spotify for iPad?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans Petter - 5. desember, 2011 at 20:30
 8. Som jeg har forstått det, ja. Flere analytikere har påpekt at det er derfor de nye Spotify-appene er laget i Html5 og ergo er nettbaserte / kan unngå Apples 30 prosent profittkrav. Men her er det strengt talt bare Spotify selv som kan svare definitivt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 5. desember, 2011 at 20:44
 9. Hei og takk for info. Nå har jeg selv prøvd noen av appene. Føler de som kommer fra Dagbladet og Guardian er litt trad/kjedelige. DE er akkurat slik jeg forventa meg; anmeldelse + musikk og that’s it. (Jo, Dagbladet har spillelister fra redaksjonen, men det virker veldig halvhjerta).

  Du nevner Sounddrop, men den krever Facebook-kobling, som mange er litt lunkne til i frykt for å spamme venner med alt du gjør/hører på.

  De to jeg liker best, er WE ARE HUNTED og TUNEWIKI.
  Den første lager spillelister basert på trending musikk (indie/mainstream) og det som er hot for tiden, eller basert på band/sjanger du liker.
  Den andre gir deg teksten på låta du spiller, og du slipper dermed å drite deg ut ved neste karaoke-anledning. I tillegg gir den deg muligheten til å se hvor ellers i verden noen hører på denne sangen akkurat nå, som jo er ganske swet:)

  Det var min mening. Tudelu.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magne Hansen - 6. desember, 2011 at 14:10
 10. Magne: Takk for tips om “We are Hunted”, den har ikke jeg testet så lastet den ned nå.

  Ang. Dagbladet/ Guardian sine apper så er vel mitt inntrykk av dem, som av en del andre Spotify-apper, preget av at jeg ikke hadde høye forventninger, eller noen forventninger, på forhånd. Så alt som fungerer og fyller et behov har gitt pluss i min bok.

  De nevnte medie-appene er ikke voldsomt innovative men de fyller et behov for meg, og Dagbladet-appen kommer jeg definitivt til å bruke. Så får vi heller håpe, og jeg håper absolutt, at dette bare er starten og at det vil komme mer spennende funksjonalitet i flere av appene, og flere apper, etter hvert.

  Ang kravet om Facebook-kobling i Soundrop synes jeg ikke dette er problematisk fordi det bare er å sørge for ikke å krysse av “vis hva jeg hører på på Facebook” under preferences i edit-menyen i spotify. Jeg synes også det var innmari dumt at Facebook-Spotify gjorde “del alt til Facebook” til default når de introduserte samarbeidet sitt slik at du aktivt måtte å gå inn å endre den settingen / fjerne det krysset. Men siden jeg gjorde det umiddelbart er jeg ikke redd for å spamme Facebook-vennene mine.

  Så kan man selvsagt ha motforestillinger med å koble Spotify til Facebook av andre grunner som målrettet reklame osv. Men for min del synes ikke jeg det er problematisk akkurat ift musikk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 6. desember, 2011 at 14:59
 11. [...] « Slik fungerer de nye Spotify-appene [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  – Spotify er for nerder | Digital - 14. desember, 2011 at 15:32
 12. Hei.

  Man kan fint bruke Soundrop uten å logge inn med Facebook. Ca halvparten gjør det i starten og ser deretter at det er helt trygt å signere inn med FB login. Bruk av Facebook som login i Soundrop fører IKKE til at noe blir postet til wallen. Hvis noen på noen måte opplever at Soundrop misbruker Facebook informasjonen til å gjøre Spam, så vil jeg gjerne gi vedkommende rett til å spamme min personlige wall med hva det måtte være hver dag i ett år.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Inge Andre Sandvik - 16. desember, 2011 at 15:00
 13. Hva med de som ikke har Facebook? De blir jo automatisk ekskludert. (Fordi ja, det kule med Spunddrop er jo å bruke det aktivt, ikke bare passivt). Rart at det ikke går an å velge. Men så er dette ikke rettet mot det beste, og frieste valget for brukeren som sådan, men en økende kommersialisering. Kjip utvikling, spørr du meg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stine - 21. desember, 2011 at 23:04

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00