- Spotify er for nerder

Ny musikktjeneste henter inn rockestjerner som DJer for å nå «folk flest», men overbeviser ikke helt.

I formiddag kunne også nordmenn registrere seg på den nye, reklamefrie musikktjenesten Rara som ble lansert med brask og bram i London i går.

- De fleste digitale streamingtjenester, som Spotify, er utformet for folk som er teknologisk frempå og veldig interessert i musikk. Rara er utformet for de som ikke er teknologiske og ikke nødvendigvis vet akkurat hva slags musikk de vil lytte på. Du bare skriver Rara.com inn i adressefeltet på nettleseren din og kan med en gang spille av musikk etter hva slags humør du er i eller andre kriterier, ble det sagt fra scenen under den nye tjenestens pressekonferanse tirsdag som ble streamet på nett.

Saken fortsetter under bildet

Imogen Heap er første "redaktør" for den nye musikktjenesten Rara. AFP PHOTO Hector MATA

Imogen Heap er første "redaktør" for den nye musikktjenesten Rara. AFP PHOTO Hector MATA

Rara har knyttet til seg kjente artister som en form for redaktører, og den første av disse, Indie-sangeren Imogen Heap, ble videointervjuet i forbindelse med lanseringen.

Gjennom hele lanseringsseansen ble det terpet på at Rara, i motsetning til eksisterende streamingtjenester, var «for folk flest».

Så det var veldig interessant å teste i dag hvordan det engelske selskapet Omnifone, som har utviklet Rara, tenker seg at musikkstreaming for de som ennå ikke benytter seg av slike tjenester ser ut.

Tjenesten er web-basert og du trenger ikke  å laste ned en egen avspillingsklient.

Men førsteinntrykket er glorete.

RaraAirStasjoner1000

Sammenlignet med tjenester som norske Wimp i stilrent hvitt design, og svenske Spotify med ren, grå bakgrunn er Raras standardbakgrunn litt som å gå fra å lese den stilrene britiske avisen The Guardian til å lese den fargerike tabloiden The Sun.

Siden det er briter som står bak, så er fargevalget kanskje et så godt signal som noe om at målgruppen er «folk flest» og ikke de som kommer fra møblerte hjem. Men det skal sies at tjenesten enkelt lar deg velge din egen bakgrunn – fra det psykedeliske til det tilnærmet nøytrale.

Og selv om det er Raras fargeunivers og design som slår deg først når du logger deg på, er det litt urettferdig og begynne en gjennomgang av tjenesten der.

For du blir også møtt av et mye større utvalg av ferdiglagde lister og radiostasjoner satt sammen etter humør eller andre kriterier enn hva som inntil nylig var tilfellet f. eks på Spotify.

Det er helt sant at Spotify inntil nylig ga få umiddelbare og gode alternativer for de som ikke helt vet hva de vil høre på. Men de mange endringene Spotify har introdusert de siste ukene, deriblant den nye appsplattformen og den nye radio appen, har bedret dette betydelig.

Når det er sagt er terskelen for å begynne å bruke tjenester som Spotify og Wimp noe høyere enn hva den er for å begynne å bruke Rara.

Sistnevnte tjeneste har også priset seg lavere enn de to førstes 99 kroner i måneden i starten. Rara koster 10 kroner i måneden å abonnere på de første tre månedene. Deretter koster den 50 kroner måneden for å bruke på nett, og 99 kroner tilsammen om du også ønsker å bruke tjenesten på mobil.

Men her synes jeg også det er på sin plass og skille mellom Spotify og Wimp. Inntil Spotify lanserte de nyeste funksjonene sine bød Wimp på bedre valgmuligheter for de som ikke visste helt hva de ville høre på.

Allikevel er kanskje Rara hakket lettere å komme i gang med.

Det er også helt greit å lage egne spillelister her, og du kan dele musikk du liker til sosiale medier selv om det bare ser ut til å være til Facebook så langt.

Men jeg tar meg i å savne muligheten til å se hva vennene mine lytter til som med Spotifys Facebook-integrasjon (her tenker jeg på muligheten til å sjekke hva Facebook-vennene mine hører på, ikke musikk autopublisert til Facebook – en funksjon jeg slo av med en gang den kom).

Og så er det nok lett å gro litt fast i musikktjenestene man bruker siden de allerede kjenner musikkpreferansene dine og du slipper å fylle inn alt på nytt.

Men for de som ikke har latt seg overbevise til å begynne å bruke verken Spotify eller Wimp er Rara kanskje et godt alternativ.

Jeg opplevde en del mindre tekniske problemer da jeg testet tjenesten. Som litt dårlig lyd og at ikke alle funksjonene alltid responderte, men det kan være oppstartsproblemer.

I skrivende stund inneholder Rara  10 millioner låter, og et kjapt søk på en del litt mindre mainstream artister viser at de også har en del av dette – selv om utvalget ikke kan måle seg med Spotify.

RaraDepecheMode420

Alt i alt synes jeg allikevel det var en helt grei tjeneste.

Den gir meg riktignok ikke noe jeg ikke allerede får andre steder, og har et designunivers jeg ikke er helt sikker på at jeg vil finne meg hjemme i, men så er nok tjenesten heller ikke myntet på meg.

Tjenesten kan bestilles via nettsiden Rara.com.

Hva synes du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

19 kommentarer

 1. Er du dum ?!? spotify er fett som fy ! alle ungdommer bruker det… du er dum ass..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - 14. desember, 2011 at 16:58
 2. Et, for mange, ganske essensielt spørsmål er om de har offline-modus? Det å kunne ta med seg musikken på farten uten internett-tilgang er et must i dag egentlig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik - 14. desember, 2011 at 17:01
 3. Du fornærmer nerder. Spotify er elendig. Reklame og dårlig kvalitet på sangene. Ekte nerd har komplett bibliotek lagret på pc-en i CD-kvalitet (1400kbps) og riktig format. Selvfølgelig med hodetelefoner av høyeste kvalitet.

  Spotify er for fjortisser.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marcus - 14. desember, 2011 at 17:04
 4. Nå er jo Spotify ikke akkurat vanskelig å ha med å gjøre, teknologisk? Man registrerer seg på siden deres, installerer programmet og deretter skriver inn sangene du vil høre på… Man trenger strengt talt verken å være nerd eller særlig lærevillig for å få i gang Spotify. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristoffer R. - 14. desember, 2011 at 17:06
 5. Registrerte meg for en testmåned, men synes som du, at det er litt glorete. Holder meg til Wimp og Spotify. Men enig, som inngang til streaming er det kanskje greit? Og prisen er OK.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jøran - 14. desember, 2011 at 17:10
 6. Å blogge er for nerder, nerd..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Richard - 14. desember, 2011 at 17:19
 7. Jeg syns det høres ut som om denne nye glorete er snedig å ha for de som har en dypere interesse for musikk og jeg, hvordan skal du feks oppdage nye fantastiske ting i Spotify vis du må vite om det på forhånd for å finne det.

  Er man virkelig interisert i musikk så vil man jo oppdage nye ting også?!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ståle - 14. desember, 2011 at 17:22
 8. En musikkstreamingstjeneste som nekter å si noe om lydkvaliteten utover at den er “great” – det i seg selv sier vel alt om hvem den er myntet på. De som ikke vet, eller ikke kan, bedre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  G_A - 14. desember, 2011 at 17:31
 9. “Siden det er briter som står bak, så er fargevalget kanskje et så godt signal som noe om at målgruppen er «folk flest» og ikke de som kommer fra møblerte hjem”

  Hva i all verden mener artikkelforfatter med dette? Det er jo en hårreisende ting å skrive hvis jeg forstår det riktig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lars - 14. desember, 2011 at 17:37
 10. “Spotify, er utformet for folk som er teknologisk frempå og veldig interessert i musikk”

  teknologisk frempå? seriøst!?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  erlend - 14. desember, 2011 at 17:50
 11. Om Spotify er for nerder…Ja så lever du fremdeles i det 1900 årstallet…Er da vel ikke så vanskelig, du søker og hører der og?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Roy - 14. desember, 2011 at 18:01
 12. Det koster 99,- hvis du også skal ha det på tlf.
  Spotify koster kun 50,- hvis du ikke vil ha det på tlf.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alexander - 14. desember, 2011 at 18:42
 13. Kan en også høre på arabiske musikk?

  Kan jeg få høre på det nå gjennom en eksempel her?

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - 14. desember, 2011 at 19:06
 14. Alexander: Takk for at du så det. Fikset

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 14. desember, 2011 at 19:22
 15. Lars: Les teksten. Det er ikke jeg som sier at Spotify er for nerder, det var en kritikk kledd i forskjellige drakter som løp gjennom mye av Raras presselansering tirsdag.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 14. desember, 2011 at 19:25
 16. lars: Jeg vet jo ikke hvordan du forstår det utsagnet og det er mulig det er formulert på en misvisende måte, men det var ikke ment som noe annet enn en kulturell observasjon. Jeg har bodd og jobbet i England i mange år, og er veldig glad i mye ved britisk kultur, men det kan også være et hårreisende klassedelt samfunn til tider hvor du ser veldig stor forskjell på produkter myntet på det øvre sjiktet av samfunnet og produkter myntet på arbeiderklassen. Så kan det selvsagt hende at man har valgt designet man har valgt av helt andre grunner, f.eks i et forsøk på nå ungdom, men min umiddelbare assosiasjon var til kampanjer og medier utformet med tanke på slik briter ofte ser “folk flest”. Det ligger ofte nedlatende holdninger i den måten å se ting på, men det er ikke holdninger jeg deler.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 14. desember, 2011 at 19:36
 17. Vil bli interessant å se om Rara har låter som er utelatt av Spotify eller Wimp. For oss som har levd en del år og elsker musikk er ikke den aller siste låt så viktig. Når mine favoritt-låter ikke finnes på Spotify eller Wimp, forøker jeg Rara.

  Tipper at Rara ikke blir den siste streamingtjeneste som tilbys. Penger å tjene for den som er heldig.

  En nettbank som ofte skifter layout kan være mer vriden å orientere seg i enn dette, enten man laster ned en klient eller musikken spilles av gjennom nettleser.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  gard - 14. desember, 2011 at 19:51
 18. Erik: Slik jeg leser informasjonen fra Rara er tjenesten ikke tilgjengelig i offline modus

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine Løwe - 14. desember, 2011 at 20:18
 19. [...] Her har du lese en artikkel fra VG.no. [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  PARTYBANDET F.E.S.T » F.E.S.T @ RARA.com - 15. desember, 2011 at 11:00

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00